Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - BM: Imprumut de 600 milioane euro pentru tranzitia catre o economie verde
BM: Imprumut de 600 milioane euro pentru tranzitia catre o economie verde
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 20 Iul 2022 11:24
Banca Mondiala si Romania, prin Ministerul Finantelor, au semnat astazi un imprumut de 600 milioane euro pentru politici de dezvoltare (Development Policy Loan), cu accent pe crestere economica incluziva si verde. Aprobat la 30 iunie de Consiliul de Administratie al Bancii Mondiale, acest imprumut este primul dintr-o serie programatica de doua operatiuni de finantare si este complementat de o asistenta financiara nerambursabila de 24,2 milioane USD acordata din Fondul BIRD pentru Solutii Inovatoare privind Bunuri Publice Globale (Innovative Global Public Goods Solutions Fund), semnata tot astazi. Imprumutul si asistenta financiara nerambursabila sprijina autoritatile romane in realizarea unor reforme structurale importante pentru a avansa incluziunea sociala (inclusiv masurile de raspuns la criza umanitara), pentru consolidarea managementului fiscal, incurajarea decarbonizarii si pentru imbunatatirea rezilientei in fata schimbarilor climatice.
„Recenta trecere a Romaniei in categoria tarilor cu venituri mari este incurajatoare, dar populatia inca are unul dintre cele mai ridicate nivele de saracie si inechitate din Uniunea Europeana, ceea ce necesita eforturi aditionale. Acest parteneriat va sprijini eforturile Guvernului pentru a stimula incluziunea sociala si pentru a raspunde constrangerilor ce impiedica o crestere economica sustenabila si cu impact pozitiv asupra mediului, in Romania”, a declarat Anna Akhalkatsi, Country Manager pentru Romania, Banca Mondiala.
In ultimele doua decenii, Romania a progresat in ceea ce priveste reducerea saraciei si cresterea performantei economice. Cu toate acestea, diferentele regionale, in ceea ce priveste veniturile si furnizarea de servicii, raman mari si exista, in continuare, loc pentru eforturi, ce pot sprijini o crestere economica stimulata prin masuri orientate catre eficientizarea institutiilor, inclusiv prin imbunatatirea ratei de colectare a taxelor si a eficientei cheltuielilor, prin extinderea acoperirii unei asistente sociale adecvate, precum si prin sprijinirea adaptarii la schimbarile climatice si aplicarea de masuri menite sa atenueze impactul acestora. Conform Raportului Economic Periodic al Uniunii Europene (“EU RER”), publicat ieri de Banca Mondiala, pandemia si razboiul din Ucraina au deteriorat si mai mult mediul de dezvoltare si au incetinit convergenta Romaniei cu Uniunea Europeana.
Guvernul Romaniei s-a angajat sa rezolve aceste provocari si sa implementeze reforme, care sunt esentiale pentru consolidarea cresterii potentiale si pentru reducerea efectelor negative recente asupra economiei.
“Acordarea acestui imprumut si, respectiv, a asistentei financiare nerambursabile, semnate astazi, confirma recunoasterea de catre Banca Mondiala a stabilitatii cadrului macroeconomic al tarii noastre si, totodata, a progreselor inregistrate in ceea ce priveste actiunile de raspuns la actuala criza umanitara si reformele structurale privind eficientizarea cheltuielilor, reforma fiscala, energia regenerabila si cresterea eficientei energetice a cladirilor. Pe de alta parte, prin aceasta operatiune se reconfirma rolul activ al Bancii Mondiale in a raspunde prompt, prin finantare si expertiza tehnica, nevoilor specifice si eforturilor autoritatilor romane de a spori potentialul de crestere al tarii noastre.”, a declarat Adrian Caciu, ministrul Finantelor.
Imprumutul este insotit de servicii de asistenta tehnica oferite pentru a sprijini eforturile Guvernului de a consolida institutiile din sectorul public si de a sustine o abordare integrata a implementarii reformelor necesare. Pachetul de finantare si asistenta tehnica vizeaza domenii cheie de dezvoltare, cum ar fi asistenta sociala, reforma pensiilor si salariilor din sectorul public, politica si administrarea fiscala, acestea fiind esentiale pentru consolidarea managementului fiscal si incurajarea sustenabilitatii fiscale pe termen mediu. De asemenea, imprumutul sustine mobilizarea finantarii si investitiile private in primul rand in energia regenerabila, eficienta energetica si silvicultura, sprijinind, in acelasi timp, dezvoltarea infrastructurii si mediul de afaceri.
Sprijinul Bancii Mondiale este oferit conform Cadrului de Parteneriat cu Tara pentru anii fiscali 2019–2023 (revizuit in 2021). Anul acesta se implinesc 30 de ani de parteneriat intre Grupul Bancii Mondiale si Romania. Portofoliul activ al Bancii Mondiale in Romania este compus din 10 proiecte de investitii in valoare totala de 1,78 miliarde USD si 31 de servicii de asistenta tehnica si analitica, in valoare de 104 milioane USD. La 1 iulie 2022, portofoliul angajat al Corporatiei Financiare Internationale (CFI) era de 1,272 miliarde USD derulat impreuna cu peste 30 de clienti. 55% din portofoliu reprezinta investitii in institutii financiare, iar restul de 45% in sectorul real. Portofoliul exceptional al CFI este cel mai mare din regiunea Europa, nou creata in interiorul institutiei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
Acvatot 2019
concelex
EDIT-Structural
noark
CDS
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
rigips
MAKITA
siniat
theda mar
strabag nivel 1
viarom
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
ness project

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ef-de-n
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander