Agenda Constructiilor
Marti, 01 Aprilie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Actualitatea interna - Statul a colectat jumatate din veniturile realizate din productia de gaze offshore
Statul a colectat jumatate din veniturile realizate din productia de gaze offshore
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 16 Mar 2022 10:28
In contextul cresterii pretului gazelor naturale, rata efectiva de impozitare specifica a productiei offshore din Romania a ajuns la 51% in anul 2021, reprezentand mai mult decat dublarea acesteia si de 10 ori mai mult decat media europeana din anul 2020.
Practic, in anul 2021 statul a colectat jumatate din veniturile realizate din productia de gaze naturale offshore, doar prin intermediul redeventelor si impozitului pe veniturile suplimentare offshore.
Mai mult, in trimestrul 4 al anului 2021 acesta a impozitat cu aproape 100% veniturile considerate suplimentare pentru productia de gaze naturale offshore.
Mentiuni
Evolutia pretului de referinta al gazelor naturale pentru taxarea productiei offshore (legat de Central European Gas Hub - CEGH Day Ahead), necorelata cu evolutia pretului realizat pe piata din Romania a determinat cresterea semnificativa a poverii fiscale aplicate productiei de gaze naturale offshore din Romania.
Astfel, in anul 2021, rata efectiva de impozitare din Romania a atins pragul de 51% din venituri, ceea ce reprezinta o crestere de 2,3 ori comparativ cu rata efectiva din anul 2020, respectiv 23%. Daca ne uitam in structura trimestriala a cotei efective de impozitare, observam faptul ca aceasta a ajuns la 78% din venituri in T4 2021, ca urmare a tendintei de crestere a pretului gazelor naturale.
Raportata la rata medie efectiva de impozitare a productiei de gaze naturale offshore din Europa din anul 2020 (5,3%), aceasta ajunge sa fie de 10 ori mai mare.
In ceea ce priveste cota de impozitare efectiva pentru productia de gaze naturale onshore si offshore, aceasta a fost de 44% din venituri in anul 2021.
In lipsa modificarii Legii Offshore, in vederea asigurarii stabilitatii si competitivitatii regimului fiscal, decizia de investitie in resursele din Marea Neagra va continua sa fie amanata, cu impact major asupra sectorului energetic din Romania si implicit asupra economiei. Mai mult, in baza proiectelor din Marea Neagra, Romania poate ajunge primul producator de gaze naturale din Uniunea Europeana, odata cu inchiderea zacamantului Groningen din Olanda (Raport Anual EBN, 2019/2020) si a oportunitatilor generate de tranzitia energetica.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 188 (Ianuarie-Februarie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
GEWISS
MCA
BogArt
konsent
EURO BUILD
leviatan
SIGM
quadratum
MAKITA
Acvatot 2019
strabag nivel 1
Ubitech
rigips
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
CDS
ERBASU CONSTRUCT
DRS
VEGO
theda mar
Eco Garden Construct
Arduro
EDIT-Structural
noark
SSAB
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<