Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - ARSC: Romania traverseaza o perioada buna din punct de vedere al dezvoltarii urbane
ARSC: Romania traverseaza o perioada buna din punct de vedere al dezvoltarii urbane
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 13 Feb 2024 12:09
Romania are un potential urias sa devina un exemplu de natiune "smart" in Europa de Est, cu orase si comune inteligente, daca va avea acces la resurse importante pentru un avans tehnologic, considera Asociatia Romana pentru Smart City (ARSC), citat de Agerpres.
"Romania are toate resursele pentru a deveni cel mai reprezentativ exemplu al conceptului de smart city in Europa de Est. Previziunile pentru 2024 in domeniul oraselor inteligente (smart city) in Romania ne arata ca ne aflam intr-o perioada de crestere si inovare, cu accent pe dezvoltarea durabila si digitalizarea serviciilor publice. Romania traverseaza cea mai buna perioada din punct de vedere al dezvoltarii urbane - mixul oferit de sursele de finantare, accesul la tehnologie si expertiza locala alaturi de presiunea civica constituie reteta accelerarii proiectelor creativ-inteligente. Iar in contextul unui an electoral, aceste evolutii pot fi si mai pronuntate, deoarece initiativele tehnologice si ecologice devin puncte centrale in agendele politice. Romania isi consolideaza pozitia pe harta regionala smart city, cu o abordare multidimensionala, axata pe inovare, sustenabilitate si colaborare", a declarat Eduard Dumitrascu, presedintele ARSC, intr-un comunicat de presa al organizatiei.
Pe fondul dinamicii actuale a dezvoltarii urbane si a tehnologiei, Asociatia propune o serie de directii principale prin care Romania poate avansa semnificativ in domeniul "smart city".
Astfel, o prima tema vizeaza accelerarea investitiilor in tehnologie, care pot aduce transformari semnificative in gestionarea oraselor. In viziunea expertilor, aceasta include tehnologii, precum: IoT (Internet of Things), AI (Inteligenta Artificiala), Big Data si 5G. De asemenea, investitiile ar trebui sa se concentreze pe modernizarea infrastructurii existente si pe implementarea de noi solutii care sa faca orasele mai conectate, mai eficiente si mai receptive la nevoile cetatenilor.
O a doua directie de dezvoltare se refera la incheierea de parteneriate strategice intre sectorul public si cel privat. "Prin colaborarea cu companii tehnologice, universitati si organizatii de cercetare, administratiile locale pot accesa expertiza, tehnologiile si finantarea necesare pentru proiecte ambitioase. Aceste parteneriate pot lua forma unor proiecte pilot care, daca sunt reusite, pot fi scalate la nivel national sau regional", noteaza ARSC.
Potrivit sursei citate, este nevoie si de integrarea solutiilor inovative in infrastructura urbana pentru transformarea oraselor in comunitati inteligente. Acest lucru implica: managementul traficului (implementarea sistemelor inteligente de semaforizare si monitorizare a traficului in timp real pentru a reduce ambuteiajele si a imbunatati calitatea aerului), iluminatul public inteligent (trecerea la iluminat LED conectat, care poate fi ajustat in functie de conditiile de mediu si nevoile specifice, economisind energie si reducand costurile); colectarea si analiza datelor (utilizarea senzorilor si a platformelor de analiza a datelor pentru a monitoriza si gestiona diverse aspecte ale vietii urbane, de la consumul de apa si energie, pana la calitatea aerului si gestionarea deseurilor).
In acelasi timp, calitatea vietii romanilor va depinde de digitalizare, iar solutiile tehnologice care faciliteaza accesul la servicii de sanatate, educatie, transport si administratie publica ar trebui sa devina mai accesibile si mai eficiente.
"In acest an electoral, ma astept ca partidele politice sa integreze in programele lor masuri concrete pentru accelerarea digitalizarii si pentru adresarea provocarilor specifice, cum ar fi inegalitatile digitale si securitatea cibernetica. Este posibil sa vedem angajamente din partea candidatilor pentru proiecte inovatoare care promoveaza transformarea digitala si sustenabilitatea. Este crucial ca aceste promisiuni sa fie urmate de actiuni concrete, cu o focalizare pe colaborarea intre guvern, sectorul privat, comunitati si organizatii non-guvernamentale pentru a asigura implementarea eficienta a initiativelor de smart city. Toate proiectele ar trebui corelate cu agenda surselor de finantare - in acest an vor fi lansate sute de apeluri cu finantari care pot fi accesate de primariile si consiliile judetene noastre. In acest sens, ARSC va lansa in perioada urmatoare Ghidul Alegatorului Smart - un manual despre ce este important pentru noi, pentru comunitatile noastre si, mai ales, la ce sa fim atenti atunci cand ne alegem primarii", a subliniat Dumitrascu.
In plus, Romania poate deveni un reper in regiune privind conceptul de "smart village", care castiga tot mai mult teren la nivel local.
ARSC a lansat proiectul Green Exchange, prin care companiile pot calcula impactul lor asupra mediului si, implicit, pot compensa efectele amprentei CO2 prin achizitia de credite de carbon. Cu ajutorul acestora, firmele pot investi in proiecte green, cum ar fi proiecte de reimpadurire, conservarea biodiversitatii sau construirea de facilitati de captare si stocare a carbonului (CCS), pentru un mediu mai curat.
Asociatia Romana pentru Smart City este o organizatie non-guvernamentala infiintata in anul 2016, cu scopul de a sprijini dezvoltarea oraselor inteligente in Romania. Alaturi de peste 350 de membri si parteneri, organizatia incurajeaza inovatia, digitalizarea si noile tehnologii ca mijloace pentru transformarea comunitatilor locale in orase inteligente si durabile, dezvoltand solutii eficiente si sustenabile pentru orasele si comunitatile din Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
quadratum
theda mar
noark
Acvatot 2019
MAKITA
Ubitech
concelex
strabag nivel 1
viarom
CDS
leviatan
rigips
ness project
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
econet
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander