Agenda Constructiilor
Vineri, 01 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Arh. Adrian Pop, ADP: Anul 2023 va fi de consolidare si optimizare a modului de lucru
Arh. Adrian Pop, ADP: Anul 2023 va fi de consolidare si optimizare a modului de lucru
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 17 Mar 2023 06:18
ADP green building si-a atins obiectivul setat pentru anul 2022, ce a vizat dublarea volumului de activitate. Despre anul 2023, arh. Adrian Pop, managerul general al companiei, spune ca va fi o perioada de consolidaresi de optimizare a modului de lucru. 
"Pe parcursul anului 2022 am reusit sa ne atingem si chiar sa ne depasim un obiectiv foarte ambitios, de dublare a activitatii. Acest rezultat s-a datorat si unei strategii de adaptare la inflatie, prin care am prioritizat sa ne asiguram frontul de lucru pentru urmatorii doi ani si sa ajustam preturile cel putin pentru proiectele noi. De asemenea, in cea de-a doua jumatate a anului 2021 destul de multe proiecte au fost amanate sau prelungite, lucru care a facut ca in 2022 sa se vada si rezultatele muncii din anul precedent. Dublarea activitatii de la un an la altul nu este, insa, un ritm normal sau sanatos, deci anul 2023 va fi un an in care ne vom consolida si extinde echipa si vom promova mai mult si noile servicii pe care am inceput sa le furnizam in 2022: modelare energetica si conformare la standardul NZEB, certificare EU Taxonomy, certificare WELL, calculul amprentei de carbon si realizarea unui plan de reducere si compensare a acesteia", a declarat arh. Adrian Pop.
Arhitectul subliniaza ca ar fi de un real ajutor pentru arhitecti ajustarea preturilor de proiectare, mai ales in aceasta perioada de inflatie. "Preturile de proiectare sunt aproximativ la fel ca acum 10 ani, cand am inceput sa lucrez. Totul in rest costa aproximativ dublu, iar salariile din proiectare sunt de vreo 4 ori mai mari. Birourile de arhitectura care se descurca bine, observ ca se specializeaza pe anumite tipuri de proiecte, crescand foarte mult productivitatea. Sper ca pe fondul inflatiei, preturile de proiectare se vor ajusta mai mult decat in ultimii ani. E singura solutie pentru a putea aloca timpul si resursele necesare unei proiectari de calitate", a precizat specialistul.
 
 
Focus pe proiectarea de cladiri NZEB
In ultimii ani, arhitectii de la ADP au proiectat locuinte unifamiliale si colective in Cluj-Napoca, precum si un imobil de locuinte sociale in comuna Jucu. Toate cladirile proiectate de ADP sunt si au fost apropiate de standardul NZEB, ca necesar de energie.
"Prin noile reglementari se adauga obligativitatea de a include in proiecte producerea energiei din surse regenerabile si o schimbare a solutiilor de incalzire, mai exact renuntarea la cele care functioneaza pe gaz, in favoarea pompelor de caldura, care folosesc energia produsa din surse regenerabile", a precizat Adrian Pop.
De asemenea, specialistii ADP green building sunt implicati in proiecte rezidentiale alaturi de alte echipe de arhitecti, ca si consultanti pentru eficientizare energetica sau certificare BREEAM. In cazul acestor proiecte - Vox Vertical Village si Paltim Residences, din Timisoara, respectiv Amylon, din Sibiu -, este foarte clar definita preocuparea pentru o conformare energetica foarte buna, pentru analiza si reducerea puntilor termice, pentru calculul si reducerea amprentei de carbon inmagazinata si operationala sau pentru confortul acustic al utilizatorilor. 
 
 
Eficienta energetica nu inseamna doar o izolare mai buna
Arh. Adrian Pop a remarcat, in proiectele rezidentiale in care s-a implicat, o preocupare intensa pentru respectarea standardului NZEB. Totusi, arhitectul subliniaza ca in piata, pe fondul amanarii publicarii normelor metodologice pentru NZEB, care a dus la imposibilitatea aplicarii legislatiei existente, nu a vazut nicio schimbare notabila, ci o graba pentru a autoriza cladiri inainte sa apara aceste norme.
"Acum ca avem si aceste norme metodologice, cred ca va exista o oarecare dificultate in a le si implementa, pentru ca proiectele arata cam la fel, doar ca se incearca o termoizolare mai consistenta. Arhitectii ar trebui sa stie ca potentialul adevarat de crestere a eficientei energetice vine din a proiecta cladiri cu o forma mai compacta, cu ferestre mai mari spre sud (care insa ar trebui sa aiba si umbrire, exterioara, astfel incat pe timpul verii sa se evite supraincalzirea) pentru aport solar, spatii care necesita mai putina caldura pe nord (circulatii, bai, bucatarii sau alte functiuni cu ocupare sau necesar de confort mai redus), reducerea sau eliminarea puntilor termice. Inainte de a cauta sisteme complexe care sa rezolve problemele create dintr-o proiectare deficitara, e nevoie sa intelegem mai bine fizica constructiilor", a explicat Adrian Pop.
 
 
Arhitectul remarca, insa, ca dezvoltatorii isi doresc sa ofere proiecte mai bune, mai eficiente energetic, cu o componenta de producere a energiei din surse regenerabile, cu un grad de confort mai ridicat. "Faptul ca prin noile reglementari nZEB aceste lucruri devin obligatorii pentru toate proiectele, ii ajuta sa ramana aproximativ la fel de competitivi in piata, pentru ca acum aceste masuri sunt obligatorii pentru toate proiectele. Sigur ca toate acestea se traduc in costuri de executie mai mari, costuri care vor fi suportate de utilizatorii finali, deci vor duce la noi scumpiri a preturilor locuintelor, compensate insa de costuri de exploatare mai mici", a adaugat Adrian Pop.
***
ADP green building este lider pe piata in Romania pentru servicii de consultanta si certificare a cladirilor verzi. Compania a finalizat, in 2022, un numar de 108 certificari BREEAM, echivalentul a 1,4 milioane mp de cladiri, reprezentand aproape 60% din totalul certificarilor incheiate in 2022 in Romania. Anul trecut, ADP green building si-a extins activitatea in Ungaria, urmand ca in 2023 sa isi consolideze prezenta in Romania, Bulgaria si Ungaria si sa se extinda in Slovacia.
 
ABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUGSISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
konsent
ELECTROGRUP
ness project
viarom
SSAB
DRS
SIGM
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
BogArt
Acvatot 2019
rigips
EDIT-Structural
quadratum
CDS
VEGO
MAKITA
strabag nivel 1
leviatan
concelex
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
top 500
econet
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<