Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iunie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - CNSP semnaleaza erori in analiza Deloitte si solicita rectificarea informatiilor
CNSP semnaleaza erori in analiza Deloitte si solicita rectificarea informatiilor
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 13 Nov 2018 20:11
La data de 13 noiembrie a.c., Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) - institutie aflata in subordinea Guvernului Romaniei – a dat publicitatii un comunicat prin care cere explicatii de la Deloitte Romania pentru difuzarea de informatii eronate privind taxarea salariilor.
Potrivit oficialilor institutiei, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza solicita analistilor de la Deloitte Romania revizuirea imediata a studiului privind nivelul de taxare a fortei de munca in statele din regiune, prin care este indusa perceptia falsa ca fiscalitatea aferenta salariilor din Romania ar fi mult mai ridicata decat este in realitate.
In primul rand, dupa cum explica specialistii CNSP, „in mod cu totul eronat, studiul prezentat de Deloitte nu ia in considerare deducerile aferente salariului minim acordate in Romania, care ajung la valoarea de 465 de lei, ceea ce face ca impozitul pe venit sa fie de numai 4%, raportat la valoarea salariului minim brut de 2.080 de lei. Astfel, Deloitte trage concluzia gresita ca valoarea salariului minim net din Romania ar fi de doar 261 de euro, cand in realitate este de 271 de euro. In al doilea rand, mai grav decat atat, in mod tendentios, studiul Deloitte nu face necesara distinctie dintre nivelul de taxare asupra salariilor si costul efectiv suportat de angajator pentru plata salariilor. De asemenea, nu pare sa tina cont de faptul ca Romania, spre deosebire de alte state din regiune, a decis transferul contributiilor sociale din sarcina angajatorului in cea a salariatului, inducand astfel perceptia falsa a unui nivel de taxare mult mai ridicat decat este in realitate”.
Asa cum se precizeaza in comunicat, in „rata efectiva de taxare”, studiul Deloitte nu include decat contributiile sociale ale salariatului si impozitul pe venit, fara a lua in considerare si taxele aferente angajatorului, care in Romania sunt semnificativ mai mici comparativ cu tarile analizate. Astfel, luand in considerare costul total suportat de angajator, rezulta ca nivelul de taxare din Romania este sub cel din Ungaria, Cehia, Polonia, Letonia, Slovacia si nu cel mai mare din regiune, cum sustine studiul Deloitte Romania. 
Avand in vedere erorile de calcul, dar si de interpretare prezentate anterior, sunt necesare explicatii din partea Deloitte pentru difuzarea acestor informatii si totodata se impune revizuirea evaluarilor, care sa includa si o comparatie dintre costul efectiv al fortei de munca din Romania fata de alte state din regiune.
Publicarea acestor informatii eronate poate induce prejudicii Romaniei in plan economic si social, mai ales in contextul in care Guvernul Romaniei a lansat recent un amplu program de investiti in parteneriat public-privat pentru care exista un interes semnificativ din partea investitorilor, avertizeaza oficialii institutiei.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACADC4E FORUMALLBIMTeraSteelCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere