Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - BNR: Sectorul de constructii si imobiliare, putin afectat de socul negativ de cerere
BNR: Sectorul de constructii si imobiliare, putin afectat de socul negativ de cerere
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 02 Sep 2020 05:38
Lipsa cererii este printre principalele probleme cu care s-au confruntat companiile din Romania in primele sase luni ale acestui an, potrivit unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), ale carui rezultate au fost publicate in august 2020. Comparativ cu raportul anterior, aceasta problema este in crestere, ca urmare a temperarii semnificative a cererii de consum, pe fondul masurilor necesare de restrictie impuse de autoritati in randul populatiei, pentru a preveni raspandirea pandemiei.
In structura, lipsa cererii este resimtita ca o problema presanta in special de sectoarele de servicii si utilitati, in timp ce domeniile de constructii si imobiliare sunt cele mai putin afectate de socurile negative de cerere care au avut loc la nivel agregat.
In ceea ce priveste exportatorii, acestia au resimtit mai puternic scaderea cererii, spre deosebire de importatori, pentru care problema este la un nivel moderat. Acest lucru s-a reflectat si in deteriorarea soldului comercial in primele sase luni ale anului curent, potrivit datelor publicate de BNR.
La nivel sectorial, constructiile, alaturi de agricultura, au resimtit cel mai putin efectele pandemiei asupra cifrei de afaceri (28%, respectiv 34% dintre acestea nu au fost deloc afectate), mai arata raportul. La polul opus se afla firmele din sectoarele de servicii si utilitati, in cazul carora doar 20% nu au resimtit niciun impact in vanzari, iar pentru 32% dintre acestea impactul a fost semnificativ (o scadere cu peste 75% a cifrei de afaceri), evolutia in acest ultim caz fiind determinata in principal de serviciile HoReCa.
La nivelul companiilor de comert exterior, exportatorii au avut mai mult de suferit din cauza pandemiei, mai mult de jumatate dintre acestia avand scaderi de peste 50% in vanzari in perioada starii de urgenta (iar in cazul a 12% dintre exportatori scaderea a fost de peste 75% din vanzari).
Dintre firmele care importa bunuri, 40% au avut reduceri de peste 50% ale vanzarilor in perioada de varf a restrictiilor (doar 8% din importatori au avut reduceri de peste 75% a cifrei de afaceri). "Conform datelor privind comertul international cu bunuri si servicii, atat scaderea exporturilor, cat si cea a importurilor a avut loc in special ca urmare a reducerii cererii pentru produse din grupa de produse masini si echipamente de transport, care are cea mai insemnata
pondere in structura ambelor fluxuri comerciale", arata analiza BNR.
In ceea ce priveste masurile luate in contextul pandemiei, raportul mai puncteaza faptul ca aproximativ 35% din companiile active pe piata locala de constructii si imobiliare nu au luat nicio masura de combatere a efectelor negative ale crizei medicale.
***
Sondajul privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania este efectuat semestrial de BNR, in lunile martie si septembrie, avand la baza un chestionar care este transmis unui esantion de aproximativ 11.000 de companii nefinanciare, dintre care circa 85% sunt IMM, corporatiile fiind incluse exhaustiv.
In editia de fata, sondajul s-a derulat in lunile mai si iunie 2020. Decalarea fata de calendarul obisnuit a avut loc pe fondul contextului epidemiologic generat de pandemia Covid-19. Pentru a consulta raportul BNR, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMSISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
CDS
Acvatot 2019
VEGO
leviatan
rigips
SIGM
AED
noark
DRS
concelex
EURO BUILD
theda mar
BogArt
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
Arduro
konsent
Ubitech
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<