Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - CBRE: Legislatia privind standardele de performanta energetica va fi tot mai stricta
CBRE: Legislatia privind standardele de performanta energetica va fi tot mai stricta
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 12 Dec 2023 11:43
CBRE, lider global si national in servicii si investitii imobiliare comerciale, a lansat a treia editie a raportului  de cercetare - „Is Sustainability Certification in Real Estate Worth it?”. Realizat in 19 tari europene, inclusiv in Romania, raportul confirma o corelatie semnificativa intre certificarea de sustenabilitate, performanta energetica mai ridicata si valoarea de piata a cladirilor de birouri.   
Rezultatele cercetarii CBRE arata ca standardele de certificare vor continua sa evolueze. Datele demonstreaza ca, in semestrul intai al anului 2023, ponderea proprietatilor de birouri care detin certificare verde pe pietele analizate a crescut la 22%, de la 15% in 2019.
Avand un stoc modern de birouri relativ recent, orasele analizate din Romania se afla in topul celor incluse in studiul CBRE, cu o pondere medie de peste 70% a stocului de birouri certificate - 60% in Iasi, 70% in Cluj-Napoca, 75% in Bucuresti, respectiv peste 80% in Timisoara. In regiunea CEE, doar Varsovia mai apare in acest top cu aproape 70% stoc de cladiri certificate.
"Prin acest raport, CBRE isi propune sa sporeasca disponibilitatea datelor si a informatiilor analitice in domeniul imobiliar, unul dintre sectoarele economiei care poate contribui semnificativ la reducerea emisiilor de carbon. Rezultatele cercetarilor noastre ajuta companiile de pe piata imobiliara sa implementeze initiativele declarate si sa adopte decizii masurabile si mai bune din punctul de vedere al protectiei mediului. In Europa, exista tot mai multe dovezi orientate spre calitate, iar cifrele agregate privind gradul de ocupare al birourilor certificate prezentate in acest raport, confirma tendinta ca activitatea de inchiriere si investitii se concentreaza din ce in ce mai mult pe cladirile certificate”, a declarat Valeriu Toma, Head of Property Management in cadrul CBRE Romania.
Raportul semnaleaza ca legislatia privind standardele de performanta energetica va deveni tot mai stricta. Acest lucru poate fi benefic pentru cladirile cu standarde ridicate  de sustenabilitate, in special privind aspecte legate de fluxul de numerar, cum ar fi rata de crestere a chiriei, rata de ocupare, deprecierea si randamentul.
 
Mentinerea echilibrului intre locatie si sustenabilitate - o provocare cheie pentru sectorul birourilor 
Piata de birouri va ramane in continuare sub impactul sustenabilitatii, potrivit cercetarii CBRE. Proprietarii si investitorii urmaresc constant obtinerea de certificari de mediu pentru proprietatile lor de birouri. Cladirile sustenabile reprezinta o proportie din ce in ce mai mare din stocul de birouri, iar activitatea de inchiriere merge in aceeasi directie. Gradul de ocupare a birourilor certificate a crescut in toate orasele din cele 19 tari analizate, in medie, de la 31% in 2019 la 34% in S1 2023, ceea ce dovedeste importanta sustenabilitatii in selectia cladirilor.
O provocare fundamentala pentru sectorul birourilor va ramane obtinerea unui echilibru intre amplasarea si sustenabilitatea proiectelor, in timp ce certificarea poate reduce riscul de neocupare. Cladirile cu certificari de sustenabilitate au o rata a chiriei mai mare cu 7%, dupa ajustarea in functie de dimensiunea cladirii, amplasare, vechime si istoricul renovarilor. In acelasi timp, activele cu un nivel de performanta energetica mai scazut genereaza niveluri de ocupare mai mici, ceea ce subliniaza importanta eficientei energetice.
Efectul certificarilor de sustenabilitate asupra nivelului chiriilor este vizibil in mod clar pe piata romaneasca, chiriile pentru spatiile de birouri certificate fiind cu 10% mai mari in Bucuresti, cu aproape 15% mai mari in Cluj-Napoca, cu 25% mai mari in Brasov si chiar cu putin peste 35% mai mari in Timisoara.
Pentru proprietarii si investitorii imobiliari care urmaresc sa reduca amprenta de carbon a portofoliilor detinute, certificatele de sustenabilitate si eficienta energetica vor continua sa joace un rol esential in asigurarea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de carbon si in gestionarea potentialelor riscuri asociate. Cresterea constanta a serviciilor cerute de clientii nostri - de la evaluari energetice, analize si solutii de implementare a strategiei de atingere a tintei de emisii zero de dioxid de carbon, pana la evaluari fizice ale riscurilor legate de schimbarile climatice sau cartografierea reglementarilor si stimulentelor - confirma in mod clar aceasta tendinta pentru noi", a declarat Alina Bordei, Account Director Property Management la CBRE Romania. 
Certificarea este un factor semnificativ, dar nu determinant, in reducerea riscului de neocupare. Gasirea unui echilibru intre preferintele privind locatia si agenda de sustenabilitate ramane o provocare atunci cand este vorba de a alege un nou spatiu de birou. Pe termen scurt, echilibrul de pe pietele locale va fi influentat de ponderea spatiilor certificate aflate in constructie. In timp ce accesibilitatea defineste strategiile privind amplasarea, sustenabilitatea determina selectia cladirilor. ESG ramane doar unul dintre factorii relevanti pentru luarea deciziilor, intrucat preferintele ocupantilor fata de cladirile care ofera dotari mai multe si o mai buna experienta de utilizare depasesc cu mult prioritatile ESG.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
strabag nivel 1
theda mar
ness project
viarom
CDS
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
Ubitech
rigips
Acvatot 2019
siniat
concelex
noark
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander