Agenda Constructiilor
Joi, 02 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANALIZA: Piata de constructii - cu "franele trase" in fata unui nou an provocator 2022
ANALIZA: Piata de constructii - cu "franele trase" in fata unui nou an provocator 2022
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 13 Dec 2021 06:16
Piata locala a constructiilor a inregistrat o contractie de 14,2% in luna septembrie 2021 comparativ cu perioada corespunzatoare din 2020, cea mai accentuata dintre toate statele membre, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat. Comparativ cu luna anterioara, in septembrie activitatea din sector s-a redus cu 4,9%, inregistrand a treia luna consecutiva de scadere. Piata locala a constructiilor isi continua, astfel, tendinta descrescatoare si ramane in recesiune. Conform celor mai recente date ale Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP), incluse in Prognoza de toamna 2021, sectorul constructiilor ar urma sa inregistreze, in acest an, o evolutie minima (+0,3%), urmand a-si relua trendul ascendent mai pronuntat incepand din 2022 si a-si dubla valoarea adaugata bruta pana in 2025. Principalele probleme cu care se confrunta piata in acest moment sunt cele legate de disponibilitatea limitata a fortei de munca si de majorarile de preturi la materialele de constructii.
Pentru al doilea an consecutiv, in 2021, activitatea economica la nivel mondial a continuat sa se desfasoare in conditii de pandemie, virusul SARS-CoV-2 lovind in mai multe valuri statele lumii. Si in ceea ce priveste tara noastra, criza sanitara s-a manifestat din plin, cu episoade mai mult sau mai putin severe. Astfel, pe parcursul intregii perioade de la inceputul anului 2021 s-a mentinut starea de alerta la nivel national, dar si cu intervale de carantina pe plan local. In aceste conditii, activitatea economica in unele domenii s-a desfasurat cu anumite limite, ca urmare a masurilor luate in vederea limitarii raspandirii virusului (restrictii privind numarul de persoane, interval orar etc.). Nu a fost, insa, cazul in sectorul de constructii, care si-a mentinut activitatea la un nivel iotim pe intreaga perioada de manifestare a panemiei.
In 2021, dupa o evolutie ascendenta in primul semestru, constructiile au cunoscut o perioada de declin in trimestrul al treilea, ca urmare a problemelor cu deficitul de forta de munca si a majorarilor semnificative inregistrate de preturile materiilor prime incepand din a doua parte a anului. Sectorul de constructii s-a mentinut in teritoriul pozitiv pe tot parcursul perioadei de criza, contribuind semnificativ la atenuarea declinului economic. Semestrul intai al anului curent s-a incheiat cu rezultate in marja estimata (+5,9%), desi cresterile pronuntate din aceeasi perioada a anului trecut au manifestat un efect de baza nefavorabil. Cel de-al treilea trimestru indica, totusi, o decelerare a activitatilor de constructii, sectorul inregistrand o scadere de 7,5%. In aceste conditii, avansul lucrarilor de constructii a fost in primele noua luni doar de 0,4% fata de perioada ianuarie - septembrie 2020.
Principala sursa de ingrijorare si incertitudine ramane persistenta pandemiei, raspandirea variantei Delta si, mai nou, Omicron a virusului, dar si posibilitatea aparitiei de noi variante la care vaccinul sa aiba un raspuns limitat, dublata si de o rata scazuta a vaccinarii. Introducerea de noi restrictii, daca progresul campaniilor de vaccinare va fi limitat si obiectivele stabilite nu vor fi atinse, poate frana cresterea economica. Inflatia poate ramane la un nivel ridicat daca dezechilibrul cerere-oferta continua pe un termen mai lung, punand astfel presiune pe preturi si pe asteptarile inflationiste. Continuarea majorarii preturilor la energie poate sa accentueze inflatia si sa duca la scaderea cererii atat pe piata externa, cat si pe cea interna.
Accentuarea deficitului de forta de munca, in special cea calificata, in sectorul de constructii, reprezinta un alt risc, in contextul implementarii proiectelor de investitii din PNRR. Pe de alta parte, daca reformele si investitiile prevazute in PNRR se materializeaza mai repede decat se estimeaza, vor avea un impact pozitiv asupra competitivitatii si cresterii economice. La nivel national, mix-ul de politici trebuie sa se adapteze la evolutia pandemiei si la conditiile economice.
Analiza pietei de constructii pe anul 2021 si perspective de dezvoltare in perioada 2022-2025 poate fi citita in editia Noiembrie-Decembrie a revistei Agenda Constructiilor. Pentru a descarca gratuit revista, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
quadratum
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
noark
siniat
viarom
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
theda mar
CDS
ness project
concelex
strabag nivel 1
Ubitech
MAKITA
rigips

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander