Agenda Constructiilor
Vineri, 03 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANALIZA: Sectorul rezidential poate deveni motorul de crestere a pietei
ANALIZA: Sectorul rezidential poate deveni motorul de crestere a pietei
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 15 Iul 2015 15:58
Piata constructiilor rezidentiale din Romania are un potential considerabil de dezvoltare, avand in vedere dezvoltarea economiei, cresterea puterii de cumparare, precum si revigorarea pietei financiare si a celei imobiliare. In plus, media suprafetei utile pe locuitor din Romania este de circa 28 mp, sub nivelul celorlalte tari europene, unde media depaseste 30 mp/ locuitor, acesta reprezentand, de asemenea, un motor de crestere. Mai mult, estimarile de majorare a PIB la nivelul Uniunii Europene, avand ca efect cresterea veniturilor romanilor care lucreaza in strainatate, va continua sa contribuie semnificativ la dezvoltarea constructiilor rezidentiale din mediul rural. "Ne asteptam ca in 2015 dinamica numarului de autorizatii de construire eliberate in mediul rural sa creasca. Piata constructiilor rezidentiale din mediul rural este, in mare parte, determinata de fondurile aduse in tara de romanii care lucreaza in tarile UE", se arata intr-o analiza realizata de compania poloneza de cercetare de piata, PMR.
Avand in vedere faptul ca proiectele rezidentiale urbane sunt, de obicei, derulate pe parcursul mai multor ani, coroborat cu faptul ca economia romaneasca poate creste cu mai mult de 3% pe an, dezvoltatorii ar trebui sa se simta incurajati sa creasca activitatea de constructii rezidentiale din Romania, cel putin pe termen scurt.
 
Stocul de locuinte noi are o pondere de circa 8% din total
Sectorul constructiilor rezidentiale din Romania se inscrie pe un trend ascendent puternic, in primele trei luni din 2015 fiind finalizate 9.232 locuinte, in crestere cu 11,6% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, inregistrandu-se cea mai buna performanta din domeniu din ultimii sase ani. Totusi, rezultatul este, inca, cu aproape 15% sub nivelul-record din 2008.
O tendinta similara se remarca inclusiv la nivelul numarului de autorizatii de construire emise. Anul trecut, in Romania s-au acordat permise pentru locuinte cu o suprafata totala de 7,4 milioane mp, fiind consemnata o evolutie de 4,8% fata de nivelul din 2013. Ritmul ascendent se va mentine si in urmatorii ani, sustinut de revigorarea economiei locale, potrivit estimarilor PMR. "Motorul principal al evolutiei recente a sectorului rezidential din Romania a fost reprezentat de revigorarea constructiilor din mediul urban. Analizand rezultatele din primul trimestru al acestui an, in mediul urban au fost livrate cu 18,9% mai multe locuinte decat in intervalul similar din 2014, in timp ce in mediul rural majorarea a fost de numai 4,1%. Recuperarea dinamica din sectorul constructiilor rezidentiale din mediul urban este sustinuta foarte mult de implementarea programului Prima Casa, constituit din sprijin guvernamental pentru contractarea de credite ipotecare", se arata in cel mai recent raport PMR referitor la piata rezidentiala din Romania, intitulat "Construction sector in Romania 2015".
Stocul de locuinte din orase este constituit, in cea mai mare parte, de blocuri construite in perioada 1960-1989, realizate din elemente prefabricate din beton. Sistemele de conducte pentru canalizare si alimentarea cu apa necesita, astfel, interventii majore si imbunatatiri substantiale. Analistii PMR precizeaza ca, la finele anului 2014, erau 4,82 milioane de locuinte in mediul urban, din care numai 362.000 de unitati au fost construite si ocupate in intervalul 1994-2014, ceea ce reprezinta sub 8% din stocul total de locuinte aflate in proprietate.
In plus, se estimeaza ca stocul de locuinte din mediul urban al Romaniei s-a extins, in 2014, la 228,5 milioane mp, din care numai 24 milioane mp s-au construit in perioada 1994-2014.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
rigips
theda mar
viarom
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
CDS
noark
quadratum
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
concelex
MAKITA
ness project
leviatan
siniat

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander