Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - Consumul de energie primara al cladirilor trebuie redus cu 16-22% pana in 2035
Consumul de energie primara al cladirilor trebuie redus cu 16-22% pana in 2035
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 16 Apr 2024 12:45
Parlamentul European a adoptat Directiva consolidata privind performanta energetica a cladirilor, o etapa importanta a Pactului verde european. Aceasta legislatie stabileste cadrul pentru ca statele membre sa reduca emisiile si consumul de energie in cladirile din intreaga UE, de la locuinte si locuri de munca la scoli, spitale si alte cladiri publice. Acest lucru va contribui la imbunatatirea sanatatii si a calitatii vietii oamenilor. Directiva revizuita stabileste obiective ambitioase de reducere a consumului global de energie al cladirilor in intreaga UE, tinand seama de particularitatile nationale. Aceasta lasa la latitudinea statelor membre ce cladiri sa fie vizate si ce masuri trebuie luate. Aceasta va stimula cererea de tehnologii curate in Europa si va crea locuri de munca, investitii si crestere economica.
Fiecare stat membru isi va adopta propria traiectorie nationala pentru a reduce consumul mediu de energie primara al cladirilor rezidentiale cu 16% pana in 2030 si cu 20-22% pana in 2035. Pentru cladirile nerezidentiale, acestea vor trebui sa renoveze 16% dintre cladirile cu cele mai slabe performante pana in 2030 si 26% dintre cladirile cu cele mai slabe performante pana in 2033. Statele membre vor avea posibilitatea de a excepta de la aceste obligatii anumite categorii de cladiri rezidentiale si nerezidentiale, inclusiv cladirile istorice sau casele de vacanta. Cetatenii vor fi sprijiniti in eforturile lor de a-si imbunatati locuintele. Directiva prevede infiintarea unor ghisee unice pentru consiliere cu privire la renovarea cladirilor, iar dispozitiile privind finantarea publica si privata vor face renovarea mai accesibila ca pret si mai fezabila.
Directiva va stimula independenta energetica a Europei, in conformitate cu planul REPowerEU, prin reducerea utilizarii combustibililor fosili importati. Directiva revizuita va face din „emisii zero” standardul pentru cladirile noi. Toate cladirile rezidentiale si nerezidentiale noi trebuie sa aiba emisii zero la fata locului din combustibili fosili, incepand cu 1 ianuarie 2028 pentru cladirile aflate in proprietate publica si incepand cu 1 ianuarie 2030 pentru toate celelalte cladiri noi, cu posibilitatea unor derogari specifice. Directiva consolidata contine noi dispozitii menite sa elimine treptat combustibilii fosili din incalzirea cladirilor si sa stimuleze instalarea instalatiilor de energie solara, tinand seama de circumstantele nationale. Statele membre vor trebui, de asemenea, sa se asigure ca noile cladiri sunt „pregatite pentru energia solara”. Subventiile pentru instalarea de cazane autonome pe baza de combustibili fosili nu vor fi permise incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta va stimula, de asemenea, adoptarea mobilitatii durabile datorita dispozitiilor privind precablarea, punctele de reincarcare pentru vehiculele electrice si locurile de parcare pentru biciclete.
O mai buna planificare a renovarilor si sprijinul tehnic si financiar vor fi esentiale pentru a declansa un val de renovari in intreaga UE, iar acest lucru este prevazut in directiva revizuita. Pentru a combate saracia energetica si a reduce facturile la energie, masurile de finantare vor trebui sa stimuleze si sa insoteasca renovarile, vizand in special clientii vulnerabili si cladirile cu cele mai slabe performante, in care locuiesc o proportie mai mare de familii sarace din punct de vedere energetic.
Directiva revizuita va fi publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii si va intra in vigoare in saptamanile urmatoare. Statele membre vor trebui apoi sa o transpuna in legislatia lor nationala.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
rigips
theda mar
viarom
ness project
ERBASU CONSTRUCT
noark
Acvatot 2019
leviatan
Ubitech
concelex
EDIT-Structural
MAKITA
CDS
CONCEPT STRUCTURE
siniat
quadratum

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander