AC170: Digitalizarea si eficienta energetica, mai urgente ca oricand in constructii |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 27 Oct 2022 06:20 |
Editia Octombrie 2022 a revistei Agenda Constructiilor cuprinde date si informatii referitoare la situatia actuala si perspectivele pietei nationale de constructii si instalatii, precum si cele mai noi estimari referitoare la impactul noului context economic si geopolitic asupra sectorului de constructii, conform datelor care erau disponibile in momentul redactarii articolelor.
Tema centrala a editiei o reprezinta analiza pietelor de termoizolatii, dar si a industriei de software dedicat sectorului de proiectare si constructii, in noul context marcat de digitalizare intensiva a intregii economii. Analizele sunt realizate pe baza rapoartelor existente pentru piete in anii anteriori, studii si rapoarte specifice fiecarui segment analizat, din declaratiile principalilor operatori din domeniile respective si estimarile ce reies din declaratiile acestora, in contextul perspectivelor curente de piata si al prognozelor institutiilor specializate.
Primul material al revistei, intitulat “Costul digitalizatii creste, pe masur ace tranzitia devine inevitabila”, reprezinta un follow up al videoconferintei EURO-Constructii, ce a avut loc la finalul lunii septembrie 2022, pe tema digitalizarii sectorului de constructii. Organizata de publicatia Agenda Constructiilor, noua editie EURO-Constructii s-a bucurat de interesul unui numar foarte mare de urmaritori,
Revista continua cu o analiza pe tema industriei de software dedicat sectorului de proiectare si constructii, dar nu numai, in noul context marcat de digitalizare intensiva a intregii economii. Materialul porneste cu o prezentare a tendintelor actuale marcante in acest domeniu, marcheaza principalele evolutii ale adoptiei BIM in Romania, face referire la finantarile disponibile pentru digitalizarea companiilor si se incheie cu opinii ale reprezentantilor unor furnizori de marca de sisteme informatice dedicate.
In continuare, este publicata analiza pietei locale de termoizolatii, sub titlul "Avant pe piata izolatiilor: peste 2,8 miliarde euro, prin Valul Renovarii". Materialul porneste de la principalele repere ale pietei locale de termoizolatii in anul 2021, conform studiilor existente pe piata si datelor furnizorilor specializati, si include previziuni privind dezvoltarea sectorului in 2022 si in perspectiva, avand in vedere contextul general marcat de obligativitatea construirii de cladiri nZEB, dar si a proiectiilor de renovare a fondului de cladiri pentru a corespunde noilor criterii de eficienta energetica, pana in 2030/2050. Analiza mai include date specifice referitoare la segmentele de polistiren expandat, vata minerala bazaltica si de sticla, datele fiind intarite de opinii ale reprezentantilor pietei de termoizolatii.
Rubrica Agenda Investitiilor include o analiza asupra impactului pe care il are blocajul de avizare din Bucuresti asupra intregii economii a Capitalei, iar in parte a doua, principalele proiecte lansate in ultima perioada. Este prima data in istoria recenziilor de proiecte a revistei Agenda Constructiilor in care nu este inclus niciun proiect nou in Bucuresti.
Rubrica dedicata proiectarii trateaza conceptul de proiectare a structurii cladirii Centrului Cultural Favorit, realizata de Concept Structure.
Revista continua cu o serie de opinii si interviuri cu reprezentanti ai unor organizatii si companii, mari antreprenori romani si internationali, dezvoltatori si producatori de materiale si echipamente pentru constructii.
Ultimul material redactional publicat reprezinta un follow up, un reportaj realizat la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Nationale a Constructorului, ce a avut loc la data de 14 septembrie.
In incheiere este publicata o varianta actualizata a TOP 500 Antreprenori si Firme de Constructii din Romania (2022), precum si un index cu datele de contact si trimiteri catre companiile despre care s-a scris in revista.
Pentru a citi gratuit revista, click aici!
|