Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - SALVATII COPIII: Recuperarea decalajelor din educatie si sanatate este esentiala
SALVATII COPIII: Recuperarea decalajelor din educatie si sanatate este esentiala
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 04 Oct 2023 06:20
 Aproape 3,5 milioane de copii au beneficiat de programele organizatiei

Organizatia Salvati Copiii Romania a fost un deschizator de drumuri in ceea ce priveste asigurarea drepturilor pentru cei mai vulnerabili copii. Astfel, la initiativa sa au fost infiintate primele servicii de prevenire a abandonului copilului, de sustinere in sistem familial a copiilor abandonati cu HIV/SIDA, de imbunatatire a calitatii vietii in casele de copii, de protectie a copiilor strazii, de suport pentru copiii victime ale abuzului sexual sau ale traficului de fiinte umane. Din 1998, Salvati Copiii Romania este membru deplin al Save the Children, reprezentand cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului, care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari. In ultimii ani, Salvati Copiii Romania a contribuit la promovarea disciplinei pozitive, la educarea parintilor si a celor care lucreaza cu copii, in sensul comunicarii corecte cu acestia, la interzicerea prin lege a bataii si tratamentelor umilitoare asupra copiilor si, mai ales, la schimbarea mentalitatii opiniei publice cu privire la drepturile copilului. Organizatia a lucrat pe tema cunoasterii drepturilor copiilor cu zeci de generatii de elevi, implicandu-i in diverse proiecte si promovand participarea acestora in deciziile care ii afecteaza in mod direct. In cei peste 33 de ani de activitate, mai mult de 3.360.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile Salvati Copiii. Organizatia are filiale in 11 judete (Arges, Caras-Severin, Constanta, Dolj, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Suceava, Timis, Vaslui), birouri locale in 3 judete (Brasov, Cluj, Dambovita) si puncte de lucru in alte 9 judete, avand sediul central in Bucuresti. Este sprijinita in activitatea sa de peste 2.800 de voluntari activi. In prezent, organizatia deruleaza proiecte care vizeaza trei mari prioritati: reducerea mortalitatii infantile, facilitarea accesului la educatie de calitate pentru copiii din comunitati vulnerabile si protectia copiilor impotriva oricaror forme de violenta, neglijare sau abuz, inclusiv a acelor copii ramasi singuri acasa in urma migratiei economice a parintilor. Despre toate acestea, ofera in continuare detalii presedintele executiv, Gabriela Alexandrescu.
 
 
- Cum a evoluat activitatea Salvati Copiii in 2022 si in prima jumatate a lui 2023?
- Anul 2022 a fost unul crucial pentru organizatia a carei activitate o coordonez, in ceea ce priveste restabilirea dreptului egal, al tuturor copiilor, la educatie, sanatate si servicii sociale. Anii de pandemie au acutizat disparitatile sociale si au dus la o marginalizare suplimentara a copiilor din medii socio-economice vulnerabile. Miza majora a perioadei ultimilor doi ani a fost reprezentata de recuperarea acestor decalaje, mai ales in ceea ce priveste educatia si sanatatea. Am intensificat programele de educatie remediala si de prevenire a abandonului scolar, laolalta cu interventia umanitara in comunitati. Saracia ramane una dintre problemele mari ale Romaniei. Aceasta realitate crunta afecteaza dramatic jumatate dintre copiii romani si ii condamna la cercul vicios al ceea ce noi numim saracie educationala: un copil ai carui parinti nu au avut acces la educatie tinde sa repete abordarea acestora si sa ramana captiv al vulnerabilizarii sociale. Totodata, pentru ca sistemul sanitar a fost sub presiune in perioada de criza pandemica, am accelerat si programul de dotare a sectiilor de pediatrie, a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala, cu aparatura medicala performanta. Acestor prioritati li s-a adaugat interventia umanitara de la punctele de frontiera cu Ucraina si, mai apoi, construirea unui program complex de integrare socio-educationala a copiilor dislocati din Ucraina si nevoiti sa-si caute refugiu. Am deschis opt centre pentru acestia si parintii lor si lucram pe diferite axe, pentru ca sprijinul nostru sa raspunda nevoilor lor reale: sociale, umanitare, educationale si de sanatate.
 
 
- Ce planuri aveti pentru ultimele luni ale acestui an si pentru 2024?
- Obiectivul nostru major este sa mergem cu motoarele turate pana la finalul anului, sa reusim sa aducem la scoala, in toamna, pe toti cei mici care au nevoie de sprijin, sa ajungem in comunitatile vulnerabile, sa ne consolidam echipa de interventie in maternitati si sectiile de pediatrie si sa putem sarbatori continuitatea binelui la Festivalul Brazilor de Craciun, ce reprezinta evenimentul traditional al Salvati Copiii Romania, care a devenit etalonul solidaritatii sociale. 
- In ce programe, proiecte sau campanii sunteti implicati in aceasta perioada? Ce va propuneti prin implementarea acestora si care sunt activitatile planificate pe termen scurt si mediu?
- Suntem implicati in programe cu un grad ridicat de complexitate, ce sunt ordonate pe cateva axe prioritare. Este vorba, in principal, despre accesul la educatie, combaterea mortalitatii infantile, reducerea semnificativa a fenomenului de bullying din scoli si combaterea oricarei forme de abuz asupra copilului.
 
- Cum pot contribui companiile pentru a sprijini aceste proiecte?
- Firmele private pot avea un aport major in demersurile noastre si au capacitatea de a face, astfel, diferenta. Sunt definite legat doua mecanisme: redirectionarea a 20% din impozitul pe profit direct catre organizatie, respectiv depunerea la ANAF a declaratiei 177. Consideram insa ca orice implicare si sprijinire a cauzelor sociale este o resursa vitala pentru copiii vulnerabili. Suportul persoanelor fizice este deopotriva valoros. Acestea pot contribui prin trimiterea unui SMS cu textul "SALVEZ" la numarul 8844 pentru a dona 2 euro lunar sau pot dona online, pe site-ul Salvati Copiii.
 
 
- Ce impact are contextul actual marcat de inflatie, incertitudine economica si perspective de declin al PIB asupra activitatii Organizatiei Salvati Copiii?
- Este clar ca inclusiv pe noi ne afecteaza, in general, orice modificare politica majora, care priveste activitatea sectorului neguvernamental si care este facuta fara consultarea noastra. De aceea, lansam aici un apel catre politicieni, prin care le solicitam sa nu faca niciodata economii din fondurile destinate categoriilor sociale vulnerabile, pentru ca o astfel de abordare duce, de fapt, la o saracire a intregii societati. 
 
- Care sunt cele mai mari probleme cu care va confruntati, in acest moment, la nivel de organizatie?
- Din acest punct de vedere, putem afirma ca dificultatea cea mai mare este cea de gestionare optima a multitudinii de proiecte de anvergura pe care le avem in derulare. De aici rezulta o nevoie constanta de resurse umane, financiare, precum si de timp. 
 
- Ce obiective aveti stabilite pentru acest an si in perspectiva imediat urmatoare? 
- In primul rand, ne propunem reducerea mortalitatii infantile si a abandonului scolar. Trebuie sa corectam statisticile negative, daca vrem sa avem o societate functionala. In al doilea rand, avem intentia a a urmari cu consecventa indeplinirea tuturor obiectivelor incluse in cele trei axe prioritare, definite la nivelul organizatiei noastre. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
quadratum
ness project
Ubitech
siniat
viarom
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
EDIT-Structural
rigips
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Acvatot 2019
theda mar
INNOCONSTRUCT2024
concelex
CDS
noark

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander