Agenda Constructiilor
Marti, 07 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - Adrian Caciu: Romania foloseste 3,4% din PIB pentru a sprijini economia si cetatenii
Adrian Caciu: Romania foloseste 3,4% din PIB pentru a sprijini economia si cetatenii
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 25 Mar 2022 11:19
"As vrea sa profit de ocazie. Faceam o analiza asupra modului in care pana la acest moment Guvernul a intervenit sau sprijinit economia, pentru ca masurile au fost prezentate fiecare in parte si undeva din total nu s-a prezentat o anvelopa totala sau un regim total al efortului. Probabil ca va fi o stire. Pana la acest moment, Romania a folosit 3,4% din PIB sau foloseste 3,4% din PIB pentru a sprijini economia si cetatenii de la inceputul anului si pana in prezent. Si o sa dau ca exemplu costul, daca vreti, sau cheltuielile care sunt facute pentru sustinerea pensionarilor, cresterea pensiilor si a 13-a indemnizatie si alocatiile si alte cheltuieli din pachetul social, inclusiv cresterea alocatiilor, aceasta ordonanta cu privire la plafonarea preturilor la energie electrica si la gaz, dar si programele pe care deja le-am aprobat in Guvern, de sprijin masiv al economiei, respectiv o contravaloare de 20 de miliarde de lei. Deci, iata, 3,4% din PIB deja vin in economie si in sprijinul cetatenilor. Undeva cred ca este important sa prezentam acest lucru. Peste acest pachet cu care Guvernul deja a venit va veni noul pachet, noul mix de politici publice, care sa se adreseze cetatenilor si companiilor pentru costurile crescute pe zona socurilor petrecute pe lanturile de aprovizionare, in special la combustibil si la alimente, pe care deja dumneavoastra si noi le resimtim", a spus Adrian Caciu.
 In ceea ce priveste modul in care evolueaza inflatia, ministrul a aratat ca, daca anul trecut Romania se confrunta cu o inflatie galopanta, respectiv o triplare a acesteia, de la 2,5% la 7,8%, anul acesta inflatia a inceput sa-si incetineasca accelerat viteza.
In alta ordine de idei, seful de la Finante a afirmat ca executia bugetara la doua luni va fi publicata pe 25 martie si se va putea constata o reducere a deficitului fata de anul trecut, cu 0,4 puncte procentuale.
Caciu a adaugat ca, in Romania, cursul valutar este stabil, in timp ce monedele tarilor din regiune s-au depreciat masiv. Potrivit acestuia, stabilitatea cursului valutar inseamna atat lichiditate in valuta in piata, dar si faptul ca politica fiscal bugetara "isi face elementele de conduita pe care si le-a programat" si functioneaza fara sa destabilizeze alti indicatori macroeconomici.
De asemenea, ministrul Finantelor a anuntat ca a fost aprobat miercuri cadrul temporar de ajutor de stat de catre Comisia Europeana.
"Am vrut sa anunt si public faptul ca astazi Comisia Europeana a aprobat cadrul temporar de ajutor de stat. Un cadru temporar pe care noi l-am solicitat inca de la inceputul conflictului din Ucraina. In ECOFIN-uri personal am solicitat, dar si la nivel de Guvern s-a facut solicitare catre Comisia Europeana. Iata ca acest cadru temporar de ajutoare de stat si de scheme de sprijin vine sa ajute pana la urma economiile si cetatenii statelor membre, din perspectiva acordarii unor scheme care sa compenseze, daca vreti, costurile suplimentare generate pe de o parte de criza la preturile la energie, pe de alta parte cresterile de costuri la combustibil, la alimente, dar si efectele aplicarii sanctiunilor internationale impotriva companiilor trecute pe lista de sanctiuni stabilita de Comisia Europeana, dar si de alte foruri internationale. In acest context, se pot acorda granturi de la 35.000 de euro la 400.000 de euro pe companii, in functie si de specific si de sectorul in care isi desfasoara activitatea, care sa sustina capitalul de lucru, lichiditatea companiilor, care sa sustina pana la urma depasirea acestei situatii economice complicate in care ne aflam, sa sustina diferenta de inflatie care vine peste economii si din cauza incertitudinilor create de conflictul din Ucraina. De asemenea, si scheme de ajutor de stat care pot fi create pentru ceea ce inseamna companiile energo-intensive, marii consumatori de energie, dar si pentru companiile mari care sunt in industria aluminiului sau care utilizeaza un consum foarte mare de gaz", a spus Adrian Caciu.
In plus, ministrul a sustinut ca saptamana viitoare va fi prezentat public un pachet de masuri.
"Este ceea ce pana la urma am anticipat, iar pe acest cadru temporar, impreuna cu toate celelalte elemente pe care deja le-am anuntat si au fost si anuntate: flexibilizarea utilizarii fondurilor europene, tipuri de ajutoare care vor veni similar cu cele care au fost in pandemie, care au fost finantate din instrumentul SURE, dar si alte elemente sau masuri de tipul one-off vor face parte din pachetul care, cred eu, saptamana viitoare va incepe sa fie prezentat public", a sustinut el.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
noark
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
CDS
concelex
theda mar
Acvatot 2019
MAKITA
EDIT-Structural
viarom
quadratum
rigips
ness project

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander