Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT: Industria a atins minimul in aprilie si a scazut cu 13,9% an/an la patru luni
BT: Industria a atins minimul in aprilie si a scazut cu 13,9% an/an la patru luni
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 15 Iun 2020 11:08
Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele cu privire la dinamica productiei industriale in aprilie si primele patru luni din 2020. Statisticile indica o ajustare cu un ritm fara precedent pe fondul incidentei pandemiei si restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare in Romania si la nivelul tarilor din Uniunea Europeana, cu impact nefavorabil pentru fluxurile comerciale internationale si interne. Astfel, conform INS productia industriala a scazut pentru a doua luna consecutiv in aprilie, cu o dinamica lunara in intensificare la 27,7%. Evolutia a fost determinata de ajustarea componentei prelucratoare cu 32,4% luna/luna, pe fondul socului puternic al pandemiei in sfera comertului international. De asemenea, ramura extractiva a consemnat un declin cu un ritm lunar de 6,8% in aprilie. Pe de alta parte, componenta energie & utilitati a crescut pentru a doua luna la rand in aprilie, cu 0,6% fata de martie.
In dinamica an/an, productia industriala s-a ajustat pentru a 11-a luna la rand in aprilie, cu un ritm in intensificare la 38,4%, pe fondul declinului sever din sfera componentei prelucratoare, care a scazut cu 44,9%. De asemenea, ramurile energie & utilitati si extractiva s-au diminuat cu 3,4% an/an, respectiv 18,3% an/an in aprilie. Analiza din perspectiva marilor grupe industriale evidentiaza declinul productiei de bunuri de capital cu 62,9% an/an in aprilie, evolutie care confirma deteriorarea severa a climatului investitional, pe fondul socului indus de pandemie si consecintelor acestuia (inclusiv restrictiile implementate pentru contracararea crizei sanitare). De asemenea, ramurile bunuri de uz curent, bunuri intermediare si bunuri de folosinta indelungata au scazut cu ritmuri anuale de 29,2%, 34,1%, respectiv 57,5% in aprilie.
Prin urmare, in primele patru luni din 2020 productia industriala a scazut cu 13,9% an/an, evolutie determinata, in principal, de ajustarea componentei prelucratoare cu 15,9% an/an. De asemenea, ramurile energie & utilitati si extractiva s-au diminuat cu 4,5% an/an, respectiv 7,6% an/an. Analiza din perspectiva marilor grupe industriale evidentiaza declinul componentei bunuri de capital cu 22,6% an/an, expresie a deteriorarii climatului investitional. Totodata, ramurile bunuri intermediare, bunuri de uz curent si bunuri de folosinta indelungata s-au ajustat cu 11,1% an/an, 12% an/an, respectiv 14% an/an in perioada ianuarie-aprilie. Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare in primele patru luni din 2020 au fost farmaceutica si tutun: cresteri cu ritmuri anuale de 2,9%, respectiv 9,3%. Pe de alta parte, cele mai severe ajustari ale productiei in intervalul ianuarie - aprilie 2020 au fost inregistrate la nivelul ramurilor lemn (25,8% an/an), mobila (26,4% an/an), autovehicule de transport rutier, remorci si semiremorci (27,9% an/an), imbracaminte (30,8% an/an), reparare, intretinere si instalare masini si echipamente (31,8% an/an) si pielarie, marochinarie, incaltaminte si blanuri (35,3% an/an).
Estimarile econometrice elaborate indica evolutia industriei la un ritm sub potential pentru a 11-a luna la rand in aprilie, confirmandu-se finalul ciclului economic post-criza. "Consideram ca industria Romaniei a atins minimul in luna aprilie (indicele productiei la cel mai redus nivel din august 2010) si ne asteptam la intrarea intr-un nou ciclu in perioada imediat urmatoare, intr-o evolutie sustinuta de redinamizarea economiei mondiale si economiei europene, prin eliminarea restrictiilor introduse pentru contracararea crizei de sanatate si resimtirea mixului relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare in Uniunea Europeana. In scenariul central investitiile productive ar putea creste cu un ritm mediu anual de 3,5% in Romania in intervalul 2020-2022", estimeaza dr. Andrei Radulescu Director Analiza Macroeconomica in cadrul Bancii Transilvania, autorul acestei analize.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
theda mar
EDIT-Structural
rigips
concelex
CDS
ERBASU CONSTRUCT
ness project
MAKITA
quadratum
Ubitech
strabag nivel 1
leviatan
siniat
CONCEPT STRUCTURE
noark
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander