Agenda Constructiilor
Marti, 07 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - CFA Romania estimeaza o crestere economica de 3% si inflatie de peste 8% in 2022
CFA Romania estimeaza o crestere economica de 3% si inflatie de peste 8% in 2022
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 20 Apr 2022 11:51
Analistii CFA Romania estimeaza o crestere economica de 3% pentru acest an, in scadere cu o jumatate de punct procentual fata de anticipatiile anterioare, in timp ce anticipatiile inflationiste au continuat sa creasca, pe fondul invaziei Rusiei in Ucraina, potrivit unui comunicat al organizatiei transmis marti AGERPRES.
Previziunile analistilor indica o rata medie a inflatiei de 8,03% pentru acest an, un maxim istoric de la initierea sondajului CFA Romania, si un deficit bugetar de 6,7%.
In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, toti participantii anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala), nefiind inregistrata nicio alta opinie. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0402 lei pentru un euro in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,082 lei pentru un euro.
"Pe fondul aversiunii la risc declansata de invazia Rusiei in Ucraina, indicatorul de incredere macroeconomica al Asociatiei CFA Romania si-a continuat scaderea si in luna martie. O consecinta a acestei aversiuni crescute la risc este si reducerea anticipatiilor de crestere economica care s-au redus cu inca o jumatate de punct procentual fata de exercitiul anterior (martie 2022, n.r.). Totodata si anticipatiile inflationiste au continuat sa creasca. In ceea ce priveste evolutia ratelor de dobanda, participantii la sondaj anticipeaza o majorare a ratei de dobanda de catre Banca Nationala la cel putin 4,25%, in urmatoarele 12 luni", a declarat Adrian Codirlasu, CFA, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.
Ponderea respondentilor care cred ca preturile proprietatilor imobiliare rezidentiale din marile orase vor creste in urmatoarele 12 luni s-a redus la 13,6%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020, concomitent cu majorarea ponderii participantilor care considera ca pretul va scadea (40,9%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020), se precizeaza in comunicatul citat.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a scazut la valoarea de 40,9 puncte din cauza evolutiei componentei de anticipatii a indicatorului.
Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de peste 10 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la conditiile curente (referitoare la mediul de afaceri si piata muncii) si anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.
Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.
Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). In prezent, CFA Romania are peste 250 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst.
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
EDIT-Structural
CDS
strabag nivel 1
viarom
ness project
quadratum
rigips
siniat
theda mar
concelex
leviatan
Acvatot 2019
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
noark
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander