Agenda Constructiilor
Sambata, 10 Iunie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - BUGETUL din 2023 prevede investitii record de 112 miliarde lei, 7,2% din PIB
BUGETUL din 2023 prevede investitii record de 112 miliarde lei, 7,2% din PIB
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 07 Dec 2022 14:01
Bugetul pentru anul viitor este construit pe un volum de investitii istoric, de 112 miliarde lei, adica 7,2% din PIB, potrivit ministrului Finantelor, Adrian Caciu.
"Bugetul anului viitor este construit pe un volum de investitii, sa-l numesc istoric. Vreau sa-l vad si realizat si cred ca toti ne dorim in Romania sa vedem si investitiile realizate, cele pe care le punem in buget. Deci, un volum de 112 miliarde de lei, 7,2% din PIB, dar cel mai bun si cel mai important este sa investim in capitalul romanesc si in economie. V-am adresat aceasta provocare si programul de guvernare si tot ce am discutat si politic se indreapta catre ceea ce va fi viziunea viitorului. Noi, impreuna, in economie, trebuie sa trecem de la economia de consum la economia de productie (....) Partea financiara, intotdeauna in situatie de criza, este cea pe care as putea sa o numesc emotiva si emotionala, in sensul in care in lumea banilor, cel putin, se vede cel mai usor orice provocare care apare in lumea economica si nu numai. As pleca de la faptul ca s-a vorbit ca nu vor fi taxe noi. Nu vor fi taxe noi si asta am spus-o inca de la ajustarea pe care am facut-o in aceasta vara, care a constat intr-un fel intr-o reducere a unor facilitati care isi atinsesera si elementul de potential, pe de o parte, dar pe de alta parte au provocat distorsiuni in zona de investitii, in economia romaneasca. In schimb, ceea ce pot sa spun este ca nu vor fi taxe noi, dar vor fi investitii masive, nu numai din perspectiva publica", a declarat Adrian Caciu, in cadrul dezbaterii "Forumul Capitalului Romanesc".
Oficialul a mai precizat ca intrarea Romaniei in Spatiul Schengen ar aduce un plus de 0,5 puncte procentuale la cresterea economica, in urmatorii zece ani, in timp ce aderarea la OECD ar insemna o crestere medie de cinci puncte procentuale, raportat la aceeasi perioada.
"Lanturile de aprovizionare vor trebui internalizate, vor trebui scurtate, vedem ce inseamna crizele, pana la urma crize care ne spun adevarul despre unde suntem vulnerabili. (...) ar fi extraordinar pentru Romania sa intre in Schengen, pentru ca aceasta intrare in spatiul Schengen, pana la urma, ar aduce un plus de investitii si de incredere in economia romaneasca. Eu facusem un calcul, pe o perioada de 10 ani ar insemna cel putin 0,5 puncte procentuale in plus la cresterea economica. Intrarea in OECD, in schimb, ar fi ca intrarea in Liga Campionilor, adica o crestere medie de cinci puncte procentuale pe an, pe o perioada de 10 ani", a mentionat oficialul, citat de Agerpres.
Potrivit demnitarului, economia romaneasca si-a dovedit rezilienta, iar companiile autohtone sunt mult mai competitive.
"Dincolo de cifre si de un nivel al cresterilor economice, conteaza ceea ce ramane in spate. Economia romaneasca si-a dovedit rezilienta. Suntem mult mai puternici decat in 2010, companiile au o conduita mult mai profesionista si trebuie laudate pentru acest lucru. Suntem competitivi din perspectiva modului de management, cu orice companie, din orice tara din lume. E adevarat ca trebuie sa lucram sa avem cat mai multe companii puternice. Ca sa facem lucrul acesta, trebuie sa dam stimuli economici importanti catre companii. Acest lucru trebuie cu mai multa putere facut si in 2023. Da, este o situatie complicata, este o inflatie pe care foarte multi nu au trait-o, dar care poate fi gestionata, din punctul meu de vedere. Cea mai buna masura in acest an, chiar daca luata in etape si destul de tarziu, a stabilit o predictibilitate pe doi ani, cea mai buna masura a fost stoparea preturilor sau volatilitatii preturilor in domeniul energiei, pentru ca acele preturi transformate in costuri puneau toate planurile de afaceri ale companiilor in zona de incertitudine", a subliniat Adrian Caciu.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMvailantVideoConfAC-iulman and machinehilti
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
viarom
ERBASU CONSTRUCT
grundfos
strabag nivel 1
CDS
Ubitech
leviatan
BALTIC
leviatan
MAKITA
rigips
FRONTALE

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023