Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - GENSLER: Noile cladiri de birouri sustenabile, perfect adaptate la utilizari viitoare
GENSLER: Noile cladiri de birouri sustenabile, perfect adaptate la utilizari viitoare
Sustenabilitate & CSR Publicat de Ovidiu Stefanescu 21 Mar 2024 06:00
Expertii Gensler au explorat potentialul de a regandi durata proiectata de exploatare a cladirilor, pentru a utiliza mai bine carbonul incorporat in mediul construit, prin prelungirea duratei de folosire a elementelor cu cea mai mare incarcatura de carbon. 
In ultimele decenii, durata recomandata de 60 de ani a reprezentat un echilibru intre eficienta costurilor si a materialelor si necesitatea de mentine un echilibru pe piata muncii. Insa lucrurile s-au schimbat dramatic. Pe de o parte, carbonul incorporat este cel mai important factor pentru ca imobilele sa invinga criza climatica, explica expertii Gensler, care considera ca daca se poate face ca elementele cladirilor cu cea mai mare incarcare de carbon, cum ar fi structura si subsolul, sa dureze mai mult timp, se ofera un timp suplimentar pentru ca investitia initiala in carbon sa se amortizeze. 
Odata ce structurile din otel sau beton au potentialul de a dura o suta de ani sau mai mult, proiectarea cu un plan pentru doar 60 de ani este, in mod inerent, o risipa. 
Pe de alta parte, modul actual de lucru se transforma mai rapid ca niciodata. Expertii Gensler dispun de informatii si cercetari care le ofera o imagine clara a modului in care oamenii vor lucra in urmatoarele decenii. Cu toate acestea, data fiind viteza mare de schimbare, este imposibil de imaginat cum va arata locul de munca din anii 2080. Apare astfel paradoxul dat de incompatibilitatea dintre dorinta de prelungire a duratei de exploatare a elementelor cu incarcare mare de carbon si un viitor care se va schimba dincolo de orice imaginatie. 
De aceea, devine dezirabil un nou mod de abordare a proiectarii cladirilor de birouri care poate atinge ambele obiective – intitulat simbolic ”biroul de 600 de ani”. O astfel de cladire este proiectata in jurul unei structuri fundamentale denumite "cadru", cu o durata de viata foarte lunga si prevazuta cu "insertii" usoare, ce pot fi reconfigurate in functie de evolutia cerintelor. 
”Cadrul” este mult mai adaptabil decat structura unei cladiri inalte tipice, cu placi amplasate la fiecare 12 metri, ceea ce inseamna ca fiecare modul vertical poate gazdui trei niveluri de birouri, patru niveluri rezidentiale sau doua niveluri de alta utilizare, cum ar fi zone de agrement sau industriale. 
In prima faza, constructia poate fi o cladire de birouri cu o singura utilizare, dar cu un plan pentru multiple utilizari si adaptari viitoare. 
Peste trei decenii, pe fondul schimbarilor climatice si a transformarii complete a mobilitatii prin trecerea la autovehicule electrice, este foarte probabil ca modul de lucru de 8 ore in fata unui computer sa nu mai fie de actualitate. Tendinta de lucru in aer liber are toate sansele de a se generaliza, iar ”biroul de 600 de ani” vine cu solutia reconfigurarii spatiilor a imbunatati si extinde zonele de lucru in aer liber. 
Provocarile nu se opresc aici, in 2090 modul de munca suferind transformari si mai drastice, ceea ce insa nu va fi valabil si in plan rezidential. Constructia modulara, datorita  designului partii sale centrale, va permite reconfigurarea lifturilor si a serviciilor, in timp ce "modulul" vertical de 12 metri ii va ajuta pe dezvoltatori sa castige suprafata desfasurata, ceea ce va face imobilul mult mai viabil. 
Astfel, peste 100 de ani constructia va deveni cu adevarat mixta, incluzand utilizari atipice pentru imobilele inalte contemporane, cum ar fi productia. 
In secolul 24, rezistenta la conditiile meteorologice extreme va fi in mod cert esentiala pentru orice imobil inalta, iar in cazul dat structura este prevazuta cu un parter rezistent la inundatii. 
In 2630, la aniversarea sase secole de exploatare, portiuni semnificative ale cladirii ar fi folosite acum pentru a imbunatati biodiversitatea citadina, mai degraba decat pentru a gazdui oameni. 
Conceptul de birou de 600 de ani dezvoltat de expertii de la Gensler reprezinta o viziune indrazneata, ce s-ar putea transpune in practica inclusiv cu ajutorul tehnologiei si infrastructurii actuale, capabile deja sa asigure un nivel maxim de adaptabilitate, pentru a garanta un viitor prosper al umanitatii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
noark
strabag nivel 1
Acvatot 2019
Ubitech
MAKITA
theda mar
ness project
CONCEPT STRUCTURE
viarom
CDS
siniat
concelex
rigips
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander