Popp & Asociatii: Crestere de 70% a afacerilor din 2022 si noi perspective in 2023 |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 14 Mar 2023 06:25 |
Compania de proiectare structurala Popp & Asociatii a inregistrat o cifra de afaceri de circa 4 milioane de euro in 2022, in crestere cu 70% fata de nivelul de 2,3 milioane de euro raportat in anul anterior. Aceeasi dinamica s-a inregistrat si la nivelul grupului de firme Popp, unde cifra de afaceri la nivelul anului 2022 a depasit 4,6 milioane de euro. Daca in anul 2021 exista un echilibru in ceea ce priveste veniturile din sectorul privat vs. cel public, in anul 2022 balanta s-a inclinat in mod evident spre investitiile publice ca sursa principala de venit.
"Proiectele noastre sunt variate si includ imobile rezidentiale, unitati medicale, de invatamant superior, cladiri de utilitate publica, inclusiv din domeniul militar, spatii dedicate activitatilor sportive si centre comerciale. O alta ramura importanta a activitatii noastre o reprezinta procesul de expertizare a cladirilor existente, unde avem in desfasurare un contract cu Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic pentru expertizarea a peste 200 de imobile din Bucuresti, unele dintre acestea aflate si pe lista monumentelor istorice. In cadrul acestui contract, furnizam clientului servicii complete ce includ, pe langa procesul de evaluare realizat de catre echipa noastra extinsa de experti atestati, si realizarea releveelor 3D bazate pe scanare laser, teste de materiale si studii geotehnice. In afara activitatilor curente suntem implicati activ in formarea tinerilor ingineri prin programele de practica si internship pe care le desfasuram", a declarat Ionel Claudiu Badea, asociat si director de proiectare in cadrul Popp & Asociatii.
Pentru anul 2023, conducerea companiei se asteapta la o consolidare a pozitiei pe piata, bazata in primul rand pe investitiile publice ce au de consumat un buget important intr-un interval de timp relativ scurt. "Adevarata provocare va fi capacitatea pietei constructiilor, atat pe partea de proiectare, dar in special in zona executiei, de a asigura resursele necesare implementarii acestor investitii. Pe parcursul ultimilor ani, am constatat ca forta de munca si specialistii in domeniul constructiilor sunt din ce in ce mai greu de gasit, resursa umana devenind una critica pentru aceasta ramura a industriei", a precizat reprezentantul Popp & Asociatii.
In anul 2023, compania va continua dezvoltarea proiectelor aflate in portofoliu, atat la nivelul investitiilor private, cat si al celor publice, avand, in acest moment, proiecte importante aflate inca in faze incipiente, cum ar fi sediul Academiei Romane, un velodrom de 5.000 de locuri la Craiova, Muzeul National al Revolutiei Anticomuniste din Decembrie 1989, de la Timisoara, si multe altele.
Activitate intensiva pe sectorul rezidential
In sectorul rezidential, compania lucreaza, in aceasta perioada, la complexul Urban Plaza din Brasov, un ansamblu de tip mixed use, alcatuit din 21 de blocuri, ce insumeaza circa 1.400 de unitati locative, la care se adauga si spatii de birouri, un hotel, spatii comerciale si o parcare subterana. Autorizarea primelor imobile si executia au demarat in anul 2019, iar in prezent sunt in executie ultimele 4 blocuri, in timp ce faza 4, ce include zona comerciala, este in curs de autorizare.
Un alt client important pentru Popp & Asociatii este compania H4L, pentru care lucreaza la 6 ansambluri rezidentiale, cu un numar total de peste 4.000 de apartamente. Aceste dezvoltari includ imobile ce variaza de la cladiri de tip insiruit, cu regim de inaltime P+1E, P+2E, la blocuri multietajate, cu mai multe niveluri subterane si pana la 12 etaje supraterane.
Un alt proiect semnificativ aflat in lucru este Vivenda Residencias, dezvoltat de Hercesa, pentru care specialistii de la Popp & Asociatii proiecteaza o parte din cele 1.400 de apartamente ale complexului rezidential.
"Solutiile tehnice alese sunt dictate, pe de o parte, de cerintele functionale si, pe de alta parte, de optimul din punct de vedere tehnico-economic, betonul armat fiind in continuare castigator cand vine vorba de costul de investitie. Solutiile tehnice alese prevad plansee cu un numar limitat de grinzi, astfel incat impactul structurii de rezistenta pe partea functionala sa fie minimal. In proiectarea acestor imobile sunt utilizate procese BIM pentru o mai buna coordonare si colaborare cu celelalte specialitati implicate in realizarea acestor investitii", a precizat Ionel Claudiu Badea.
Impact major al scumpirilor si inflatiei asupra proiectelor
Scumpirile materialelor de constructii si inflatia au avut impact direct asupra activitatii companiei. Evolutia brusca a preturilor materialelor a generat intarzieri atat in domeniul privat, cat si in cel public, fiind necesare actualizari ale bugetelor investitiilor, reanalizarea rentabilitatii acestora sau actualizari de contracte, actiuni ce au determinat o incetinire a ritmului de implementare a investitiilor.
"La nivelul companiei, efectele scumpirilor si ale inflatiei s-au facut resimtite prin faptul ca viteza de realizare a anumitor proiecte a fost redusa, fiind necesara reorganizarea activitatii si redistribuirea resurselor de care dispunem catre acele proiecte ce au avut grad mai ridicat in ceea ce priveste certitudinea finalizarii lor. In anumite situatii, proiectele au necesitat analize suplimentare si adaptari ale solutiilor, astfel incat sa venim in intampinarea clientilor nostri in vederea reducerii bugetelor necesare realizarii cladirilor. De asemenea, inflatia a avut un impact semnificativ asupra evolutiei companiei, fiind necesare indexari salariale care sa acopere evolutia preturilor; in acest sens, in ultimii doi ani salariul mediu la nivelul companiei a fost majorat cu circa 40%", a subliniat Ionel Claudiu Badea.
Pentru perioada urmatoare, reprezentantul Popp & Asociatii spune ca, in acest context, sunt de asteptat majorari ale preturilor de proiectare de circa 15-25%.
Promotori ai digitalizarii
In planul digitalizarii, compania Popp & Asociatii ramane un promotor al implementarii proceselor BIM la nivelul proiectelor pe care le realizeaza. "Inca din anul 2017, ne-am pus aceasta problema a evolutiei profesiei noastre si am ales calea trecerii spre noi abordari. Procesele actuale de proiectare presupun regandirea intregului sistem si formarea unor oameni specializati, care sa raspunda noilor cerinte. Pentru a pastra ritmul cu alte industrii, este necesara automatizarea si digitalizarea anumitor procese. Daca in trecut un releveu era realizat cu ruleta si schite pe hartie, astazi vorbim de scanare laser, prelucrare in cloud a informatiilor si ajutorul inteligentei artificiale pentru transformarea unor nori de puncte in obiecte. Inteligenta artificiala este prezenta si in echipamentele pe care le utilizam pentru a determina alcatuirea elementelor de beton armat existente cu un grad de acuratete cat mai ridicat", a explicat Ionel Claudiu Badea.
|