Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - Gabriel Biris: Trebuie corectate greselile de la adoptarea Legii bugetului de stat
Gabriel Biris: Trebuie corectate greselile de la adoptarea Legii bugetului de stat
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 21 Iul 2023 11:40
Gaura de la buget nu exista, ci suntem in situatia in care trebuie corectate greselile de la adoptarea Legii bugetului de stat pe 2023, in care veniturile au fost supraestimate si cheltuielile subestimate, a declarat, joi, Gabriel Biris, partener la Biris Goran.
"Guvernul vorbeste deja de niste masuri, multe aplicabile de la 1 septembrie. 1 septembrie este peste cinci-sase saptamani si le vedem pe surse. Noi nu putem sa facem in momentul de fata un comentariu profesionist al calitatii si impactului acestor masuri, ceea ce consider ca nu este deloc firesc. Am mai vazut o situatie ca acum, anul trecut. Sa nu uitam ca Ordonanta 16, care a modificat destul de amplu Codul fiscal, a fost parca secret de stat. N-au fost niciun fel de discutii (...) Atunci, noi am atras atentia ca masurile respective, desi in mare parte de inteles, unele chiar bunicele, nu rezolva problema, fiind doar niste carpeli. Atrageam atentia ca vom avea alte modificari curand. Le vedem acum. Practic, Ordonanta 16 si-a produs efecte in principal incepand cu 2023, efectele fiind cele pe care le vedem: o imensa gaura bugetara. Bine, gaura de fapt nici nu exista. Ea este cauzata de o foarte grava supraestimare a veniturilor si de o la fel de grava subestimare a cheltuielilor. Deci practic nu exista o gaura. Noi acum suntem in situatia in care Romania trebuie sa corecteze pe parcurs greselile de la adoptarea legii bugetului de stat si a asigurarilor sociale pe 2023", a spus Biris la o dezbatere organizata de Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii.
El a subliniat ca Executivul a adoptat deja o Ordonanta de urgenta cu privire la plafonarea adaosurilor comerciale, dar aceasta este in mare parte inaplicabila, pentru ca prevederile incluse acolo sunt nu sunt deloc clare.
In ceea ce priveste zvonurile legate de o crestere a accizelor, Biris a atras atentia ca majorarea accizelor la carburanti influenteaza costurile, mai ales de transport, de distributie si de vanzare a produselor.
"Ori, pare ca aceste doua solutii se cam bat cap in cap", a semnalat el.
Referitor la cresterea accizelor la tutun, Biris reaminteste ca acestea au fost majorate recent si ca, atunci cand au existat modificari "de astea intempestive", a crescut contrabanda.
Nici la alcool, a adaugat acesta, nu s-a vazut o analiza din partea Guvernului cu privire la gradul de colectare a accizelor, unde situatia pare a fi chiar mai grava decat in cazul colectarii TVA.
"In momentul in care vezi de la statistica care e consumul de alcool si te uiti catre nivelul veniturilor bugetare, iti dai seama ca ai o gaura inexplicabila, de undeva spre 40%. Adica cresti accizele, dar nu iei masuri pentru cresterea colectarii. Asta mie mi se pare complet neproductiv", a precizat Gabriel Biris.
Vorbind de eliminarea scutirii de contributii in constructii si agricultura, el a subliniat ca facilitatile la constructori s-au dat in 2018, iar cele in agricultura incepand cu iunie 2022.
"Atunci nu s-au facut analize de impact? Mai ales ca facilitatile in agricultura si industria alimentara au fost aprobate in Parlament la cateva saptamani dupa ce se aprobase PNRR-ul prin care ne asumasem obligatia sa scadem gradual scutirile. Am inceput scaderea scutirilor printr-o noua scutire.(...) Scutirile, tot timpul am spus, sunt un cancer, pentru ca nu numai ca erodeaza baza de impunere, dar creeaza distorsiuni concurentiale, pentru ca, daca eu am o fabrica de sucuri aici si langa e o fabrica de bere, o sa fie mult mai usor sa iau angajatii de la fabrica de bere care n-are scutire. Si toata lumea alearga dupa angajati. Dar nu vorbim de fapt ca sunt intregi categorii, sunt sute de mii de oameni care au privilegii de contribuabil, privilegiul de a plati impozit pe venit nu la cat castiga, ci la norma de venit, ma refer la PFA-uri, privilegiul de a plati contributiile la salariul minim, de anul asta la doua salarii minime, si nu la salariul brut. Si nu vrea nimeni sa vorbeasca de o asezare pe baze, de o reformare a impozitarii muncii, in asa fel incat sarcina fiscala, incluzand contributiile, sa nu mai depinda de cum castigam, ci doar decat castigam. Evident, plafonarea bazelor de calcul a contributiilor pe suma veniturilor, ca altfel nu functioneaza", a explicat Biris.
In opinia sa, este "este scandalos" ca in acest demers de crestere a veniturilor bugetare se vorbeste doar de majorarea taxelor, dar nu si de reducerea evaziunii la TVA, la fel cum nu se vorbeste despre impozitarea averilor ce nu pot fi justificate.
"Am putea sa scoatem din conducta de bani la care s-au conectat hotii vreo trei-patru miliarde de euro pe an numai aplicand taxarea inversa. Directiva 1865 ne permite. Iar in ceea ce priveste situatia persoanelor fizice, nu vad nicio discutie in ceea ce priveste impozitarea averilor ce nu pot fi justificate si nici cu privire la transparentizarea sumelor parcate prin paradisuri fiscale, cu privire la care contribuabilii nostri n-au niciun fel de obligatii. Sunt, probabil, miliarde de euro parcate pe afara, nu se iau dividende, n-ai obligatie de declarare si faci tot felul de achizitii de case pe Coasta de Azur sau prin Dubai, sau iahturi, sau platesti vacante.... Neabordand aceste probleme, Guvernul isi pierde sansa de a avea cat de cat credibilitate in acest demers si lucrurile astea vor crea probleme, inclusiv sociale, care se vor amplifica in perioada urmatoare", a punctat Gabriel Biris. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
TotalEnergiesRAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
MAKITA
strabag nivel 1
Ubitech
quadratum
ness project
concelex
ELECTROGRUP
noark
ERBASU CONSTRUCT
rigips
theda mar
SSAB
DRS
SIGM
konsent
AED
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
CDS
viarom
Arduro
VEGO
leviatan
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<