EUROSTAT: Industria constructiilor, revenire in Romania si deteriorare in Zona Euro |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 20 Ian 2022 06:36 |
Piata locala a constructiilor a inregistrat o crestere de 8% in noiembrie 2021 comparativ luna anterioara, fiind a doua luna consecutiv in care tara noastra inregistreaza evolutie, dupa +1,6% in octombrie 2021 fata de septembrie 2021. Piata locala a constructiilor isi revine, treptat, dupa trei luni consecutive de scadere inregistrate anul trecut, in intervalul iulie-septembrie. Comparativ cu noiembrie 2020, in noiembrie 2021 sectorul de constructii din tara noastra a crescut cu 2,5%, evolutie importanta avand in vedere contractiile importante din lunile anterioare: -14,7% in octombrie, -15,4% in septembrie si -5,5% in august.
Conform celor mai recente date ale Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP), incluse in Prognoza de toamna 2021, sectorul constructiilor ar urma sa inregistreze, in 2021, o evolutie minima (+0,3%), urmand a-si relua trendul ascendent mai pronuntat incepand din 2022 si a-si dubla valoarea adaugata bruta pana in 2025. Detalii aici.
Potrivit Eurostat, in noiembrie 2021, comparativ cu luna anterioara, productia ajustata din sectorul constructiilor a scazut cu 0,2% in zona euro si a crescut cu 0,2% in UE. Anterior, in octombrie a.c., productia din domeniu inregistrat evolutii de 0,6% in zona euro si de 0,7% in UE.
In noiembrie 2021, comparativ cu noiembrie 2020, productia din constructii a crescut cu 0,5% in zona euro si cu 1,3% in UE.
Dinamicile lunare s-au mentinut la niveluri stabile in toate tarile. In zona euro, in noiembrie 2021 comparativ cu octombrie 2021, sectorul constructiilor de cladiri a scazut cu 0,7%, in timp ce piata de inginerie civila a crescut cu 1%. In UE, volumul lucrarilor de infrastructura s-a majorat cu 0,9%, iar constructiile de cladiri au scazut cu 0,4%.
Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari cresteri lunare au fost raportate de Romania (+8%), Ungaria (+5%) si Slovacia (+4,8%). Cele mai semnificative contractii au fost inregistrate in Belgia (-3,7%), Franta (-1,4%) si Germania (-0,8%).
In noiembrie 2021, comparativ cu noiembrie 2020, dinamica anuala indica, pentru zona euro, o evolutie de 0,3% a constructiilor de cladiri si de 0,7% pe infrastructura. In UE, cifrele arata majorari de 1,2% pe piata constructiilor de cladiri, respectiv de 1,5% la nivelul lucrarilor de inginerie civila. Cele mai mari cresteri au fost raportate de Polonia (+12,7%), Ungaria (+12,6%) si Finlanda (+8,4%), iar cele mai accentuate scaderi de Slovenia (-17,3%), Belgia (-8,8%) si Spania (-5,6%).
Pentru informatii suplimentare, click aici!
Constructiile din Zona Euro, in deteriorare in noiembrie 2021
Intr-un comentariu asupra rezultatelor publicate de Eurostat referitoare la sectorul de constructii din Zona Euro, dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica la Banca Transilvania (BT), spune ca "statisticile exprima deteriorarea climatului din sfera constructiilor in penultima luna a anului trecut, evolutie determinata de suprapunerea socurilor din sfera ofertei, cu impact la nivelul presiunilor inflationiste (inclusiv cresterea semnificativa a preturilor la materiale de constructii)".
Astfel, datele Eurostat indica ajustarea sectorului de constructii cu un ritm lunar de 0,2% in noiembrie, dupa cresterea pe parcursul a doua luni consecutiv (cu dinamici lunare de 1,2% in septembrie, respectiv 0,6% in octombrie). Aceasta evolutie a fost determinata de declinul inregistrat la nivelul componentei cladiri cu un ritm lunar de 0,7%. Pe de alta parte, pe segmentul inginerie civila s-a inregistrat un avans lunar de 1% in noiembrie.
In dinamica an/an, sectorul de constructii din Zona Euro a crescut pentru a treia luna consecutiv in noiembrie, cu un ritm in decelerare la 0,5% (de la 3,6% in octombrie), cea mai slaba evolutie din luna august. "Pe de o parte, componenta cladiri a urcat pentru a treia luna la rand in noiembrie, dar cu un ritm anual in decelerare la 0,3% (de la 3,9% in octombrie). Pe de alta parte, ritmul anual al componentei inginerie civila s-a temperat de la 2,5% in octombrie la 0,7% in noiembrie, cea mai slaba evolutie din august. Prin urmare, in perioada ianuarie - noiembrie 2021 sectorul de constructii din Zona Euro a crescut cu un ritm anual de 6,2%, evolutie determinata de redeschiderea economiei (in contextul campaniei de vaccinare) si de mix-ul relaxat de politici economice in implementare (inclusiv nivelul redus al costurilor reale de finantare) - componentele cladiri si inginerie civila au urcat an/an cu 6,5%, respectiv 4,5%", se arata in analiza BT.
Estimarile econometrice elaborate indica evolutia sectorului de constructii la un ritm superior componentei structurale pentru a opta luna consecutiv in noiembrie, ceea ce confirma faptul ca economia regiunii a initiat ciclul economic post-pandemie. Conform celor mai recente previziuni macroeconomice agregate de Bloomberg economia Zonei Euro ar putea creste cu dinamici anuale de 5,1% in 2021, 4% in 2022, respectiv 2,5% in 2023, dupa ajustarea cu peste 6% din 2020, aspect evidentiat in ultimul grafic din partea dreapta. Acest scenariu are la baza perspectivele favorabile pentru evolutia investitiilor productive (ritmuri anuale de 3,6% in 2021 si 3,4% in 2022-2023), cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB. Pentru detalii, click aici!
|