Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - GHINEA (USR): PNNR se va bloca la fiecare 6 luni daca nu respectam planificarea
GHINEA (USR): PNNR se va bloca la fiecare 6 luni daca nu respectam planificarea
Actualitatea interna Publicat de AG&F 28 Sep 2021 15:41
Cristian Ghinea, fost ministru al Investitiilor si Proiectelor Europene si coordonator al Planului National de Redresare si Rezilienta, ofera detalii despre nota primita de PNRR-ul Romaniei din partea Comisiei Europene si despre concluziile ce reies din evaluarea oficiala a CE. De asemenea, Cristian Ghinea prezinta tintele ce trebuie atinse in urmatorii 5 ani si explica de ce implementarea PNRR ar trebui sa faca obiectul unui pact national.
„Am spus la inceput de iunie ca va fi aprobat in septembrie, pe un calendar de negocieri agreat cu Comisia. Am spus ca e un plan bun si, mai important, adaptat situatiei din Romania. Ar fi fost usor sa il inchidem mai devreme, dar cand vrei sa acoperi nevoi istorice (autostrazi, canalizare in localitati mici, refaceri paduri) povestea e mai complicata si mai bine negociezi acum pentru prioritatile tale care inseamna reformele nefacute de 30 de ani.
Desi avem cele mai mari alocari pentru autostrazi sau pentru investitii ce implica gaz natural (retele de distributie si sisteme de incalzire), am reusit sa alocam 41% din Plan pentru tranzitia verde (peste nivelul minim de 37% si mai mult decat a alocat Spania, Italia, Portugalia sau Grecia) si 21% pentru tranzitia digitala (peste 20% nivelul minim, intr-o tara care nu are neaparat o problema cu broadband-ul). Deci, cumva am reusit sa impacam si Green Deal-ul, si Europa Digitala, si Romania reala cu nevoile ei mai speciale.
Acum cateva ore, in brief informal cu presa europeana, echipa tehnica a Comisiei a spus ca Romania are un plan bun si echilibrat. Este al 20-lea plan aprobat, deci nu ultimul, asa cum din pacate s-a vehiculat din ratiuni de calcule politice cinice. Dupa noi, saptamana viitoare vor fi aprobate planurile Estoniei, Finlandei si Suediei, tari cu administratie publica mult peste nivelul Romaniei.
Luni de zile s-au facut stiri din scurgeri manipulate si trunchiate din comentariile venite de la Comisie. Am zis mereu ca sunt comentarii tehnice, normale in orice proces de evaluare si negociere. A existat mereu o galerie mediatica si politica care dezinforma: ca e dezastru, ca planul a fost respins (patru valuri de stiri cu respingere inainte sa fie depus macar). S-a tras de PNRR si mediatic si politic ca de o placinta de neinteles, dar suculenta. Am raspuns mereu calm si factual.
Acum avem evaluarea oficiala a Comisiei. PNRR-ul Romaniei are calificativul maxim A la 10 criterii si B la unul singur. La fel ca planurile Frantei sau Germaniei. Si mai mult decat planurile altor state (si cum acum sunt un simplu cetatean imi permit sa nominalizez: de pilda, Cehia). Inainte sa se sara ca avem un B, va spun ca si Germania are B la costing, a fost o problema generala europeana cu capacitatea de a evalua costuri ex-ante pentru alocari mamut. De fapt, toate cele 20 de tari ale caror planuri au fost aprobate au primit B la costing.
Citeste opinia integral aici!
 
ABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIMSISECAMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
CDS
quadratum
EDIT-Structural
SIGM
noark
SSAB
GEWISS
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
konsent
theda mar
leviatan
AED
VEGO
concelex
Ubitech
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
DRS
Acvatot 2019
MAKITA
EURO BUILD
rigips
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<