Agenda Constructiilor
Marti, 07 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - CCR: Costul masurilor de sprijin legate de Covid-19 a fost de 4,85% din PIB, in 2020
CCR: Costul masurilor de sprijin legate de Covid-19 a fost de 4,85% din PIB, in 2020
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 11 Apr 2022 09:56
Curtea de Conturi a Romaniei a transmis Parlamentului Raportul public pe anul 2020 si Raportul de activitate pe anul 2021, dupa ce acestea au fost aprobate de Plenul institutiei. Curtea de Conturi a realizat, anul trecut, peste 2.200 de misiuni de audit, trei sferturi dintre acestea fiind misiuni de audit financiar. Auditul de conformitate (460 de misiuni) s-a realizat cu preponderenta la operatorii economici aflati in coordonarea administratiei publice centrale si locale, dar si, prin tematici specifice, la unele institutii publice.
Misiunile de audit al performantei (67 de actiuni) s-au concentrat pe domenii-cheie precum: protectia mediului, transporturi, infrastructura si comunicatii sau justitie. In cadrul raportului de activitate sunt consemnate si aproximativ 4.900 de actiuni de monitorizare a implementarii masurilor dispuse de Curtea de Conturi prin decizii.
In urma auditurilor realizate pe parcursul anului trecut asupra conturilor de executie aferente anului 2020, auditorii publici externi au stabilit prejudicii estimate de 776 de milioane de lei (157 de milioane de euro). Din cheltuielile totale, realizate din fonduri publice, de 267 de miliarde de lei, 20% au reprezentat plati aferente domeniului Aparare, siguranta publica si securitate nationala, justitie. Urmatorul domeniu ca pondere a fost Munca si protectie sociala (18%). Pe ultimele pozitii in ceea ce priveste cheltuielile statului in 2020 au fost Economie, Energie si Mediul de afaceri (1,2%) si Protectia Mediului (0,4%).
In ceea ce priveste raspunsul bugetului public la criza pandemica, in 2020, costul total al masurilor de sprijin legate de COVID-19 a fost de 4,85% din PIB (46,3 miliarde de lei). Aceste masuri au reprezentat facilitati fiscale, investitii si cheltuieli exceptionale pentru combaterea efectelor pandemiei. Procentul din PIB alocat de Romania pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 asupra sanatatii publice si a economiei s-a situat la cel mai scazut nivel dintre toate statele membre UE.
Raportul public mai consemneaza si faptul ca o parte dintre entitatile locale sunt mai putin preocupate de conformarea la prevederile legale si de implementarea operativa a masurilor dispuse. Aceasta concluzie a auditorilor este evidentiata de neconformitatile constatate la aproape toate obiectivele auditate. Printre deficientele constatate in activitatea unitatilor administrativ-teritoriale se afla: realizarea de plati nelegale la cheltuieli de personal, cheltuieli nejustificate pentru telefonie mobila si internet, neurmarirea incasarii unor venituri la bugetul local, stabilirea eronata a unor impozite si taxe pe proprietate, neincasarea taxei speciale de salubritate, functionarea incorecta a serviciului integrat de gestionare a deseurilor etc.
In anul 2021, Curtea a formulat 100 de sesizari catre organele de urmarire penala, la propunerea departamentelor si a camerelor de conturi. Dintre acestea, 60 de sesizari au fost formulate in baza art. 64 (nerecuperarea prejudiciilor ca urmare a nedispunerii si a neurmaririi de catre conducerea entitatii a masurilor transmise de Curtea de Conturi) si 40 de sesizari, in temeiul art. 33 alin. (4) (existenta unor fapte pentru care exista indicii ca au fost savarsite cu incalcarea legii penale) din Legea nr. 94/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
”Curtea de Conturi a Romaniei a realizat Raportul public pe anul 2020 intr-un format nou, cu schimbari notabile de structura si de abordare. Analiza executiei bugetare asupra fiecarui domeniu de activitate si prezentarea rezultatelor auditului in aceasta maniera se aliniaza celor mai noi tendinte si abordari in procesul de audit, proces aflat in plina reforma la institutia suprema de audit a Romaniei. Astfel, rezultatele acestei analize creeaza premisele stabilirii unei trasabilitati multianuale a cheltuielilor si se transforma intr-un instrument valoros in stabilirea politicilor publice”, a declarat Mihai Busuioc, Presedintele Curtii de Conturi a Romaniei.
O particularitate a abordarii Raportului public o reprezinta caracterul sintetic al informatiei, tocmai pentru a nu deveni dificil de urmarit, principalele nereguli constatate, concluziile, recomandarile formulate si masurile dispuse fiind prezentate, separat, pe site-ul Curtii de Conturi. Pentru a consulta raportul integral, click aici!
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
CDS
MAKITA
viarom
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
leviatan
siniat
Acvatot 2019
rigips
ness project
concelex
noark

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander