Agenda Constructiilor
Marti, 16 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Daraban, CCIR: Nu avem criza economica in Romania, ci o criza a energiei
Daraban, CCIR: Nu avem criza economica in Romania, ci o criza a energiei
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 24 Nov 2022 12:17
Romania nu trece printr-o criza economica, ci printr-o criza a energiei, dar un lucru care ne preocupa foarte mult este deficitul balantei comerciale, a declarat, miercuri seara, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban.
"Noi suntem entitatea care evita si chiar ii rugam pe decidenti sa evite cuvantul criza economica, pentru ca demobilizam si consumatorul si producatorul. Nu avem o criza economica in Romania. Avem o criza a energiei, care, de bine, de rau, este valabila in toata Europa. Si cred ca aceasta mana de lucru mai ieftina ne creeaza un avantaj in aceasta criza. Cred ca trebuie sa fim optimisti, pentru ca, ma uitam, industria are o pondere semnificativa in Produsul Intern Brut. Practic, din zona profitului, sau mai bine zis, ponderea cea mai mare a profitului este realizata de industrie. Si acest lucru nu poate decat sa ne bucure. Categoric, pe noi la Camera de Comert, ne va preocupa foarte mult, si sper sa intre o data mai adanc in agenda publica, deficitul balantei comerciale a Romaniei", a declarat Daraban, la Gala "Topul National al Firmelor 2022".
El a subliniat ca anul trecut Romania avea un deficit comercial de 23,8 miliarde de euro de euro, fata de 18,3 miliarde euro cu un an inainte si de 8,7 miliarde euro in 2015, iar anul acesta, in opinia sa, se va inchide "cu prefixul 3", respectiv 31-32 de miliarde de euro.
"Se pune problema pana cand. Sau cand se va opri, sau cand intoarcem acest deficit, cand incercam sa-l mai indulcim. Si cred ca o tema esentiala este aceasta cifra de la import: de 98,5 miliarde de euro a importat Romania in 2021. Poate toti am auzit la viata noastra de productie pe stoc, dar de import pe stoc nu prea am auzit. Importul in Romania este, daca-mi permiteti, chiar prevandut, Si cred ca aici trebuie lucrat mult cu autoritatile publice locale, cu aceasta diplomatie economica, sa incercam sa aducem acea productie in Romania, de bunuri de larg consum, spre satisfacerea apetitului consumatorului roman", a mai spus presedintele CCIR.
Acesta le-a transmis reprezentantilor firmelor ce vor fi premiate miercuri ca, "daca exista in top, chiar exista", deoarece topul va lua calea misiunilor economice din strainatate ale Romaniei, misiunilor diplomatice, a ambasadelor straine din Bucuresti si, nu in ultimul rand, toti partenerii straini, "daca vor cauta pe cineva serios in tara asta", vor cauta in primul rand in Topul National al Firmelor.
Mihai Daraban a precizat ca topul a inceput sa fie realizat in jurul datei de 15 august, cand CCIR a intrat in posesia bazei de date de la Ministerul de Finante, plecandu-se la drum cu cei 802.243 de agenti economici care la acea data au depus bilantul la organele fiscale. Dintre acestia, dupa prima filtrare, au ramas 293.131 de firme care au intrat in procedura de verificare si de alcatuire a topului.
"Intr-un final, vorbim de 12.740 de firme care s-au clasificat pe primele 10 locuri, in cele 7 domenii mari de activitate, pe cele 377 de subdomenii. Va pot spune ca, intr-adevar, uitandu-ne la cei care a depus bilantul, putem vorbi de 37.000 de firme in plus care au depus bilantul fata de anul trecut, dar, in acelasi timp, ne uitam si la o polarizare a economiei romanesti, o polarizare pe care o stim, am vazut-o an de an, am masurat-o in fel si chip. Este o realitate ca aceste 12.740 de firme realizeaza 212,4 miliarde de euro cifra de afaceri, cu alte cuvinte 54% din cifra de afaceri totala", a punctat presedintele CCIR.
Camera de Comert si Industrie a Romaniei premiaza miercuri, in cadrul Galei "Topul National al Firmelor", editia a XXIX-a, cele mai performante companii din Romania.
Topul vizeaza 7 domenii de activitate: industrie, comert; servicii; constructii; agricultura, silvicultura, pescuit; cercetare - dezvoltare si high-tech; turism. Clasamentul este realizat in baza unei metodologii unice, complexe, transparente si unitare, implementata de camerele de comert si industrie din toate judetele tarii.
In 2022, potrivit datelor publicate de CCIR, cele mai semnificative domenii, ca pondere, dupa numarul de companii incluse in top 10, sunt industria (35,2%) si serviciile (28%), urmate de comert (20,9%), agricultura, silvicultura si pescuit (5%), constructii (4,7%), cercetare-dezvoltare si high-tech (3,7%), turism (2,2%).
In functie de cifra de afaceri, comertul are o pondere de 44,09% din cifra totala de afaceri a companiilor, urmat de industrie (35,4%) si servicii (11,3%). Cele mai profitabile companii sunt in domeniul industrie, cu un profit de 42,6% din profitul total si o pondere a profitului de 11% din cifra de afaceri a companiilor din industrie.
Clasamentul Topul National al Firmelor se bazeaza pe urmatorii indicatori economici: cifra de afaceri neta; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficienta utilizarii resurselor umane si eficienta utilizarii capitalului angajat.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
Acvatot 2019
siniat
rigips
noark
viarom
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
CDS
strabag nivel 1
ness project
leviatan
theda mar
concelex
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander