Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - BRASOV: Investitii de peste 70 milioane de euro pentru reabilitare
BRASOV: Investitii de peste 70 milioane de euro pentru reabilitare
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 25 Ian 2018 18:04
In sedinta de vineri, 26 ianuarie a.c., a Consiliului Local Brasov, se va supune aprobarii noul plan strategic de dezvoltare a sistemului centralizat de termoficare si de reducere a emisiilor de bioxid de carbon cu 80%, pana in anul 2050. Documentul - intitulat „Planificarea strategica a incalzirii in Municipiul Brasov” si elaborat de Agentia pentru Managementul Energiei si Protectia Mediului Brasov (ABMEE) a fost prezentat public marti, 23 ianuarie 2018, de viceprimarul Brasovului, Mihai Costel.
Dupa aprobare, aceasta strategie va sta la baza obtinerii finantarilor europene nerambursabile prin Programul Operational Regional, a celor nationale, prin programul guvernamental «Caldura si Confort» sau a celor acordate de Guvernul Elvetiei. In planul de actiune pentru implementarea strategiei locale de incalzire in municipiul Brasov sunt prevazute investitii totale in valoare de peste 70,4 milioane de euro, pentru proiecte ce vizeaza cresterea eficientei energetice a cladirilor, cresterea eficientei energetice si optimizarea retelelor, dezvoltarea surselor regenerabile de energie”, a declarat Mihai Costel.
„Planificarea strategica a incalzirii in Municipiul Brasov” a fost elaborata de asociatia ABMEE (ce reprezinta o agentie locala de management energetic, infiintata in anul 2003, prin programul SAVE II al Comisiei Europene, in parteneriat cu Municipiul Brasov) prin proiectul „progRESsHEAT”, beneficiind de o finantare nerambursabila de peste 56.000 de euro.
”Daca tinem la calitatea vietii in municipiul nostru, la reducerea costurilor cu energia in viitor, trebuie sa ne gandim la un sistem care are posibilitatea sa aduca energie regenerabila la nivel centralizat. Aceasta strategie vine cu calcule si cu propuneri de energie regenerabila, ca aport in scaderea costului si cresterea calitatii vietii in municipiul Brasov si reducerea emisiilor. Resursele propuse de noi in prima faza sunt energia provenita din panouri solare termice, cu aport de apa calda pe timp de vara, si pompe de caldura in cartierul Tractorul, ca un studiu-pilot, avand in vedere ca exista fonduri lansate guvernamental pentru sustinerea acestor solutii inovatoare”, a explicat Camelia Rata, director executiv al ABMEE.
Unele masuri se vor aplica inca din 2018
Referindu-se la acest eventual proiect-pilot, viceprimarul municipiului Brasov a aratat ca in zona respectiva se implementeaza deja anumite masuri specifice. „Este vorba despre cateva programe finantate prin Axa 1 a POR si programul elvetian de sprijin, pe care municipalitatea le are in derulare. Mai precis, exista deja o finantare de 85% dintr-un proiect in valoare de aproximativ 24 de milioane de euro, pentru reabilitarea si inlocuirea retelei de transport si a sistemului de distributie centralizata, in cartierul Tractorul, unde exista cel mai mare numar de abonati la sistemul centralizat de termoficare, iar zona se afla in extindere continua, datorita numarului mare de locuinte care se construiesc aici. Conform noilor reglementari, este o zona care poate fi declarata, intr-un viitor apropiat, zona de consum unitar in ceea ce priveste sistemul centralizat”, a subliniat Mihai Costel.
”Este un document foarte important pentru municipiul Brasov, pleaca de la o necesitate si o utilitate mai mult decat logica, dar pana la urma si din obligativitatea noastra de a lua masuri de eficienta energetica, impuse atat de legislatia nationala in vigoare, cat si de legislatia europeana. Totodata, aceasta strategie este un instrument necesar pentru anumite programe de finantare nationale si europene. Vorbim de programul guvernamental al Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE), denumit «Caldura si Confort», care impune ca beneficiarii pentru anumite proiecte de finantare sa aiba o strategie aprobata. Strategia locala de incalzire este prima de acest fel realizata in Romania la standarde europene. Este realizata in integralitatea ei de specialisti europeni, coordonatorii tehnici fiind experti de la Universitatea Tehnica din Viena, specialisti din Romania, dar si factori implicati in tot ceea ce inseamna procesul de incalzire la nivel local. De altfel, la intocmirea bugetului municipalitatii brasovene pentru anul 2018, s-a tinut cont de aceasta strategie, iar o parte din obiectivele care sunt recomandate a fi implementate in cadrul documentului vor incepe inca din acest an”, a concluzionat viceprimarul municipiului Brasov.
***
In prezent, in sistemul centralizat al municipiului resedinta a judetului Brasov mai sunt racordate circa 7.300 de apartamente, fata de 80.000 de unitati locative in anul 1990. Astfel, cei mai multi dintre locuitorii Brasovului au centrale de apartament sau alte sisteme de incalzire, dar se spera ca, prin eficientizarea sistemului centralizat, numarul unitatilor locative racordate sa se majoreze. Pentru a descarca un rezumat al documentului, click aici, iar pentru documentul integral, in trei parti, click aici, aici si aici!
 
RAWLPLUGALLBIMhiltiABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
SIGM
Ubitech
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
CDS
VEGO
Arduro
concelex
MAKITA
DRS
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
theda mar
quadratum
Acvatot 2019
noark
rigips
SSAB
GEWISS
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
EURO BUILD
strabag nivel 1
AED

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<