Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - AC: Piata constructiilor in 2022, sub semnul inflatiei si al crizei materiilor prime
AC: Piata constructiilor in 2022, sub semnul inflatiei si al crizei materiilor prime
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 18 Feb 2022 06:30
Editia Ianuarie-Februarie 2022 a revistei Agenda Constructiilor cuprinde date si informatii referitoare la situatia actuala si perspectivele pietei nationale de constructii si instalatii, precum si cele mai noi estimari referitoare la evolutia sectorului in 2022 si in perspectiva anilor 2023-2025, conform datelor care erau disponibile in momentul redactarii articolelor. Tema centrala a editiei o reprezinta analiza pietelor de finisaje, unde sunt incluse sectoarele de lacuri/ vopsele, placi ceramice, pardoseli/ sape, piatra naturala si adezivi/ mortare uscate. Analizele sunt realizate pe baza rapoartelor existente pentru piete in anii anteriori, studii si rapoarte specifice fiecarui segment analizat, din declaratiile principalilor operatori din domeniile respective si estimarile ce reies din declaratiile acestora, in contextul perspectivelor curente de piata si al prognozelor institutiilor specializate.
Primul material al editiei trateaza tematica industriei de finisaje, piata evaluata la circa 1,5 miliarde euro anual. Cercetarea porneste de la perspectivele de dezvoltare a acestui sector si trateaza, apoi, fiecare segment in parte: adezivi si mortare uscate, pardoseli, lacuri si vopsele, placi ceramice, piatra naturala si obiecte sanitare. Datele din deschiderea articolului sunt completate cu opinii ale reprezentantilor unor furnizori de marca de materiale si produse utilizate la finisaje, precum: Niculae Dusu (presedintele grupului Celco), Octavian Moroianu (fondator & CEO WeMat, fosta Decor Floor), Anamaria Pop (Product Manager in cadrul Indfloor Group), Dan Berechet (manager de produs la Quattro Pavimente Tehnice, divizia de pardoseli a grupului Menatwork), Gheorghe Cirstea (directorul general al companiei April 91), Lucretia Raicea (manager de marketing la Casa Lebada), Catalina Trupsor (fondator si CEO la Color Smart Distribution), Andor Todor (directorul general al companiei Decorator), Dan Ispas (directorul general al KronColoR), Laurenta Crudu (CEO la Sarcom, parte a grupului Roca Industry), Irina Cotenescu (administrator al Sivi Crom Prod), Petrisor Grindeanu (directorul general al Lasselsberger Ceramics Romania), Eleonora Ion (directorul general al companiei Agricin) si Cornel Costache (manager de operatiuni in cadrul Roca Romania).
 
 
Rubrica Cover Story acopera si descopera povestea companiei de proiectare de structuri Concept Structure, din Bucuresti, firma cu o experienta de 14 ani pe piata, perioada in care a avut o ascensiune spectaculoasa, realizand aproape 1.000 de proiecte, cu o suprafata cumulata de circa un milion de metri patrati, reprezentand mai ales investitii private, cladiri emblematice pentru noua generatie de constructii moderne. Materialul include o prezentare a companiei, incluzand reperele activitatii si proiecte de referinta, o pagina a proiectelor la care Concept Structure lucreaza in prezent, precum si un interviu cu ing. Cristian Nastase, partener fondator al companiei, ce include rezultatele si realizarile companiei in 2021 si perspectivele de dezvoltare pentru 2022 si in perspectiva, precum si opiniile specialistului pe diferite teme specifice proiectarii de structuri.
 
Tendintele legate de sustenabilitate si digitalizare iau amploare in 2022
In continuare, la rubrica Actualitate sunt publicate doua materiale, referitoare la rolul digitalizarii si tehnologizarii in atingerea obiectivelor de sustenabilitate in proiectele Ubitech Constructii, respectiv cresterea investitiilor in tehnologii si recrutarea specialistilor in 2021 ca directii catre implementarea proiectelor de anvergura in 2022, in cadrul companiei de arhitectura si proiectare Leviatan Design. Cele doua articole prezinta principalele repere ale dezvoltarii celor doua companii in 2021 si perspectivele si obiectivele pentru 2022, precum si principalele proiecte in care sunt implicate.
 
 
Sectiunea dedicata digitalizarii in industrie si constructii isi propune sa realizeze o evaluare a pietei locale de IT&C, precum si sa contureze principalele tendinte pe piata de software pentru mediul de afaceri, in 2022. In deschiderea materialului este prezentat, pe scurt, un raport comandat de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) si realizat de Roland Berger referitor la dimensiunea si impactul sectorului de IT&C asupra economiei, un domeniu evaluat la circa 13,6 miliarde euro. Articolul mai include principalele tendinte care vor influenta planurile de investitii tech ale companiilor, precum si opinii ale unor reprezentanti si analisti ai pietei, precum: Mircea Bozga (Partener Risk Assurance, la PwC Romania), Diana Masopust (Managing Director Focal Hive), Cristian Gabriel Pavel (director general, Alfa Software), Radu Postolache (General Manager al Qualysoft Romania), Natalia Lepadatu (cofondator DigiSinergy), Sander van de Rijdt (co-fondator si co-CEO al PlanRadar) si Vlad Lepadatu (Managing Partner la TARA Interactive).
La sectiunea Agenda Investitiilor sunt prezentate date despre cele mai noi proiecte lansate de dezvoltatori, dar si stadiul unor mari proiecte publice si private. Materialul este centrat in jurul tendintei actuale a dezvoltatorilor de orientare catre sectoarele industrial si rezidential, in detrimentul celor de birouri si retail, afectate mai grav de masurile de restrictie luate in contextul pandemiei de coronavirus. De asemenea, articolul include, in deschidere, si principalele tendinte de dezvoltare a sectorului imobiliar, in 2022.
 
 
Interviurile editiei
Rubrica de opinii a editiei Ianuarie-Februarie include o serie de interviuri cu reprezentanti ai unor companii, mari antreprenori romani si internationali, dezvoltatori si producatori de materiale si echipamente pentru constructii, dar si arhitecti si proiectanti de specialitate.
Interviurile editiei:
● Károly Nagy, PROMELEK XXI: Cererea continua sa creasca, in pofida majorarilor de preturi
● Bogdan Doicescu: BOG’ART mizeaza pe o evolutie ponderata a businessului, in 2022
● Arh. Ana Maria Savescu, SAM IDEAS: Planurile dezvoltatorilor nu au fost afectate de scumpiri
● Fabian Lorand: GEIGER estimeaza afaceri de 300 milioane lei dupa preluarea Consal
● Arh. Ruben Mihai, ARCHICRAFT: Multe proiecte au fost afectate de evolutia majora a preturilor
● Cornel Dogaru: BTDConstruct & Ambient mizeaza pe o noua crestere de business in 2022
● Ing. Dorin Delca, WATT UNIT: Foarte putini investitori sunt dispusi sa finanteze proiecte verzi
● Ing. Paul Pirvan, MJ Project: Sectorul industrial poate crea oportunitati de afaceri in acest an
● Dipl. Ing. Ion Asanache: ALLPLAN Proiect lanseaza o noua strategie identitara si de business
● Tudor Boacsa, DIAZOMA: Piata de constructii se schimba - noile materiale sunt mai eficiente
● Ing. Mihai Vadan: ING PM acceseaza piata proiectelor majore de infrastructura
● Vlad Niculescu & Cristian Gherghinoiu: BK Technik mizeaza pe crestere in 2022 si isi extinde aria de expertiza
● Arh. Marian Davidescu, CJ Olt: Sunt necesare multe detalii pentru noile investitii
● Ing. Catalin Ungureanu, NORDIC VISION: Cea mai stringenta problema ramane criza fortei de munca
In continuare, revista Agenda Constructiilor include doua materiale tehnice, de consultanta, referitoare la subiecte „fierbinti” ale momentului, respectiv jocul materiilor prime si consecintele sale pentru un viitor sustenabil si cladirile nZEB - stadiul actual in Europa si perspective pe termen lung.
Revista se incheie cu liste de firme, respectiv: Clasamentul companiilor globale de constructii, dupa cifra de afaceri, Clasamentul antreprenorilor europeni de constructii, dupa cifra de afaceri si Antreprenori si Firme de Constructii din Romania, 2022, topul principalelor 500 de companii din domeniu, active in tara noastra.
Pentru a citi gratuit revista, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMTotalEnergiesALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
quadratum
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
EDIT-Structural
Acvatot 2019
CDS
VEGO
EURO BUILD
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
DRS
GEWISS
BogArt
concelex
AED
ELECTROGRUP
rigips
leviatan
noark
theda mar
konsent
strabag nivel 1
Arduro

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<