Agenda Constructiilor
Marti, 23 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT prognozeaza o crestere medie a preturilor de consum cu 3% in 2020-2022
BT prognozeaza o crestere medie a preturilor de consum cu 3% in 2020-2022
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 05 Aug 2020 05:27
Preturile de consum din Romania ar putea creste, in medie, cu 3% in perioada 2020-2022, conform unei analize publicate de Banca Transilvania. In acest scenariu, inflatia anuala va decelera in 2020, pe fondul evolutiei economiei sub ritmul potential si ajustarilor din sfera cotatiilor internationale la titei. Inflatia ar putea accelera in 2021, ca urmare a redinamizarii economiei (intrarea in ciclul post-pandemie) si perspectivelor de majorare pentru cotatiile internationale la titei.
"Previziunile de mentinere a inflatiei in interiorul intervalului tintit de banca centrala din perspectiva termenului mediu, coroborate cu impactul pandemiei in sfera economiei reale in acest an si cu semnalele de politica monetara (mondiale, europene si regionale) exprima premise ca BNR sa continue abordarea acomodativa in trimestrele urmatoare, inclusiv printr-o noua reducere a ratei de dobanda de referinta. De altfel, continuam sa ne asteptam ca banca centrala sa fie foarte activa pe piata monetara (prin licitatii bilaterale repo), pe piata titlurilor de stat (prin cumpararea de instrumente de datorie publica de pe piata secundara) si pe piata valutara (pentru a evita fluctuatii bruste, care sa genereze riscuri la adresa stabilitatii macro-financiare). La nivelul pietei titlurilor de stat prognozam ca rata medie anuala de dobanda pe scadenta 10 ani se va reduce pe termen mediu, in convergenta spre nivelurile din Zona Euro, intr-o evolutie determinata de perspectivele din sfera politicii economice interne (continuarea abordarii monetare acomodative vs. implementarea de masuri de consolidare fiscal-bugetara incepand cu 2021), mix-ul de politici economice din Uniunea Europeana si premisele de consolidare (la minime istorice) pentru costul real al finantarii din SUA (barometru pentru costul de finantare in economie mondiala)", estimeaza dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica in cadrul Bancii Transilvania.
Astfel, in scenariul central al BT, raportul deficit bugetar/PIB se va situa la un nivel mediu de 5,7% in perioada 2020-2022, iar rata medie anuala de dobanda la titlurile de stat pe scadenta 10 ani ar putea inregistra un nivel mediu de 4,2%.
La nivelul pietei valutare, analistul BT se asteapta la continuarea tendintei de crestere graduala pentru cursul EUR/RON, spre un nivel mediu de 4,90 in intervalul 2020-2022.
Printre factorii de risc pentru evolutia dimensiunii financiare a economiei interne se mentioneaza: climatul macro-financiar international, cu impact la nivelul directiei fluxurilor de capital adresate economiilor emergente; tergiversarea implementarii masurilor anuntate recent la nivelul Uniunii Europene; mix-ul de politici economice pe plan intern in context electoral si de pandemie, indeosebi deciziile privind politica de venituri, cu impact la nivelul rating-ului suveran; tensiunile geo-politice mondiale si regionale.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
Acvatot 2019
rigips
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
siniat
ness project
concelex
Ubitech
viarom
quadratum
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
noark
theda mar
CDS
MAKITA

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander