Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - EECFA: Crestere de 3,5% estimata pe piata constructiilor din sud-estul Europei
EECFA: Crestere de 3,5% estimata pe piata constructiilor din sud-estul Europei
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 16 Dec 2021 06:13
Piata de constructii din sud-estul Europei va inregistra o crestere de 3,5% in 2021, potrivit prognozei de iarna a EECFA. Dinamica de dezvoltare a celor cinci piete din regiune - Bulgaria, Croatia, Romania, Serbia si Slovenia - se va accentua in 2022, estimarea indicand o majorare de 8,8%, urmand a-si mentine trendul ascendent si in 2023 (+5,4%). "Suntem mai optimisti in ceea ce priveste evolutia sectorului de constructii din sud-estul Europei in 2022 fata de prognoza precedenta, din vara, cand estimam o crestere de 6,2%. Reducerea dinamicii in 2023 va fi cauzata de Bulgaria, iar aceasta contractie va fi atat de severa, incat nu credem ca va putea fi compensata de eventuale cresteri in celelalte tari din regiune", comenteaza reprezentantii EECFA.
Pentru regiunea Europei de Est, in care include pietele de constructii din Rusia, Turcia si Ucraina, EECFA estimeaza evolutii anuale de 3,1% in 2021, 5,5% in 2022, respectiv 7,7% in 2023. In acest caz, EECFA si-a revizuit in scadere prognoza privind evolutia din 2023, in editia din iarna a analizei sale (cresterea era estimata la +9,3% in editia din vara a studiului).
"Cea mai mare piata din sud-estul Europei, Romania, va inregistra o crestere moderata a sectorului de constructii in urmatorii doi ani. Serbia, care a consemnat cea mai accentuata expansiune, de aproape 100%, in perioada 2014-2020, isi va mentine trendul ascendent. In Europa de Est, Turcia credem ca va intra intr-o perioada de recuperare, dar am redus estimarile de crestere fata de prognoza anterioara. Dupa doi ani de stagnare, piata constructiilor din Rusia ar putea sa se inscrie pe un trend ascendent in urmatorii doi ani", subliniaza autorii studiului EECFA.
 
 
Bulgaria. Economia bulgara se recupereaza mai lent decat era de asteptat, iar rata probabila de crestere este de 3,8% in 2021. Cu toate acestea, constructiile rezidentiale s-au mentinut la un nivel optim, datorita ratelor scazute ale dobanzilor la creditele pentru locuinte, ceea ce face ca achizitia de locuinte sa fie mai accesibila. Sectorul imobiliar este, de asemenea, cea mai sigura si mai usoara cale pentru investitori, pentru a evita ratele negative ale depozitelor. Pandemia si efectele sale ulterioare de durata au avut un efect de “dus rece” asupra constructiilor nerezidentiale, in timp ce progresul nul in ceea ce priveste proiectele de infrastructura de anvergura va afecta cresterea sectorului de inginerie civila in 2021. O reluare a investitiilor in infrastructura este asteptata in 2022. In total, estimarile indica o crestere de 6,5% a productiei de constructii din Bulgaria in 2021, urmata de o evolutie solida, de 16,5%, in 2022. Lipsa pregatirii proiectelor pentru noua perioada de programare 2021-2027 si a Planului National de Redresare si Rezilienta vor afecta negativ productia totala de constructii, care este asteptata sa scada cu 24,9% in 2023, conform prognozei EECFA.
 
Croatia. Sezonul turistic al Croatiei a depasit toate asteptarile, conducand la o variatie de 16,2 puncte procentuale a cresterii PIB-ului tarii, de la -8,1% in 2020 la +8,1% in acest an, si la un salt al ratingul sau Fitch, la BBB. Viitorul pe termen scurt al sectorului constructiilor din Croatia depinde, in mare masura, de evolutia pandemiei de Covid-19, in special de efectul acesteia asupra turismului. Finantarea UE si a institutiilor financiare internationale pentru ameliorarea efectelor crizei va atenua, totusi, orice impact al pandemiei. Criza bugetara a orasului Zagreb, intarzierile birocratice in cheltuirea banilor pentru moderarea impactului pandemiei si costurile mult mai mari in sectorul de constructii reprezinta alti factori negativi care vor afecta dezvoltarea industriei de constructii.
 
Romania. Estimarile institutiilor internationale indica o revenire a economiei Romaniei la nivelurile anterioare pandemiei, in termeni de PIB, pana la sfarsitul anului 2021, dupa o evolutie de 7% in termeni reali. Comisia Europeana estimeaza ca rata de crestere a PIB-ului Romaniei va ramane peste media UE atat in 2022 (+5,1%), cat si in 2023 (+5,2%), iar, cu ajutorul Mecanismului pentru Recuperare si Rezilienta (PNRR), constructiile ar avea un "teren pozitiv" pentru dezvoltare. Se preconizeaza ca productia totala de constructii in 2021 va scadea usor (-0,3%), dar va reveni pe un trend crescator sustinut in 2022 si 2023. Ratele scazute ale dobanzilor si excesul de lichiditate se unesc intr-un subsector rezidential in expansiune, in timp ce constructiile nerezidentiale continua sa fie afectate de pandemie, modificari legate de obiceiurile de munca si diverse restrictii. Pe baza PNRR si a fondurilor de coeziune UE 2014-2020 si in ciuda dificultatilor si intarzierilor continue in implementarea proiectelor, constructiile de inginerie civila continua sa aiba un potential ridicat de crestere.
 
Serbia. Dupa restrictiile din 2020, redresarea economica a venit mai rapid decat se astepta, iar cresterea PIB-ului este estimata sa ajunga la cel putin 7,3% in 2021. Aceasta revenire puternica este sustinuta de activitatea de constructii accelerata si de investitii de capital. Productia de constructii este alimentata de proiectele de inginerie civila, dar si de constructiile rezidentiale si industriale, in care se investeste masiv. In plus, cheltuielile bugetare pentru investitii sunt planificate sa atinga niveluri record, cu 7,5% din PIB dedicat acestui scop in 2022. Toti indicatorii arata o activitate sustinuta in sectorul de constructii, care ar urma sa atinga niveluri record in acest orizont de prognoza.
 
Slovenia. Economia slovena a revenit mai puternic decat era de asteptat, in al doilea an de pandemie. Unul dintre cei mai puternici acceleratori ai acestei dezvoltari a fost reprezentat de investitiile brute de capital, ceea ce a facut ca productia de constructii sa se redreseze. Se estimeaza ca productia totala de constructii va depasi 4 miliarde euro in 2022, mai devreme decat se prevedea anterior, si va ajunge la 4,3 miliarde euro in 2023. Majorarea costurilor de constructie va incetini, probabil, rezultand intr-un mediu mai stabil, fara socuri in lanturile de aprovizionare. Acest lucru va permite ca mai multe proiecte mari de inginerie civila sa continue, dar principalul contributor la rezultatele bune estimate pentru sectorul de constructii vor fi noile proiecte rezidentiale.
 
 
Rusia. Industria constructiilor din Rusia trece prin cel de-al doilea an al pandemiei cu relativ succes, iar stagnarea anticipata anterior in 2021 se va transforma probabil intr-o crestere de 3,2% pana la sfarsitul anului. Acest rezultat neasteptat de bun s-a datorat sectoarelor economice cu participare guvernamentala in mod traditional activa - constructii rezidentiale si inginerie civila - care au fost sustinute prin investitii masive. Subsectorul nerezidential a contribuit, de asemenea, la cresterea pietei constructiilor in 2021, in principal datorita finalizarii obiectivelor a caror constructie a fost amanata anterior, in 2020. EECFA spune, insa, ca acesti factori care au generat crestere in 2021 sunt conjuncturali si estimeaza o incetinire a dinamicii in 2022 si 2023, cand productia din constructii ar urma sa se majoreze cu +1,9%, respectiv cu +1,2%.
 
Turcia. Economia Turciei a inceput sa-si revina dupa impactul major al pandemiei din trimestrul al treilea al anului 2020, inregistrand o evolutie majora a PIB in trimestrul al doilea din 2021. Desi Turcia a eliminat majoritatea restrictiilor legate de Covid-19 din iunie 2020, odata cu numarul ridicat de vaccinari, acum, la fel ca in toata Europa, al patrulea val al pandemiei a inceput (cu totusi cu relativ mai putine cazuri noi). Rata de crestere economica estimata pana la sfarsitul anului 2021 este de aproximativ 10%, dar principala preocupare din ultimele luni a fost inflatia ridicata, cauzata de devalorizarea monedei nationale. In primele noua luni din 2021, in Turcia au inceput foarte multe proiecte de constructii noi, concomitent, insa, cu o scadere usoara a lucrarilor finalizate. Guvernul cere ca ratele dobanzilor (inclusiv pentru creditele ipotecare) sa fie mentinute la mai putin de jumatate din rata de crestere a costurilor de constructie a cladirilor noi. Prognoza EECFA indica o crestere medie anuala de 2,6% a productiei in constructii, pana in 2023.
 
Ucraina. Anul 2021 marcheaza finalizarea reformei reglementarilor in domeniul constructiilor, lansata inca din 2019. La jumatatea lunii septembrie, nou-infiintatul Inspectorat de Stat pentru Arhitectura si Urbanism a inceput sa functioneze ca un nou organism cu drepturi depline, cu propria structura, puteri si noi principii de lucru. In semestrul al doilea al acestui an, piata constructiilor din Ucraina a beneficiat de redresarea activitatii investitionale, ceea ce a dus la reluarea proiectelor de constructii. Subsectorul rezidential ramane motorul de dezvoltare, datorita cererii stabile din partea populatiei, in timp ce principala provocare ramane cea legata de cresterea costurilor de constructie, in ciuda implementarii active a proiectelor rezidentiale pe fondul revigorarii creditarii ipotecare, a cererii crescute din sectorul prelucrator, precum si a volumelor mari de finantare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMhiltiABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
EDIT-Structural
noark
Ubitech
DRS
SSAB
theda mar
concelex
EURO BUILD
rigips
BogArt
konsent
SIGM
VEGO
CDS
Arduro
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
GEWISS
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
AED
quadratum
ELECTROGRUP
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<