ROGBC: Liceul clujean Onisifor Ghibu este prima scoala verde din Transilvania |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 16 Feb 2022 11:23 |
Romania Green Building Council (RoGBC), principala organizatie nationala dedicata sustenabilitatii cladirilor si a mediului construit, anunta precertificarea Green Schools/Scoli Verzi a primei scoli din Transilvania, Liceul Onisifor Ghibu din Cluj Napoca.
„Certificarea Green Schools implica o abordare holistica, cu criterii specifice nu doar pentru reducerea amprentei de carbon asociate cladirii de invatamant, ci si educatiei in scopul schimbarii mentalitatii, un prim pas spre un viitor mai bun si mai sustenabil pentru copii nostri” afirma Dr. Monica Ardeleanu, Director Executiv RoGBC
Programul de certificare include 7 categorii si 54 de criterii, aferente etapelor de proiectare, executie si operare, dupa cum urmeaza: Sanatate si calitatea mediului interior, Economie circulara si conservarea resurselor, Performanta energetica, Optimizare consumului de apa, Biodiversitatea, Transport sustenabil, Monitorizare si educatie.
„Liceul Onisifor Ghibu continua o traditie de interes pentru mediu, de pe vremea cand se numea Liceul de Stiinte ale Naturii, devenind prima Scoala Verde precertificata si un model pentru celelalte scoli din tara” subliniaza Conf. Dr. Dorin Beu, Presedinte RoGBC Transilvania.
De asemenea, Liceul Ghibu a fost prima scoala care a beneficiat de aplicarea unor masuri eficiente pentru remedierea radonului in cadrul pachetului de solutii pentru reabilitare. Rezultatele arata ca nivelul radonului in incaperile cele mai afectate a fost redus cu 94% respectiv cu 98%, prin comparatie cu valorile masurate in etapa initiala. Prin aplicarea solutiilor de remediere s-a redus concentratia de radon in aerul interior de la valoarea de 1667 Bq/m3 la o valoare medie de 37 Bq/m3 in incaperea care a prezentat cel mai mare nivel de risc asupra sanatatii publice.
Analiza rezultatelor de confort termic si radon, masurate cu echipamentele certificate din dotarea Laboratorului LiRaCC de la Universitatea Babes-Bolyai, arata ca solutiile tehnice aplicate au fost evaluate corect si corespunzator pentru mentinerea confortului termic si a microclimatului la un nivel optim, potrivit cerintelor tehnice in vigoare pentru institutii de invatamant.
Certificarea Scoli Verzi dezvoltata de catre Romania Green Building Council reprezinta un instrument util, un roadmap pentru toti cei implicati in proiectarea, constructia si operarea unei scoli. Prin monitorizarea independenta si abordarea holistica, sistemul de certificare ofera garantia unei performante autentice din punctul de vedere al sustenabilitatii fata de mediu, atat la nivelul cladirii, cat si al comunitatii.
La elaborarea criteriilor tehnice au contribuit o echipa multidisciplinara de experti, reprezentanti din partea Comitetului National Roman de Iluminat, Zero Waste Romania, Asociatia Nationala a Radonului si Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti – Facultatea de Ingineria Instalatiilor.
In prezent, 15 scoli aflate in proces de constructie sau renovare majora, din Bucuresti, Iasi si Cluj Napoca, se afla in curs de certificare Green Schools.
RoGBC a facut parte din grupul de lucru tematic infiintat la nivelul Administratiei Prezidentiale, care a elaborat in premiera pentru Romania, Raportul „Educatia privind schimbarile climatice si mediul in scoli sustenabile”, lansat recent in dezbatere publica. In acest context favorabil certificarea scolilor din punctul de vedere al sustenabilitatii vine in completarea initiativei Administratiei Prezidentiale si incurajeaza nu doar educatia privind protectia mediului, ci si evaluarea impactului de mediu al unitatilor de invatamant pe termen mediu si lung.
|