Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - Florin Citu: Deficitul bugetar poate creste la 8,6% din PIB in 2020
Florin Citu: Deficitul bugetar poate creste la 8,6% din PIB in 2020
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 14 Aug 2020 08:00
Deficitul bugetar ar putea creste in acest an la 8,6% din PIB, cinci puncte procentuale fiind legate direct de perioada de criza.
"Deficitul bugetar este estimat sa creasca de la 6,7% din PIB, la 8,6% din PIB. O majorare de cinci puncte procentuale fata de deficitul aprobat initial de 3,6% din PIB. Am mai vorbit despre aceasta influenta asupra deficitului bugetar, de unde vine aceasta crestere. Avem o scadere, bineinteles, a veniturilor in buget fata de estimat de aproape 31 de miliarde de lei. Aceasta inseamna trei puncte procentuale. Deci din cele cinci puncte procentuale care se adauga la deficit fata de estimarea initiala, trei puncte procentuale vin doar din efectul crizei, din faptul ca economia trece printr-o perioada dificila, trece printr-o perioada de criza si bineinteles este normal ca veniturile la buget sa scada. In acelasi timp, cheltuielile suplimentare la buget datorate, legate direct de criza, sunt in jur de doua puncte procentuale. Deci cele cinci puncte procentuale suplimentare la buget in acest an sunt legate direct de perioada de criza prin care trece Romania astazi. Fara aceasta criza am fi ramas la o estimare de 3,7% din PIB si eu cred ca am fi putut sa facem mai bine", a declarat Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.
Potrivit oficialului, in Europa media majorarilor este de 7,7%, ceea ce inseamna ca deficitele cresc fata de cele estimate initial. Cele mai recente prognoze indica o inrautatire suplimentara a deficitelor bugetare mai ales in Zona Euro, recorduri fiind inregistrate in Franta (pana la 11,4% din PIB) si in Italia (11,6%).
Potrivit proiectului pentru cea de-a doua rectificare bugetara din acest an, veniturile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu suma de 573 milioane de lei, iar cheltuielile cresc cu 18,13 miliarde lei. Astfel, deficitul bugetului general consolidat in termeni cash se majoreaza cu 17,56 miliarde de lei, ajungand in acest an la 8,6% din PIB. Veniturile bugetului de stat pe anul 2020, se diminueaza, pe sold, cu 289,4 milioane de lei, in timp ce cheltuielile bugetului de stat se majoreaza, pe sold, cu 24,416 miliarde de lei.
In cazul veniturilor bugetului de stat, influentele cele mai mari sunt pe taxa pe valoarea adaugata (-7,3 miliarde lei) si pe impozitul pe profit, respectiv -526,3 milioane de lei.
Diminuarea veniturilor bugetului de stat este determinata, in principal, de revizuirea negativa a prognozei indicatorilor macroeconomici pe anul 2020, dar si modificarilor legislative cu impact negativ asupra incasarilor bugetare. Cresterea economica pentru anul 2020 este estimata la -3,8%, revizuita in scadere de la -1,9% in scenariul precedent.
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
viarom
ELECTROGRUP
SIGM
konsent
ERBASU CONSTRUCT
DRS
strabag nivel 1
quadratum
Ubitech
VEGO
Arduro
theda mar
AED
MAKITA
concelex
EDIT-Structural
Acvatot 2019
BogArt
CDS
ness project
leviatan
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<