Agenda Constructiilor
Vineri, 17 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - BNR sustine solvabilitatea firmelor prin conversia datoriilor de la asociati in capital
BNR sustine solvabilitatea firmelor prin conversia datoriilor de la asociati in capital
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 30 Apr 2024 10:03
Asociatii si actionarii companiilor au bani sa le imprumute, dar nu au bani sa constituie capitalul acestora, iar in acest caz este o chestie de fond si autoritatile gresesc pentru ca au cazut in capcana mediului de afaceri care voteaza, a afirmat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, citat de Agerpres.
"Majorarea intermedierii financiare nu depinde doar de deciziile bancilor sau ale institutiilor financiare nebancare. Asa cum s-a explicat de mai multe ori in analizele elaborate de catre BNR sau de catre Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala, exista mai multe cauze structurale atat pe partea cererii, cat si pe cea a ofertei care pot explica nivelul redus al intermedierii din Romania. Mentionez cateva dintre acestea: in primul rand, sanatatea financiara precara a multor firme care astfel nu sunt eligibile pentru accesarea finantarii de la banci sau IFN-uri; in al doilea rand disciplina laxa la plata din economie; trei, prevederile fiscale care permit ca firmele sa se finanteze prin intermediul datoriilor de la asociati sau actionari, desi respectiva companie nu indeplineste cerintele legale privind capitalizarea minima. Pai daca asociatii si actionarii au bani sa le imprumute, nu au bani sa constituie capitalul? Aici este o chestie de fond si autoritatile gresesc. Au cazut in capcana mediului de afaceri care voteaza si in curand voteaza, da? Si care mediu de afaceri nu vrea sa-si ia riscul. Imprumuta, vede ca e ceva, isi ia primul banii inapoi si pleaca. Si raman alti creditori cu pierderea. Am zis, asta nu e economie de piata functionala. Este un tip de economie concurentiala combinata cu socializarea raspunderilor. Un semi-socialism, asa, daca vreti", a declarat Florin Georgescu, la Conferinta anuala BNR-ASE "Perspective privind dezvoltarea sectorului bancar romanesc".
El a spus ca indicatorii de soliditate financiara ai bancilor se afla, utilizand ca analiza metodologia Autoritatii Bancare Europene, peste mediile din Uniunea Europeana. Acest lucru arata ca institutiile de credit din Romania pot gestiona bine eventualele evolutii nefavorabile externe si au resurse de capital si lichiditate pentru a continua creditarea economiei reale.
"Cu toate acestea suntem pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste intermedierea financiara. Desi activitatea de creditare a cunoscut evolutii importante in ultimii ani, in sensul ca in termeni absoluti a mai crescut, acest indicator deosebit de relevant, indicatorul de intermediere financiara prin raportare la PIB, a continuat sa se reduca. E un lucru extrem de nefavorabil. Profitabilitatea sectorului bancar judecata prin comparatie cu profitabilitatea celorlalte sectoare din economia reala a tarii a fost intotdeauna mai mica in ultimii 10 ani. Pe de alta parte, prin raportare la profitabilitatea celorlalte domenii similare din Uniunea Europeana, indicatorul din Romania a fost pe primele locuri in ultimul deceniu. Din aceasta perspectiva este spatiu ca bancile sa sprijine intermedierea financiara prin gasirea de solutii inclusiv in vederea reducerii costului creditelor, indeosebi in domeniul investitiilor precum autoritatile statului roman au gasit solutii prin programe de tip IMM Invest", a mentionat Florin Georgescu.
El a declarat ca in Parlament exista o initiativa legislativa, care a trecut de o camera a Parlamentului in timp ce camera cealalta "are comanda sa o tina blocata in sertar". El a facut referire la conversia datoriilor de la asociati in capital in cazul firmelor care nu respecta legea pentru cerinta minima de solvabilitate.
In acest caz el a atras atentia asupra impactului asupra educatiei financiare.
"Pai daca lor le merge bine cu educatia asta financiara, de ce sa o mai imbunatateasca. Ca sa ii pui sa aduca bani de acasa? Pai ei nu vor decat de frica, cu forta", a mai spus Florin Gorgescu.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
Ubitech
quadratum
viarom
siniat
noark
Acvatot 2019
leviatan
ness project
CDS
concelex
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
rigips
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander