Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ASRO: Performanta energetica a cladirilor, ancheta publica pentru cinci standarde
ASRO: Performanta energetica a cladirilor, ancheta publica pentru cinci standarde
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 17 Oct 2023 10:14
In contextul cresterii continue a importantei eficientei energetice si a dezvoltarii sustenabile, performanta energetica a cladirilor a devenit un subiect central in discutiile la nivel national si international. In aceasta directie, se anunta o etapa cruciala pentru standardizarea in acest domeniu.
In perioada 11 octombrie 2023 – 10 noiembrie 2023, cinci standarde (anexe nationale), care au ca scop performanta energetica a cladirilor, sunt supuse anchetei publice. Acestea sunt:
  • SR EN ISO 52000-1:2017/NA:2023 – standardul stabileste o structura sistematica, completa si modulara pentru evaluarea performantei energetice a cladirilor noi si existente (PEC) intr-o abordare holistica. Standardul este aplicabil pentru evaluarea consumului global de energie al unei cladiri, prin masurare sau prin calcul, si calcularea performantei energetice in functie de energia primara sau alte marimi energetice. Standardul tine seama de posibilitatile si limitarile specifice pentru diferitele aplicatii, cum ar fi proiectarea cladirilor, cladiri noi dupa executie si cladiri existente in exploatare, precum si renovarile.
  • SR EN ISO 52003-1:2017/NA:2023 – standardul descrie legatura dintre indicatorii privind performanta energetica a cladirilor si cerintele si clasificarile privind performanta energetica a cladirilor, include un numar de posibile etichete de performanta energetica a cladirilor si enumera diferitele etape care trebuie urmate pentru a se elabora o schema de certificare a performantei energetice a cladirilor.
  • SR EN ISO 52010-1:2017/NA:2023 – standardul specifica o procedura de calcul pentru conversia datelor climatice in scopul efectuarii calculelor energetice.
  • SR EN ISO 52016-1:2017/NA:2023 – standardul specifica metodele de calcul pentru evaluareaecesarului de energie (sensibil) pentru incalzire si racire, pe baza de calcule orare sau lunare; b) necesarului de energie latent pentru umidificare (dezumidificare), pe baza de calcule orare sau lunare; c) temperaturii interne, pe baza de calcule orare; d) sarcinii sensibile de incalzire si de racire, pe baza de calcule orare; e) umiditatii si a sarcinii latente de incalzire, umidificare(dezumidificare), pe baza de calcule orare; f) sarcinii sensibile de incalzire si de racire de proiectare si a sarcinii latente de incalzire de proiectare, folosind un interval orar de calcul; g) conditiilor aerului introdus pentru a realiza umidificarea si dezumidificarea necesare.
  • SR EN ISO 52018-1:2018/NA:2023 – standardul se refera la utilizarea ca cerinta a indicatorilor PEC partiali referitori la structura si bilantul termic al cladirii. Aspectele privind bilantul termic privesc atat necesarul de incalzire si de racire, cat si temperaturile care fluctueaza in mod liber, in special in ceea ce priveste supraincalzirea sau temperaturile prea scazute din interior. Acest document poate sprijini atat partile private, cat si autoritatile publice de reglementare.
Aceasta ancheta publica reprezinta o oportunitate pentru toate partile interesate sa contribuie la formarea si perfectionarea standardelor in domeniul performantei energetice. Proiectele standardelor pot fi solicitate direct de la ASRO pentru consultare.
Este esential ca toti cei interesati sa participe activ in acest proces. Observatiile si sugestiile pot fi transmise la ASRO, pe adresa de e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Aceasta initiativa subliniaza angajamentul continuu al ASRO de a colabora cu comunitatea si de a asigura ca standardele reflecta nevoile si asteptarile tuturor partilor interesate.
Anexele nationale (NA) stabilesc conditiile de aplicare pe teritoriul Romaniei a standardelor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
ness project
concelex
siniat
rigips
MAKITA
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
EDIT-Structural
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
viarom
theda mar
Acvatot 2019
Ubitech
noark

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ef-de-n
top 500
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander