BT: Sectorul constructiilor poate fi cel mai dinamic din economie, in acest deceniu |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 17 Iun 2020 12:59 |
Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele privind dinamica sectorului de constructii in aprilie si primele patru luni ale anului curent. Statisticile indica continuarea climatului pozitiv in acest sector intensiv in capital si forta de munca (dinamica peste ritmul potential pentru a noua luna consecutiv), evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare, de derularea proiectelor lansate inainte de incidenta pandemiei si de majorarea cheltuielilor de capital ale statului. Cu toate acestea, se observa o decelerare a dinamicii anuale, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc (deteriorarea climatului investitional).
Astfel, conform INS sectorul constructiilor s-a ajustat cu un ritm lunar de 0,9% in aprilie, evolutie determinata de declinul componentelor constructii noi si reparatii curente cu dinamici luna/ luna de 1,6%, respectiv 8,3%. Pe de alta parte, reparatiile capitale au crescut cu 14% in aprilie raportat la martie.
Dinamica an/an a constructiilor a decelerat de la 33,1% in martie la 12,1% in aprilie, cel mai redus nivel din februarie 2019. Evolutia a fost determinata de declinul constructiilor noi (cu 2,4%), pentru prima oara din ianuarie anul trecut. De asemenea, ritmurile anuale ale reparatiilor curente si ale reparatiilor capitale s-au temperat la 46,2%, respectiv 62,1%. Analiza din perspectiva obiectelor de constructii evidentiaza declinul lucrarilor la cladiri nerezidentiale cu 11% an/an, pe fondul deteriorarii climatului investitional dupa incidenta pandemiei. De asemenea, lucrarile de constructii cladiri rezidentiale s-au temperat de la 19,2% an/an in martie la 18,3% an/an in aprilie. Totodata, ritmul anual al constructiilor ingineresti a decelerat de la 61,6% in martie la 29,2% in aprilie.
Prin urmare, in perioada ianuarie-aprilie 2020 sectorul constructiilor a consemnat un avans de 26,5% an/an. Analiza pe elemente de structura evidentiaza majorarea lucrarilor de reparatii capitale si lucrarilor de reparatii curente cu ritmuri an/an de 57,3%, respectiv 66,2%. De asemenea, constructiile noi au urcat cu 13,3% an/an. Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii se evidentiaza majorarea componentei constructii ingineresti cu 45,7% an/an, sustinuta de cresterea cheltuielilor de capital ale statului (cu 27,7% an/an). De asemenea, lucrarile de constructii cladiri rezidentiale au urcat cu 21,3% an/an la patru luni, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare si continuarii Programului Prima Casa. Nu in ultimul rand, constructiile de cladiri nerezidentiale au consemnat un avans de 8,1% an/an.
Ne asteptam ca acest sector sa incheie 2020 in teritoriu pozitiv si sa fie cel mai dinamic in acest deceniu, pe fondul perspectivelor de persistenta a costurilor reale de finantare la un nivel redus si accelerarii programelor de dezvoltare in sfera infrastructurii publice.
*** Analiza realizata de dr. Andrei Radulescu Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania.
|