Agenda Constructiilor
Luni, 06 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - CUP Dunarea-Braila continua investitiile din programul regional de 1,38 miliarde lei
CUP Dunarea-Braila continua investitiile din programul regional de 1,38 miliarde lei
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 26 Apr 2024 06:25
Compania de Utilitati Publice (CUP) "Dunarea" Braila are in derulare "Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apa si Apa Uzata din Judetul Braila in perioada 2014-2020", finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Prin implementarea acestuia, se asigura necesarul de apa potabila pentru consum la standardele de calitate in vigoare, precum si serviciile de colectare si epurare in conditii optime ale apelor uzate in 66 de localitati din 32 UAT-uri din judetul Braila. Valoarea totala a proiectului este de 1,38 miliarde lei (inclusiv TVA). Prin intermediul proiectului, 57.535 de persoane vor beneficia de o mai buna alimentare cu apa, iar in ceea ce priveste tratarea apelor uzate, populatia echivalenta beneficiara de un serviciu imbunatatit este de 186.178 locuitori echivalenti (LE).
Despre stadiul proiectului, obiectivele acestuia, dar si provocarile cu care se confrunta sectorul de alimentare cu apa si canalizare din judetul Braila relateaza, in continuare, Silviu Mangiurea, directorul general al CUP "Dunarea" Braila.
Compania a incheiat anul 2023 cu o cifra de afaceri de 132 milioane de lei, in crestere cu 36% fata de nivelul de 97 milioane de lei realizat in cele 12 luni anterioare. Pentru 2024, se estimeaza afaceri totale de 150 de milioane de lei. 
 
- Care sunt principalele obiective ale implementarii proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apa din judetul Braila, aflat in implementare?
- Investitiile in infrastructura de apa se refera la extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa din judetul Braila, pentru un numar de 66 localitati din 24 UAT-uri. Prin implementarea proiectului, in ceea ce priveste reteaua de distributie a apei potabile, aceasta va fi extinsa cu 147,54 km, in timp ce pe 130,19 km se vor desfasura lucrari de reabilitare. De asemenea, se vor construi 333,88 km de aductiuni noi si se vor reabilita alti aproape 50 km, vor fi construite 12 rezervoare noi de inmagazinare a apei potabile si o statie noua de tratare a apei, la Marasu, pentru locuitorii din Insula Mare a Brailei.
Investitiile in infrastructura de canalizare se refera la extinderea si reabilitarea sistemelor de apa uzata din judetul Braila, pentru un numar de 21 localitati din 18 UAT-uri, care in prezent nu beneficiaza de sisteme de canalizare sau au acoperire partiala. In acest caz, se vor construi aproape 300 km de retea noua de canalizare si se vor desfasura lucrari de reabilitare pe alti 30,47 km, se vor construi 110,5 km de colectoare de apa uzata, 85 de statii noi de pompare a apelor uzate, precum si o instalatie de uscare, neutralizare si valorificare termica a namolului, care va prelua namolurile de la toate Statiile de Epurare Ape Uzate (SEAU) si Statiile de Tratare Apa Potabila (STAP) gestionate de CUP Dunarea Braila. De asemenea, proiectul include si introducerea unei trepte tertiare la SEAU Braila.

 
- De ce fonduri europene veti beneficia in perioada de programare 2021-2027 si ce proiecte vor acoperi acestea?
- Ca urmare fazarii Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apa si Apa Uzata din Judetul Braila in perioada 2014-2020, CUP Dunarea Braila va beneficia de fonduri europene necesare pentru etapa a doua POIM. In acest moment, mai avem in pregatire actualizarea Master Planului in vederea identificarii investitiilor necesare reabilitarii/ modernizarii infrastructurii de apa si apa uzata.
Totodata, cu ajutorul fondurilor europene, am demarat un proiect de imbunatatire a eficientei energetice, prin montarea de panouri fotovoltaice in 12 dintre cele 193 de puncte de lucru ale societatii, din municipiu si judet. In calitate de administrator al retelelor de apa si canalizare din judetul Braila, ne-am propus sa reducem, astfel, consumul de energie electrica preluata din reteaua clasica. Cele 12 locatii in care se monteaza, in prezent, panourile fotovoltaice sunt cele mai mari consumatoare de energie din cadrul societatii, prin instalatiile existente acolo - statii de pompare, statii de epurare etc. 
Cele 12 puncte de lucru unde se monteaza panouri fotovoltaice sunt: Bazinul de Apa Apollo din municipiu, SEAU Braila, Bazinul de apa Viziru, Uzina de apa Braila, STAP Gropeni, Gospodaria de apa Victoria, Statia de Captare Gropeni, SEAU Insuratei, Gospodaria de apa Insuratei, Statia de Epurare Ape Uzate Faurei, Baza de Productie Braila si Gospodaria de apa Ianca. Panourile sunt amplasate fie pe acoperisurile unor cladiri, fie pe sol, acolo unde exista teren disponibil. Cele mai mari parcuri fotovoltaice, cu o putere instalata de 399,76 kilowatti panouri (kWp), vor fi la SEAU Braila, acest punct de lucru al CUP "Dunarea" fiind, de altfel, cel mai mare consumator de energie din cadrul societatii, dar si la Bazinul de apa Viziru. La celelalte puncte de lucru incluse in proiect, instalatiile nu vor depasi 367 kWp, cea mai mica putere instalata fiind la Statia de Captare Gropeni, 66,12 kWp. Valoarea contractului de lucrari este 12,6 milioane de lei (fara TVA).
Prin aceasta investitie se urmareste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, reducerea intensitatii energetice a activitatii prin utilizarea cu prioritate a energiei electrice produse, stimularea investitiilor realizate de operatorii economici in vederea reducerii consumului de energie si cresterii eficientei energetice a activitatii economice, precum si o economie mai eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor, mai ecologica si mai competitiva, conducand la dezvoltarea durabila, care se bazeaza, printre altele, pe un nivel inalt de protectie si pe imbunatatirea calitatii mediului.

 
- Ce planuri aveti, la nivel de companie, referitor la digitalizarea serviciilor de contorizare si reducerea pierderilor din retele?
- In cadrul lucrarilor cu finantare POIM au fost prevazute si achizitionate echipamente ce vor contribui la digitalizarea serviciilor de contorizare si reducere a pierderilor. Printre acestea se afla 15 debitmetre pentru contorizarea apei brute si apei potabile produse la statiile de tratare existente, cantitatilor de apa distribuita de statiile de pompare existente; 47 de debitmetre pentru gospodariile de apa nou infiintate; 26 de debitmetre cu cartele GSM si montaj; 8 debitmetre cu cartele GSM numai cu procurare. De asemenea, vor fi achizitionate si 21.461 de contoare cu modul radio si camine de bransament, inclusiv program software de monitorizare a consumurilor zilnice si gestionarea pierderilor de apa in cadrul zonelor de monitorizare realizate DMA-uri.
Totodata, vor fi achizitionate si alte echipamente pentru detectarea pierderilor, respectiv: 4 debitmetre portabile DN 50-DN 1000, doua debitmetre portabile DN 25-DN 100, 30 de sistem de inregistrare cu logger a presiunii, un locator de trasee multifrecventa pentru cabluri si conducte (georadar), precum si un echipament pentru localizarea acustica a pierderilor. Toate gospodariile de apa noi realizate si statiile de apa uzata realizate in cadrul acestui program vor fi monitorizate prin sistemul SCADA - Monitorizare, Control si Achizitii de Date (Supervisory Control And Data Acquisition) al societatii.
Tot in directia digitalizarii, vom continua implementarea GIS (Sistem Informational Geografic) pentru retelele de apa si canalizare din toate localitatile la care sistemul de apa si de canalizare se afla in operarea societatii, vom efectua un model hidraulic pentru reteaua Municipiului Braila si vom achizitiona un soft specializat de modelare hidraulica, ce va permite gestionarea pierderilor de apa. De asemenea, avem in plan efectuarea unui audit digital privind monitorizarea pierderilor de apa in cadrul retelelor de distributie care va sta la baza elaborarii Planului de actiune pentru reducerea pierderilor din retelele de distributie din Municipiul Braila.

 
- Care sunt provocarile pentru companiile de apa in acest moment, in ceea ce priveste accesul la sursele de apa si protectia mediului?
- Principalele provocari pentru companiile de apa sunt:
• identificarea surselor alternative de apa, atat de suprafata, cat si de adancime (surse ce se preteaza potabilizarii), in conditiile in care CUP Dunarea Braila are, in acest moment, captari doar din fluviul Dunarea;
• colaborarea cu SGA, ANIF si alte institutii cu raspundere in domeniu, pentru a putea identifica solutiile alternative pentru obtinerea apei folosite in agricultura, pentru a retine apa provenita de la precipitatii in bazine speciale, pentru a reface sistemul de irigatii etc.
• responsabilizarea cetatenilor cu privire la folosirea resursei de apa potabila in conditii de sustenabilitate;
• identificarea solutiilor de sprijin al micilor intreprinzatori in domeniul agricol pentru forarea unor puturi, astfel incat apa potabila sa nu mai fie utilizata in agricultura;
• colaborarea cu SGA, ANIF si alte institutii cu raspundere in domeniu, pentru decolmatarea albiilor raurilor, astfel incat sa poata retine o cantitate mai mare de apa, pe tot parcursul anului, pentru utilizarea la diverse activitati, iar apa potabila sa ramana doar pentru uz casnic.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
siniat
viarom
quadratum
CDS
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
ness project
concelex
MAKITA
leviatan
rigips
Ubitech
strabag nivel 1
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander