Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - AC 162: Piata de constructii se pregateste de un an 2022 plin de provocari
AC 162: Piata de constructii se pregateste de un an 2022 plin de provocari
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 01 Nov 2021 06:46
Editia Octombrie 2021 a revistei Agenda Constructiilor cuprinde date si informatii referitoare la situatia actuala si perspectivele pietei nationale de constructii si instalatii, precum si cele mai noi estimari referitoare la impactul noului context politic, social si sanitar, in valul 4 al pandemiei de coronavirus (Covid-19) asupra economiei, in general, si a sectorului de constructii, in particular, conform datelor care erau disponibile in momentul redactarii articolelor.
Tema centrala a editiei o reprezinta analiza pietelor de termo- si hidroizolatii, dar si a industriei de software dedicat sectorului de proiectare si constructii, in noul context marcat de digitalizare intensiva a intregii economii. Analizele sunt realizate pe baza rapoartelor existente pentru piete in anii anteriori, studii si rapoarte specifice fiecarui segment analizat, din declaratiile principalilor operatori din domeniile respective si estimarile ce reies din declaratiile acestora, in contextul perspectivelor curente de piata si al prognozelor institutiilor specializate.
 
Digitalizarea in sectorul de constructii
Primul material al revistei reprezinta un follow up al videoconferintei EURO-Constructii, ce a avut loc la finalul lunii septembrie 2021, pe tema digitalizarii sectorului de constructii. Organizata de publicatia Agenda Constructiilor, noua editie EURO-Constructii, s-a derulat pe o perioada de trei ore si s-a bucurat de interesul unui numar foarte mare de urmaritori, specialisti in arhitectura/proiectare, constructii, dar si reprezentanti ai sectorului IT&C, atingand aproape 900 de vizualizari in mediul online (pe Facebook si Youtube). In cadrul videoconferintei s-au adus in discutie subiecte precum: transformarea digitala, inovarea si automatizarea in sectorul de constructii, proiectarea de cladiri sustenabile - ce presupune aplicatii care integreaza un volum mare de date, optimizarea pentru procesele de decizie si crearea de fluxuri continue, fara blocaje si perturbari, piata muncii si presiunea atragerii de noi talente si de personal cu abilitati digitale, expansiunea cererii si intensificarea competitiei insotite de cresterea generala a preturilor si altele. Materialul include temele atinse in cadrul videoconferintei de cei 7 speakeri, respectiv Constantin Magdalina (director la Valoria Business Solutions), Dan Moraru (CEO la ALLBIM NET), Rodica Lupu (Director, Cluster TEC), Alexandru Tanasa (Digital Business Advisor, ARGGO Consulting), Bojan Petkovic (Country Manager SEE & Romania, PlanRadar), Stefan Constantinescu (presedinte si co-fondator, BIMTECH) si Costel Cojanu (Head of Innovations and Design, la PORR Romania).
Revista continua tot cu un follow up, un reportaj realizat la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Nationale a Constructorului, ce a avut loc la data de 14 septembrie. Organizata de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), Federatia Generala a Sindicatelor (FGS) si Casa Sociala a Constructorilor (CSC), in parteneriat cu Biblioteca Academiei Romane, manifestarea a ocazionat reunirea a peste 100 de specialisti din domeniu, experti ai mediului universitar, reprezentanti ai autoritatilor publice si ai presei de specialitate. Reuniunea a fost organizata in Amfiteatrul "Ion Heliade Radulescu" al Academiei Romane, iar lucrarile sale au fost deschise de Nicolae Noica - director general al bibliotecii institutiei si, in acelasi timp, un reputat inginer constructor, care a detinut in trecut portofoliul de ministru in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului. Materialul include principalele idei prezentate in cadrul evenimentului de specialisti ai sectorului care au luat cuvantul, precum Cristian Erbasu (director general al grupului cu acelasi nume si presedinte al FPSC), Ioan-Aurel Pop (presedintele Academiei Romane), Cristian Pistol (consilier de stat la MDLPA) si Sorin Vacareanu (rector al Univesitatii Tehnice de Constructii Bucuresti).
 
Companiile se adapteaza noului context socio-politic si economic
Editia Octombrie 2021 a revistei Agenda Constructiilor include si un Cover Story, prin care se celebreaza aniversarea a 25 de ani de activitate a grupului ELBI, lider national in distributia profesionista de produse si servicii destinate domeniului electric. Pe langa o scurta prezentare a activitatii de doua decenii si jumatate a grupului, materialul mai include date despre orientarea companiei catre livrarea de produse eficiente energetic si sustenabile, proiectele realizate in ultima perioada (publice si private), noua tehnologie Pulsar Home Experience promovata de companie si un interviu cu Cristinel Sandu, presedintele grupului Elbi.
In continuare, in revista este publicata analiza pietei locale de termo- si hidroizolatii. Materialul porneste de la principalele repere ale pietei locale de termoizolatii in anul 2020, conform studiilor existente pe piata si datelor furnizorilor specializati, si include previziuni privind dezvoltarea sectorului in 2021 si in perspectiva, avand in vedere contextul general marcat de obligativitatea construirii de cladiri nZEB din acest an, dar si a proiectiilor de renovare a intregului fond de cladiri pentru a corespunde noilor criterii de eficienta energetica, pana in 2030/2050. Analiza mai include date specifice referitoare la segmentele de polistiren expandat, vata minerala bazaltica si de sticla, datele fiind intarite de opinii ale expertilor in eficienta energetica si constructii sustenabile, dar si ale reprezentantilor pietelor de termo- si hidroizolatii, astfel: Florin Popescu (director general ROCKWOOL Romania), István Adorjáni (directorul general al Masterplast Romania), arh. Mihail Catalin Stefan (directorul executiv ROMEPS), Radu Dudau (director Energy Policy Group si coordonator al proiectului Romania Eficienta), prof. univ. dr. ing. Emilia-Cerna Mladin (presedintele AAECR) si Davide Maiello (seful diviziei Market & Business Intelligence din cadrul Knauf Insulation EMEA).
Cea de-a doua analiza a editiei trateaza tematica industriei de software dedicat sectorului de proiectare si constructii, dar nu numai, in noul context marcat de digitalizare intensiva a intregii economii. Materialul porneste cu o prezentare a tendintelor actuale marcante in acest domeniu – majorarea bugetelor companiilor pentru investitii in digitalizare/ automatizare si pericolele legate de cresterea criminalitatii cibernetice si analizeaza impactul pe care il pot avea aceste tendinte asupra companiilor, in general, si asupra sectorului de constructii, in special. Datele din deschiderea articolului sunt completate cu opinii ale reprezentantilor unor furnizori de marca de sisteme informatice dedicate, precum Brandusa Parlog (Managing Partner CADWARE Engineering), Daniel Gheorghe (Local product manager, Graitec Romania), Mariana Garstea (CEO la Sixense Romania si pentru regiunea de sud-est a Europei), Cosmin Jardianu (Marketing Specialist la Transart), Adrian Bodomoiu (directorul general al Wizrom Software), Cristian Herghelegiu (CEO al Dendrio Solutions) si Mircea Bozga (Partener servicii de audit al riscului PwC Romania).
 
Produse si proiecte de top
Sectiunea Produse de Top include tehnologii inovatoare specifice sectorului de constructii si domeniilor complementare, promovate de companii precum ELCO (Ariston), Elmas Brasov si Ejot.
Rubrica Agenda Investitiilor se deschide cu prezentarea unor solutii geotehnice complexe utilizate de SBR Soletanche Bachy Fundatii pentru constructia cladirii multifunctionale Dacia One Bucuresti si Maurer Panoramic Cluj-Napoca. Sunt prezentate conceptele proiectelor, solutiile inovatoare propuse de specialisti si provocarile intampinate in realizarea celor doua lucrari de anvergura.
Solutii inovatoare au fost implementate pe santiere si de compania de constructii Concelex si sunt prezentate intr-un nou material la sectiunea Agenda Investitiilor. Proiectele selectate de constructor pentru prezentarea in revista sunt: ansamblul rezidential Colina Lac - Saftica, Colegiul Tehnic "Miron Nicolescu" - Bucuresti, Stadionul Steaua, centrul comercial Maritimo Shopping Center Constanta, Reteaua de magazine Billa si depozitul logistic Brazi, Orhideea Residence & SPA, turnul de racire Rovinari - CE Oltenia si turnul hiperbolic Severin.
Un alt material inclus la aceasta rubrica prezinta noile proiecte de spitale moderne, realizate de arhitectii de la Tesseract Architecture, singurul studio de arhitectura din Romania specializat in proiectare medicala si unul dintre putinele de acest tip din Europa Centrala si de Est. Studioul de arhitectura Tesseract este proiectantul celui mai amplu proiect recent de spital din Romania - Spitalul Marie Curie, primul Spital National de Copii pentru Cancer, Boli Grave si Trauma si semneaza, de asemenea, doua mari spitale judetene in lucru in acest moment - spitalele judetene de la Focsani si Sibiu. Cel mai mare dintre proiectele in derulare este proiectul Spitalului Judetean Sibiu, o cladire noua de spital cu 895 paturi, cu o suprafata desfasurata de aproximativ 120.000 mp si un buget de executie estimat la aproape 500 de milioane de euro. La inceputul lunii august, spitalul a obtinut autorizatia de construire, iar pana la sfarsitul anului va fi finalizat proiectul tehnic.
Rubrica Agenda Investitiilor se incheie cu un material amplu, desfasurat pe 7 pagini, care prezinta date despre cele mai noi proiecte lansate de dezvoltatori, dar si stadiul unor mari proiecte publice si private. Materialul este centrat in jurul tendintei actuale a dezvoltatorilor de orientare catre sectoarele industrial si rezidential, in detrimentul celor de birouri si retail, afectate mai grav de masurile de restrictie luate in contextul pandemiei de coronavirus.
 
Opinii si interviuri
Rubrica de opinii a editiei din Octombrie include o serie de interviuri cu reprezentanti ai unor institutii publice, organizatii si companii, mari antreprenori romani si internationali, dezvoltatori si producatori de materiale si echipamente pentru constructii.
Interviurile editiei:
 
● Arh. Ioana Urdea, Primaria municipiului Sibiu: Zona de vest a Sibiului intra intr-o noua faza de dezvoltare;
● Mihai Zaharia: Globalworth construieste 100.000 mp de spatii logistice si industriale;
● Ionut Popa: Consolight mizeaza pe o majorare de 15% a vanzarilor din acest an;
● Florin Popescu, ROCKWOOL: Crestere de 15% a livrarilor de vata minerala in 2021;
● Arh. Sorin Ciurariu, Primaria municipiului Arad: "Cetatea este un obiectiv care poate redefini Aradul";
● Didier Balcaen, Speedwell: Buget de investitii de 500 milioane euro pentru proiecte locale;
● Calin Theodor Heput: Prodesign s-a extins in domeniul proiectarii de instalatii, in contextul crizei;
● Ovidiu Preda, AVITECH CO: Lucrari la proiecte majore si noi planuri de dezvoltare;
● Arh. Dana Petrescu, CJ Valcea: Unele PUG nu mai corespund cu evolutia localitatilor;
● Cezar Ionescu: Certion dezvolta proiecte de 45 milioane de euro in zona Olimp-Neptun;
● Arh. Mihail Catalin Stefan, ROMEPS: Dezvoltatorii privati au sprijinit majoritar cererea de polistiren;
● Iuliana Poka, Albendiego: Proiectele din 2021 merg mai departe, in pofida pandemiei;
● Arh. Ioana Filip, CJ Bihor: Lipsa urbanistilor afecteaza activitatea din administratiile locale;
● Daniela KASPER: Explozia preturilor, o noua piatra de incercare pentru dezvoltatori;
● Cristian Matasel, Metigla: Migrare a cererii catre produse din gamele premium;
● Drd. ing. Dorin Marius Lulea, Ideal Proiect: Ne asteptam la un blocaj temporar al pietei constructiilor;
● Arh. Radu Pappa, CJ Dolj: Desele modificari legislative complica procesul de autorizare;
● Ing. Mihai-Silviu Vasile, ASD: Pandemia a generat o scadere a investitiilor in segmentul industrial;
● Daniela Ursachi, Tara Plan: In situatie de criza, statul nu sustine mediul economic;
● Dr. Andrei Ceclan, Servelect: Solutii profesionale pentru eficientizare energetica;
● Anca Dumitrescu: Project-Ank Util continua dezvoltarea si demareaza o investitie proprie;
● Arh. Alexandru-Mircea Camui, CJ Gorj: A crescut numarul cererilor de reabilitari, modernizari si extinderi;
● Andreea Strugaru, KADRA: Solutii inovatoare pentru orase inteligente si sigure;
● Arh. Florian Virvescu, CJ Arad: Sunt multe neclaritati in legislatia din constructii;
● Alba Noheda Segovia, Urban Invest: Piata imobiliara se confrunta cu o crestere majora a preturilor;
● Arh. Petre Mihaila, Primaria municipiului Ramnicu-Valcea: Doar reglementarea nu rezolva problema dezvoltarii durabile;
● Ing. Razvan Parlapan: In 10 ani se pot renova toate casele din Romania.
 
In incheiere este publicata o varianta actualizata a TOP 500 Antreprenori si Firme de Constructii din Romania (2021), precum si un index cu datele de contact si trimiteri catre companiile despre care s-a scris in revista.
 
TotalEnergiesRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
Acvatot 2019
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
Ubitech
SSAB
konsent
AED
EDIT-Structural
SIGM
VEGO
noark
CONCEPT STRUCTURE
ness project
MAKITA
theda mar
rigips
CDS
ELECTROGRUP
leviatan
quadratum
DRS
viarom
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<