Agenda Constructiilor
Vineri, 01 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - DI&A: Cutremurele readuc in actualitate codurile de proiectare structurala
DI&A: Cutremurele readuc in actualitate codurile de proiectare structurala
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 30 Mar 2023 06:25
Proiectarea structurilor de rezistenta ale cladirilor a reintrat in actualitate la inceputul anului 2023, odata cu seismele foarte puternice care au lovit sud-estul Turciei si nordul Siriei. In acest context, ing. Dan Iancu, directorul general al DI&A Design, Consulting SRL, companie specializata in proiectare structurala cu o experienta de peste 10 ani in domeniu, atrage atentia asupra faptului ca multi dezvoltatori considera structurile propuse de proiectanti supradimensionate si opteaza pentru conditiile minime din codurile de proiectare. "Din cand in cand primim cate un dus rece, cum a fost recentul cutremur din Turcia, de unde putem trage concluzia ca degeaba echipam cladirile cu cele mai moderne finisaje si instalatii daca pentru structura alocam din ce in ce mai putine fonduri. La sfarsit, chiar daca nu cred ca vom vedea un astfel de dezastru in Romania, nivelul de degradari in urma unui cutremur puternic poate fi semnificativ", a explicat specialistul. 
In cei 10 ani de experienta, DI&A si-a construit un renume pe piata de profil, avand deja proiectate peste 850.000 mp de cladiri civile, 120.000 mp de constructii industriale, 30.000 mp de cladiri consolidate si peste 160.000 de constructii expertizate.
Interviu cu ing. Dan Iancu, director general al DI&A Design, Consulting SRL si specialist cu o experienta profesionala de 30 de ani pe piata de proiectare structurala.
 
- Ce proiecte aveti in lucru si ce solutii inovatoare utilizati pentru realizarea lor?
- La ora actuala se inchide partea de structura la unul din proiectele dragi noua, un ansamblu rezidential aflat in nordul Bucurestiului, compus dintr-un subsol cu doua niveluri comune si doua structuri supraterane, una de P+11E (cu nivel de duplex) si, respectiv, P+24E (cu ultimul nivel duplex), ultima dintre ele avand inaltimea de 100 de metri. Consideram ca este o reusita echiparea turnului cel mai inalt cu amortizori vascosi pentru imbunatatirea comportarii in timpul cutremurelor. Totodata, suntem in faza de construire a structurii pentru schimbarea de destinatie, respectiv consolidarea unei cladiri 3S+P+9E situata tot in nordul Capitalei. Schimbarea functiunii s-a facut din cladire de birouri in imobil cu profil medical. Pe masa de lucru, insa, la acest moment sunt situate, in majoritate, expertize si/sau reconfigurari sau reechipari ale cladirilor existente, in special din zona de productie industriala. 
 
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2022 si ce estimari aveti pentru 2023?
- Anul 2022 a reprezentat o perioada de incertitudini, mai mult chiar venit in urma unor alte incercari pe care le-am traversat, in general, cu totii. Ma refer aici la izbucnirea razboiului din Ucraina care a atras nesiguranta in domeniul imobiliar mai ales ca a avenit dupa o perioada de restrictii generate de pandemie. Din punct de vedere al proiectelor pentru compania noastra, accentul s-a postat catre expertizarea, remodelarea, consolidarea unor constructii existente. Acest accent se regaseste si la inceputurile anului 2023. Preocuparea noastra permanenta este imbunatatirea calitatii proiectelor livrate. Pe termen mediu si lung, dorim sa ne impunem ca o companie care promoveaza solutii moderne de abordarea a structurilor, cu un accent pe sistemele de protectie antiseismica. 
Cred ca piata constructiilor usor, usor se reechilibreaza, recunoscand noile realitati economice. Faptul ca Uniunea Europeana aloca fonduri de dezvoltare nu poate fi decat un lucru pozitiv pentru activitatea de construire din Romania. Cred ca odata cu fondurile pentru dezvoltare lucrurile o sa ia un avant pozitiv. Totusi, ma gandesc cu o oarecare ingrijorare la nivelul de birocratie implicat in atragerea acestor fonduri si la faptul ca resurse importante sunt directionate catre activitati fara o urmare calitativa si/ sau cantitativa.
 
- Ce tendinte remarcati in domeniul proiectarii de structuri, in acest moment?
- Este evident o lupta intre cerere si oferta si totodata o reasezare a bugetelor previzionate pentru constructii. In general, cel putin pentru lucrarile mari, sunt de multe ori cerute optimizari ale solutiilor, uneori cu asteptari nerealiste. Din acest punct de vedere, lucrurile nu s-au schimbat fundamental in partea de structuri. Cumva, structurile proiectate in Romania sunt considerate in folclorul investitorilor supradimensionate. Desi codurile de proiectare prevad un minim de conditii de indeplinit, de multe ori investitorii se aliniaza catre acestea, sau doresc minimul si nimic mai mult. Din cand in cand, insa, mai primim cate un dus rece, cum a fost recentul cutremur din Turcia, de unde putem trage concluzia ca degeaba echipam cladirile cu cele mai moderne finisaje si instalatii daca pentru structura alocam din ce in ce mai putine fonduri. La sfarsit, chiar daca nu cred ca vom vedea un astfel de dezastru in Romania, nivelul de degradari in urma unui cutremur puternic poate fi semnificativ.
 
 
- Cum considerati ca sunt preturile de proiectare in raport cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru?
- Raportat la preturile de proiectare considerate in raport procentual cu investitia in Romania, tarifele sunt mai mici. Pe fondul scumpirii tuturor bunurilor, indiferent ca sunt direct implicate in procesul de construire sau nu, si tarifele de proiectare au crescut. Preturile de proiectare, desi urmaresc tendinta pietei, inca nu reflecta corect, in opinia mea, cantitatea de munca si responsabilitate implicata in procesul de proiectare. In speta, clientii birourilor de proiectarea asteapta din ce in ce mai multe solutii in timp real, ceea ce face ca volumul de munca sa creasca exponential, in special, de exemplu, in partea de structura, cand se analizeaza solutii alternative.
Consider ca tarifele de proiectare vor reflecta si pe viitor nivelul inflatiei si al maririi costului vietii, proiectarea fiind o intreprindere la care resursa umana are ponderea cea mai importanta.
 
- Ce impact au digitalizarea si noile tehnologii in domeniul proiectarii de structuri si ce investitii aveti in plan in aceasta directie?
- Este un ajutor extrem de mare pentru inginerul proiectant utilizarea componentelor digitale. Operatiuni care durau zile sau luni, cu implicarea unui numar important de specialisti, se pot face in ziua de astazi in cateva ore. Nivelul de digitalizare a operatiunilor ajuta la o crestere atat a volumului de livrabile, cat si a calitatii proiectelor. Planurile de viitor ale firmei legate de digitizarea operatiunii constau in directionarea catre capabilitati noi si imbunatatiri ale modului de proiectare, dar si catre utilizarea solutiilor cloud si comunicare virtuala, cu precadere in noua situatie creata de pandemie, in care o parte din angajati prefera lucrul de acasa. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMTotalEnergieshiltiRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
MAKITA
concelex
noark
Acvatot 2019
EDIT-Structural
BogArt
SSAB
leviatan
DRS
rigips
konsent
Ubitech
quadratum
theda mar
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
ness project
CDS
VEGO
Arduro
SIGM
viarom
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
econet
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<