Daianu, CF: Romania are, probabil, cel mai mare deficit structural din UE, de circa 6% |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 18 Sep 2023 11:26 |
Romania are un deficit structural foarte mare, posibil cel mai mare mare din Uniunea Europeana, pe care unele estimari il plaseaza la 6%, a afirmat, vineri, presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, la evenimentul de lansare "The Tax Institute", primul think tank dedicat fiscalitatii.
"Avem o situatie foarte dificila in ceea ce priveste echilibrul bugetar si chiar situatia balantei externe. Avem un deficit structural foarte mare, adica diferenta intre venituri permanente si cheltuieli permanente, desi nimic nu este permanent pe lumea asta, orice se poate schimba. Se pare ca este cel mai mare deficit din Uniunea Europeana. Diverse estimari il plaseaza in jur de 6%. Acest deficit este mult peste 3%, iar 3% e o tinta pentru noi. De fapt noi ar trebui sa ne ducem, daca vrem sa intram si in zona euro, daca vrem sa avem spatiul fiscal pentru a amortiza socuri externe, de la razboaie pana la pandemie si crize, trebuie sa avem un echilibru bugetar definit prin deficit mic si venituri fiscale mai mari, ceea ce nu se intelege. Unii tot filosofeaza ca deficitul acesta sau veniturile fiscale joase sunt o consfintire, o intruchipare a contractului social. Domnul presedinte al Senatului vorbea despre o masina care nu se gripeaza. Masina este gripata. Masina traieste cu benzina cumparata, primita de la altii, pe datorie. Noi nu vom putea continua cu asemenea deficite. Nu avem timp, chiar daca am gasi ceva ingaduinta la Comisia Europeana. Si ce as mai spune si o spun fara diplomatie: aceasta corectie nu se poate realiza realiza prin miracole. Miracole nu exista in economie", a explicat Daniel Daianu.
Acesta a adaugat ca trebuie realizata aceasta corectie macroeconomica chiar daca inseamna "nemultumire, frustrare, manie", subliniind ca Romania a mai trecut prin momente foarte dificile, costisitoare pentru societate, cetateni si mediul de afaceri.
"Si aceasta corectie inseamna nemultumire, frustrare, manie, pentru ca ai o criza a nivelului de trai, oamenii sunt speriati, bucati de drone pica pe teritoriul Romaniei, si noi venim acum si cu o corectie macroeconomica care trebuie facuta. Nu o putem amana sine die. Platim si pentru greseli foarte mari din trecut. Noi nu am avut greseli, sa spunem, intr-o progresie incrementala, noi am avut o eroare monumentala. In 2015-2016 am redus taxe si impozite si am crescut cheltuieli. Asa ceva rar gasesti in istoria economica moderna. Nu se intampla asa ceva. Am ajuns cu veniturile fiscale fara contributie, de la 19% din PIB la 15% din PIB, diminuare de 4% si am fost avertizati: nu va jucati cu focul ca nu veti putea reveni. Efectele sunt foarte mari si pot sa produca mai mult decat neliniste sociala. Ai nevoie de stabilitate. Deci este un moment dificil si aceasta corectie trebuie facuta", a afirmat Daianu.
In opinia sa, cei care sustin ca o corectie se poate realiza numai pe partea de cheltuieli ale statului "alimenteaza o himera", de aceea trebuie "sa umbli si la venituri", respectiv la eliminarea inechitatilor din sistemul fiscal.
"Nu se poate face numai pe partea de cheltuieli, trebuie sa umbli si la venituri. Sigur o faci prin eliminarea exceptarilor. Aceste inechitati in sistemul fiscal care este ciuruit, a fost capturat de grupuri de interese. Acesta e adevarul si trebuie sa spunem acest lucru. Din pacate, cei care castiga datorita acestui sistem fiscal sunt cei care vocifereaza sa ramana ca in Caragiale: domnule, sa se schimbe, dar sa nu se modifice. Ei cred ca strainatatea va finanta Romania sine die. Nu o va finanta sine die, chiar daca simpatizeaza Romania", a mai spus Daianu.
De asemenea, presedintele Consiliului Fiscal considera ca Romania are puterea sa nu intre in incetare de plati, dar numai "cu mari suferinte insa".
"As mai spune insa ceva. Au fost unele voci: Romania intra in faliment. Nu, Romania nu va intra in incetare de plati. Romania are puterea, cu mari suferinte insa, fie ca are asistenta internationala, fie ca nu, sa nu intra in incetare de plati. Romania a mai trecut prin situatii foarte grele, trebuie desfiintata si aceasta situatie", a transmis oficialul CF.
In privinta cheltuielilor, presedintele Consiliului Fiscal subliniaza ca Romania poate " taia foarte mult", dar trebuie sa faca si o analiza a acestor cheltuieli, "sa realizeze spending reviews, cum sunt numite la OCDE". In prezent acestea sunt realizate pe Educatie si Sanatate, dar ar trebui facute si pe functionarea statului roman.
"In privinta cheltuielilor, iar putem taia foarte mult. Uitati-va la structura cheltuielilor. Daca scoti Invatamantul cu 400.000 si ceva, daca scoti Sanatatea cu 300.000 si ceva, Armata, Politia, te duci la peste 850.000 oameni. Ramai cu administratia centrala si locala si acolo ar trebui sa faci corectiile. Sa crezi ca poti sa scoti o treime peste noapte din aceasta populatie, sa spunem, de 400.000, o treime peste noapte, ca sa scoti cat? Dupa evaluarile noastre nu poti sa scoti mai mult, admitand ca nimeni nu cracneste ca intr-un sistem totalitar, se incoloneaza si pleaca acasa, nu scoti mai mult de 0,5-0,6% din PIB.", a explicat Daianu.
In ceea ce priveste PNRR, presedintele CF a mentionat ca acesta vine cu reforme absolut necesare, dar mai vine si cu "calitatea oamenilor", precizand totodata ca degeaba ai o arhitectura buna daca "la butoane" sunt pusi oameni nepriceputi.
Legat de gradul redus de colectare al Fiscului, Daianu a mentionat ca ANAF lucreaza in continuare pe analiza de risc si mentine discretionarismul, desi ar trebuie sa lucreze pe mecanisme care sa depersonalizeze relatia intre platitori si angajatii Fiscului. El a adaugat ca Bulgaria a ajuns la un grad de colectare de 31% din PIB, in timp ce in Ungaria, Polonia si Cehia la 35% - 36%.
Nu in ultimul rand, Daianu si-a manifestat surprinderea fata de reducerea fondurilor europene destinate Romaniei, precizand ca executivul european nu a judecat corect in aceasta situatie.
"Eu cred ca nu a judecat Comisia corect. Daca aceste deficite sunt foarte mari, inseamna ca evolutia Romaniei nu a fost asa grozava, nu este maiastra, este o evolutie nesustenabila. Daca este o evolutie nesustenabila, nu tai din fondul Romaniei, poti sa-i spui altceva: oameni buni aveti evolutie nesustenabila, va penalizam pe deficit, dar nu va luam din fondurile europene. In ceea ce priveste cheltuielile militare si eu cred ca e o problema a Uniunii Europene, pentru ca nu e normal sa nu sprijini mai mult tarile din Flancul Estic. In Portugalia, nu cad drone sau in Spania. In tarile de aici situatia este mult mai complicata si Uniunea Europeana ar trebui din bugetul Uniunii Europene sa ne sprijine", a concluzionat presedintele Consiliului Fiscal. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|