Agenda Constructiilor
Marti, 30 Aprilie 2024
STIHL
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - Piata materialelor de constructii in 2024: precautie, optimizare si focus pe preturi
Piata materialelor de constructii in 2024: precautie, optimizare si focus pe preturi
Producatori & Furnizori Publicat de AG&F 04 Apr 2024 10:55
Industria materialelor de constructii joaca un rol vital in economia tarii, acumuland cele mai mari sume dintre toate categoriile de investitii, iar perioadele recente de semnificative fluctuatii economice influenteaza comportamentul consumatorilor si strategiile companiilor.
Cosmin Raileanu, CEO al Vindem-Ieftin.ro, unicul network market ce aduce laolalta beneficiarii proiectelor de constructii cu peste 300 de producatori locali ce ofera peste 35.000 de produse, a remarcat o scadere a valorii medii a comenzilor, de la 12.000 de lei la aproximativ 9.000 de lei. Precautia clientilor referitoare la bugetele alocate pentru constructii vine ca raspuns la inflatia crescuta si la cresterea preturilor, fenomene care influenteaza deciziile de achizitie si comportamentul clientilor.
„Piata se indreapta catre constructii mai modeste, optimizate. Clientii aloca mai mult timp in ceea ce priveste decizia pentru orice investitie, fie ea mica sau mare.", a explicat Flaviu Cazan, Head of Sales de la Vindem-Ieftin.ro.
La data de 28 martie a avut loc primul Forecast Brunch din Industria Materialelor de Constructii, la care au participat lideri influenti din industrie. Aceasta intalnire a reunit producatori importanti ce au discutat despre evolutia pietei, viitor, inovatii si contextul regional actual si au clarificat tendintele anului 2024 pentru consumatorii finali.
 
Sectorul rezidential, potrivit lui Marian Parvu, director general al Wetterbest, a atins in 2023 aproximativ 60% din valoarea anului de varf din 2021, evidentiind o scadere semnificativa. Marian Parvu a subliniat ca pretul continua sa fie principalul factor determinant in decizia de achizitie a materialelor de constructii si a mai specificat ca pretul otelului nu se va mai intoarce la nivelul dinaintea pandemiei.
Preturile materiei prime s-au mentinut relativ constante timp de 15 ani, potrivit analizei Wetterbest, apoi au crescut cu aproape 30% si s-au stabilizat la 800 de euro pe tona, dupa ce in trecut au atins 1.500 de euro/tona prin actiuni speculative. „Vindeam in jur de 30 de mii de tone pe an si acum suntem la 38 de mii de tone, semn ca piata se stabilizeaza."
Una dintre solutiile adoptate de Wetterbest pentru a se adapta a fost diversificarea portofoliului de produse, avand in vedere scaderea sectorului rezidential. Wetterbest si-a sporit expunerea in domeniul constructiilor agricole sau ingineresti pentru a-si diversifica activitatile. Exista o tendinta noua a clientilor de a opta pentru proiecte de renovare, segment ce inregistreaza o crestere semnificativa in 2023 pentru afacerile Wetterbest, comparativ cu perioada pandemiei, in care au predominat proiectele de constructii noi.
Wetterbest a investit anul trecut peste 10 milioane de euro in modernizarea liniilor de productie si a pariat pe diversificarea gamei de produse, pentru a-si asigura cresterea in 2024.
 
Gica Molnar de la TeraSteel, producator de panouri termoizolante pentru hale industriale, a mentionat ca in 2023 compania a inregistrat o cifra de afaceri aproximativ egala cu cea din 2022.
In ceea ce priveste investitiile si inovatiile, TeraSteel a lansat Falt Solar, o solutie inovatoare de tehnologie fotovoltaica integrata, pentru acoperisuri si fatade, care, desi este mai scumpa decat panourile fotovoltaice clasice, atrage un interes crescut, evidentiind beneficiile de a inova si a oferi produse sustenabile. Falt Solar  indeplineste functiile esentiale ale unui acoperis sau ale unei fatade in timp ce genereaza si energie electrica.
Peste 35% din productia TeraSteel este exportata in tarile din fosta Iugoslavie, Albania, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina.
 
Potrivit lui Cristian Matasel, director general al Metigla, producator de tigle metalice si sisteme de inchidere pentru acoperisuri, cresterea preturilor la materialele de constructii metalice reflecta majorarile semnificative de pe piata internationala a metalelor, desi aceste materiale contribuie doar cu 15% la costurile totale ale proiectelor de constructii. Acest lucru subliniaza o dependenta semnificativa de producatorii de metal si relevanta pretului ca factor decisiv in alegerile clientilor.
Metigla a  finalizat in 2023, din surse proprii, o investitie de 8 milioane de euro in doua facilitati de productie de 5.500 mp, in robotizari, in o linie de productie de sisteme pluviale si in montarea de panouri solare pentru a asigura un consum sustenabil de energie.
In 2023, Metigla a inregistrat o crestere de 5% in cifra de afaceri si de 25% in volumul de materiale vandute, tendinta care se mentine si pentru anul 2024. In jur de 10% din productia Metigla este exportata in Congo si in tarile Benelux.
Atat Marian Parvu, cat si Cristian Matasel, au subliniat scaderea proiectelor noi de constructii si orientarea catre proiecte de renovare, adaptandu-se la noua realitate economica.
 
Catalin Pavel, fondatorul MTC – Construct, detine o unitate de productie in Tecuci, judetul Galati, specializata in productia de tabla cutata, sipci si tigle metalice,  si gips-carton. Acesta a precizat ca portofoliul de clienti MTC vine in principal din zona  proiectelor rezidentiale, unde au inregistrat o crestere semnificativa, in special in vanzarile de tigla metalica si de modele nou introduse pe piata.
In anul 2023, compania a inregistrat o crestere de 10% a cifrei de afaceri si de 25% a volumului de materiale vandute. Anul 2024 a inceput, de asemenea, cu o crestere de 25%. Principala provocare cu care se confrunta ramane costul euro-fierului.
 
Cristian Gavan, CEO al MAM Bricolaj, a precizat ca anul trecut a fost la nivelul anului 2022.
„Am inregistrat 333.000 de tranzactii, o crestere in numarul de tranzactii, dar o scadere in valoarea cosului", a explicat Cristian Gavan. El a subliniat ca tendinta descrescatoare este deja vizibila in vestul Europei si ca vor incepe sa se inmulteasca si la noi falimentele si insolventele din segmentul dezvoltatorilor de proiecte rezidentiale: „Puterea de cumparare a scazut, dobanzile au crescut si acum platim nota de plata din pandemie."
 
Marius Alexe de la MAM Bricolaj a subliniat ca scaderea numarului de constructii noi se reflecta in evolutia descrescatoare a economiei. Un alt factor negativ il reprezinta dificultatile de finantare generate de cresterea ROBOR-ului, acestea punand presiune pe clienti si producatori si limitandu-le posibilitatile de a face noi investitii. Marius Alexe aminteste ca, desi sectorul rezidential inregistreaza o scadere, proiectele industriale sunt in crestere, ceea ce constituie un motiv de optimism, subliniind insa puterea de inovatie si de adaptare sunt esentiale in urmatorii ani.
 
Cristian Mercioniu, fondatorul Eco Partnersheep, construieste o fabrica de procesare a lanii pentru izolatii de constructii, dupa ce a obtinut un ajutor de stat pentru o investitie totala de 35 de milioane de euro, din care 22 de milioane provin din ajutorul de stat.
Antreprenorul construieste o fabrica de mari dimensiuni, in judetul Olt, pe o suprafata de 12.000 mp pentru a prelucra lana, clasificata ca deseu de categoria a III-a, conform legislatiei in vigoare, si transformand-o in produse ecologice pentru industria constructiilor, agricultura, farmaceutica si cosmetice.
Aceasta investitie va contribui la stoparea mai rapid a aruncarii la gropi de gunoi a  peste 200 de milioane de tone de lana, la nivelul intregii UE.
Consumul de energie al fabricii va fi sustinut in mare parte de panouri fotovoltaice. De asemenea, proiectul vizeaza crearea a peste 200 de noi locuri de munca.
Acesta a anuntat ca, in momentul inceperii activitatii fabricii, vor procesa anual 25.000 de tone de lana, urmand sa creasca la 36.000 de tone prin eficientizarea liniei de productie, astfel incat sa proceseze 100% din totalul lanii disponibile pe piata locala. Intr-o a doua faza de dezvoltare, compania va incepe prelucrarea lanii provenite din Uniunea Europeana.
Eco Partnersheep a stabilit deja o retea de centre de colectare la nivel national, pentru a colecta lana. Compania ofera fermierilor care furnizeaza lana acoperirea costurilor de tundere a oilor. Pentru Cristian Mercioniu urmatorii ani aduc mai multe oportunitati celor care ofera solutii sustenabile, verzi, inovatoare care respecta noile reglementari ESG la nivel european.
 
Razvan Anastasoaie de la Kaminhorn, producator de cosuri de fum, mentioneaza ca, in cursul anului 2023, sectorul nerezidential a inregistrat o expansiune de 20%, echilibrand astfel declinul de 20% din domeniul rezidential. Pentru 2024, el anticipeaza o continuare a cresterii in segmentul nerezidential.
Acesta remarca faptul ca producatorii romani ofera produse de buna calitate si ca beneficiarii care achizitioneaza produse din productia locala au materiale de constructii si solutii durabile, inovatoare, la standarde europene.
Kaminhorn si-a propus o crestere de 20% anul acesta, dupa ce in 2023 a simtit efectele scaderii constructiilor noi in segmentul rezidential. „Anul trecut am avut o scadere de 20% pe zona rezidentiala. Scaderea a fost compensata integral de cresterea comenzilor pe zona industriala." a declarat Razvan Anastasoaie
Kaminhorn a facut in 2023 investitii de 1,5 milioane de euro, din care 1 milion a provenit din fonduri europene, pentru a-si dezvolta si diversifica capacitatea de productie. „Este vorba de o tehnologie noua care creste capacitatea de productie cu 150%",  a explicat Razvan Anastasoaie.
 
Claudiu Burtoiu de la Stagge, companie ce construieste case pasive din CLT,  remarca faptul ca oamenii devin din ce in ce mai constienti de modul in care isi cheltuiesc banii, incepand sa se preocupe mai mult de viitor si de diferentele de taxe dintre casele traditionale si casele pasive. Exista un interes crescand pentru locuinte eficiente energetic, dorinta de a trai sanatos si confortabil devine tot mai importanta. Acesta anticipeaza o crestere a cererii de case pasive in cursul acestui an.
Este esential ca toti actorii implicati in constructia de case pasive sa incurajeze si sa educe clientii in privinta alegerii materialelor de constructie de calitate si in conformitate cu standardele de eficienta energetica. Capacitatea de a educa consumatorii poate contribui la consolidarea increderii si la cresterea pe termen lung.
 
Ileana Botez, reprezentantul Bursei de Valori Mobiliare Bucuresti a mentionat ca este important ca vocea producatorilor de materiale de constructii  sa fie ascultata de autoritatile locale si europene, pentru ca reglementarile comunitare sa fie corectate si sa sustina eficient productia si concurenta in conditii echitabile a producatorilor locali.
Ileana Botez a precizat pentru cei prezenti ca desi listarea la bursa a companiilor presupune pregatiri si un proces elaborat, aceasta ramane un instrument foarte eficient de dezvoltare, mai putin costisitor decat alte instrumente de finantare, asigurand continuitatea afacerilor, vizibilitatea acestora si popularitatea lor. Aceasta a mentionat si faptul ca afacerile de familie pot fi finantate prin acelasi mecanism, precum si faptul ca in alte tari companiile de familie functioneaza neintrerupt pe durata mai multor generatii, unele chiar timp de secole.
Ileana Botez considera ca asigurarea continuitatii afacerilor timp indelungat este un motor de prosperitate economica la nivelul multor tari dezvoltate si o traditie ce e benefic sa fie adoptata si fructificata si de catre antreprenorii romani.
La final, producatorii prezenti la intalnire au vorbit despre importanta informarii beneficiarilor cu privire la materialele mai ieftine, problemele de calitate si riscurile mari asociate cu acestea, precum si despre faptul ca autoritatile, cum este Inspectia in Constructii, e necesar sa controleze frecvent si cu atentie toate produsele din piata.
Alte subiecte ce au suscitat atentia invitatilor au fost lipsa fortei de munca in industrie, concurenta inechitabila a importurilor extracomunitare, imprevizibilitatea fiscala si birocratia excesiva.
In aceste conditii, companiile si-au propus sa navigheze cu prudenta in aceasta perioada de incertitudine, adaptandu-se la noile realitati ale pietei si anticipand nevoile in schimbare ale clientilor.
La finalul Forecast Brunch, Cosmin Raileanu, CEO-ul Vindem Ieftin si organizatorul evenimentului, a multumit jurnalistilor ce au ales sa fie prezenti la eveniment si sa transmita informatiile discutate de producatori, catre publicul larg, pentru o mai buna informarea a acestuia.
 
 
Cand este mai profitabila inceperea unui proiect de constructie rezidential sau nerezidential?
In cazul proiectelor rezidentiale, chiar daca preturile materialelor de constructie au crescut recent, acum se observa o stabilizare, fara asteptari de scadere in urmatorii ani, datorita reglementarilor din domeniul ESG. Acesta ar putea fi un moment oportun pentru achizitionarea materialelor la un pret relativ mai avantajos decat in viitor.
Pe de alta parte, disponibilitatea crescuta a echipelor de constructori si posibilitatea contractarii lor la costuri reduse, ca urmare a scaderii numarului de autorizatii de constructie in 2023 si la inceputul anului 2024, reprezinta un avantaj semnificativ. Aceasta poate conduce la finalizarea proiectelor mai rapid si la reducerea costurilor generale.
In contextul pietei imobiliare din Romania, care continua sa prezinte unul dintre cele mai scazute grade de neocupare in sectorul rezidential din UE, inceperea unui proiect rezidential sau nerezidential acum pare sa fie o decizie inteleapta. Cererea mare pentru constructii nerezidentiale, in raport cu oferta limitata, sugereaza ca sectorul nerezidential este in plina expansiune, ceea ce ofera oportunitati valoroase pentru dezvoltatori.
In concluzie, momentul potrivit pentru inceperea unui proiect de constructie rezidential sau nerezidential, din perspectiva costurilor si a solutiilor tehnice, pare sa fie cel prezent. Pentru ca proiectele sa aiba succes in 2024 si in urmatorii ani este esential ca beneficiarii si dezvoltatorii sa analizeze atent conditiile pietei si sa consulte experti in domeniu pentru a se asigura ca au gasit cea mai buna formula de a se incadra in buget si de a avea o constructie solida, conforma cu standardele de eficienta energetica si cu cele de siguranta,  inainte de a demara urmatorul proiect.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
MAKITA
EDIT-Structural
CDS
viarom
rigips
CONCEPT STRUCTURE
noark
quadratum
strabag nivel 1
Acvatot 2019
ness project
Ubitech
leviatan
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
concelex

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander