Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - ARISTON: 63% dintre romani ar achizitiona pompe de caldura cu subventii de la stat
ARISTON: 63% dintre romani ar achizitiona pompe de caldura cu subventii de la stat
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Stelian DINCA 18 Sep 2023 13:31
Un sondaj realizat pentru al doilea an consecutiv la solicitarea Ariston Romania referitor la perceptia populatiei despre pompele de caldura indica o crestere a popularitatii acestei solutii de confort termic. Odata cu cresterea nivelului de informare, consumatorii devin tot mai pregatiti sa faca trecerea catre aceasta tehnologie, este principala concluzie a studiului.
Sprijinul sub forma de subventii de la stat ar putea determina consumatorii sa achizitioneze pompe de caldura
75% dintre cei care au participat la sondaj considera ca statul ar trebui sa sustina cu subventii achizitionarea de pompe. Peste 63% dintre respondenti au mai declarat si ca, in cazul in care statul ar acoperi o parte semnificativa din cost, ar considera oportun sa faca acum trecerea catre o pompa de caldura.
Desi pompele de caldura sunt o tehnologie aflata la inceput in Romania – fapt reflectat in procentul mic al celor care detin deja un astfel de aparat - aproape jumatate (42%) au spus ca doresc sa achizitioneze aceasta tehnologie.
“Rezultatele studiului arata ca exista o popularitate in crestere a pompelor de caldura si ca, pe masura ce devin mai informati, consumatorii sunt tot mai atrasi de aceasta tehnologie, ca ii inteleg avantajele si ca sunt deschisi catre schimbare. Observam o tendinta de crestere accelerata si la nivel european, nu doar national. Ne bucura acest lucru, pentru ca eforturile noastre de informare si popularizare dau roade si suntem convinsi ca in anii care vor veni vom asista la schimbari majore in paradigma solutiilor de confort termic, mai ales daca va exista si un sprijin concret din partea statului, cum exista in tari care adopta rapid aceasta tehnologie, precum Franta sau Spania”, a declarat Catalin Draguleanu, Senior Director Ariston Romania.
 
Criterii de achizitionare: economii la utilitati, sustenabilitate, multipla utilizare (incalzire, racire, apa calda menajera)
Spre deosebire de anul trecut, a scazut cu aproape 10% numarul celor care spun ca principalul criteriu care conteaza la achizitionarea unei pompe de caldura il reprezinta costurile scazute cu utilitatile (71,16%), insa este in usoara crestere numarul celor pentru care sunt relevante beneficiile de mediu (48,12%). De altfel, mai mult de 9 din 10 respondenti au spus ca sustenabilitatea este, pentru ei, importanta sau foarte importanta atunci cand iau in calcul achizitionarea unei pompe de caldura, iar 44% considera ca beneficiile de mediu merita costul suplimentar al pompelor fata de metodele traditionale. Fata de anul trecut a ramas aproape neschimbat, la peste 56%, procentul celor pentru care conteaza multipla utilizare (incalzire si racire a aerului si incalzire a apei).
 
Informarea ramane un element-cheie in definirea atitudinii fata de pompele de caldura
Rezultatele studiului confirma ca, pe masura ce gradul de informare creste, se schimba in mod pozitiv si opinia despre acest tip de tehnologie. Daca la precedenta editie a studiului, peste jumatate (58%) dintre respondentii care nu detineau o pompa de caldura au mentionat lipsa de informare ca principal motiv pentru care nu au facut inca achizitia, anul acesta numarul lor a scazut considerabil, la 44,98%. Totodata, a scazut cu 30% procentul celor care spun ca nu au achizitionat o pompa de caldura pentru ca reprezinta o tehnologie noua, insuficient testata.
Majoritatea participantilor la studiu au spus ca se informeaza despre pompele de caldura de la consultanti sau experti in incalzire (50.75%), ceea ce este explicabil avand in vedere ca ele reprezinta o tehnologie noua. De asemenea, pentru 43.68% dintre respondenti, articolele sau blogurile sunt o sursa de informare.
 
Sistemele hibride, element de legatura intre pompele de caldura si sistemele traditionale
Studiul arata ca a scazut considerabil si proportia celor care au indicat drept criteriu de achizitie faptul ca pompa de caldura poate fi utilizata si in zonele in care nu exista acces la retelele de termoficare/gaze (45,22%), ceea ce arata ca, pe masura ce devin mai informati, consumatorii nu mai privesc pompele de caldura ca pe solutii aplicabile doar acolo unde nu au alte optiuni, ci ca pe o tehnologie noua, de inlocuire a celei traditionale. Specialistii Ariston spun ca exista si sisteme hibride, formate dintr-o pompa de caldura si centrala termica, care vin in completarea sistemelor existente si pot ajuta la tranzitia catre noua tehnologie.
„Observam si ne bucura faptul ca sustenabilitatea este din ce in ce mai importanta pentru consumatorii romani. Noi credem ca pompele de caldura reprezinta solutia unui viitor sustenabil al sistemelor termice, totodata stim ca adoptarea lor la scala mare nu poate fi facuta peste noapte. Pentru aceste situatii am gandit solutii hibride, adica pompe de caldura care pot fi montate la un sistem de incalzire existent, cu centrala pe gaz. Astfel, consumatorii fac economii la energie si ajuta la protejarea mediului” a incheiat Catalin Draguleanu.
Datele prezentate sunt cuprinse intr-un sondaj realizat la solicitarea Ariston Romania pe un esantion de 1.909 de persoane, majoritar public urban cu studii superioare si venituri medii sau peste medie.
Ariston comercializeaza in Romania pompele de caldura aer-apa din gama Nimbus NET R32 - cea mai noua solutie pentru incalzire, racire si apa calda menajera, cu eficienta ridicata si amprenta de mediu redusa. Noile pompe au incorporata platforma de diagnoza de la distanta Ariston NET PRO, ceea ce permite verificarea si gestionarea de la distanta a sistemelor instalate.
Expertii Ariston spun ca pompele de caldura sunt, in general, aparate relativ usor de instalat si cu numeroase beneficii in termeni de eficienta si consum. In plus, sunt perfect adaptate conditiilor de clima din Romania. Un alt avantaj important este si faptul ca permit amortizarea investitiei facute pentru achizitionare intr-un ritm destul de rapid, datorita consumului de energie redus. Nu in ultimul rand, pompele de caldura reprezinta o tehnologie sustenabila si prietenoasa cu mediul.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
Ubitech
theda mar
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
concelex
strabag nivel 1
viarom
rigips
MAKITA
CDS
EDIT-Structural
quadratum
siniat
ERBASU CONSTRUCT
ness project

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander