Agenda Constructiilor
Joi, 28 Mai 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERN: Cartierul pentru Justitie si rectificarea bugetara, pe agenda Executivului
GUVERN: Cartierul pentru Justitie si rectificarea bugetara, pe agenda Executivului
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 13 Aug 2019 07:42
In sedinta Guvernului din data de 12 august 2019, Executivul a aprobat, pe de-o parte (si printre altele), doua ordonante cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 si rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019, precum si o hotarare pentru aprobarea schimbarii denumirii amplasamentului obiectivului de investitii, situat in municipiul Bucuresti, Bd. Unirii, sectorul 3, din „Esplanada” in „Cartierul pentru Justitie” si „proiecte de interes public ale municipiului Bucuresti”, precum si pentru aprobarea programului prioritar de reconversie functionala a amplasamentului.
„In cadrul sedintei, am adoptat noi masuri in vederea realizarii Cartierului pentru Justitie, un proiect asteptat de mult timp si care reprezinta una dintre masurile asumate prin Programul de Guvernare 2018-2020. Printr-o Hotarare de Guvern, am aprobat astfel programul de reconversie functionala a acestui obiectiv de investitii cu potential strategic pentru dezvoltarea Capitalei. De asemenea, Ministerul Justitiei a fost mandatat sa initieze demersurile pentru efectuarea procedurilor de expropriere, proiectare si executie, necesare pentru demararea acestui proiect. Cartierul pentru Justitie va asigura sediile institutiilor apartinand sistemului judiciar, iar schema functionala a acestuia va avea in vedere regruparea spatiilor destinate instantelor de judecata si parchetelor de pe langa acestea, cu sediul in Bucuresti, precum si a altor institutii din sistemul judiciar”, a declarat premierul Viorica Dancila.
In ceea ce priveste adoptarea proiectului de rectificare bugetara, pe care ministrul Finantelor Publice l-a prezentat intr-o prima lectura in sedinta anterioara a Executivului, prim-ministrul Guvernului Romaniei a explicat: „Asa cum am spus si data trecuta ,rectificarea bugetara este o rectificare pozitiva, prin care asiguram sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor si tuturor indemnizatiilor sociale, pentru buna functionare a tuturor institutiilor, precum si pentru continuarea investitiilor in domeniile prioritare (...). Astfel, alocam fondurile necesare pentru continuarea proiectelor de investitii pentru dezvoltarea comunitatilor locale. Asa cum am mai spus, pentru Guvernul Romaniei, este foarte importanta aplicarea principiului coeziunii in dezvoltarea armonioasa a tuturor regiunilor tarii”.
La finalul sedintei Guvernului, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a prezentat cateva elemente principale care arata modul in care, in opinia Executivului, s-au luat masurile pentru a realiza „prima rectificare bugetara pozitiva a acestui an”. „Produsul Intern Brut, in acest an, a depasit in premiera pragul de 1.000 de miliarde, s-a majorat cu 9 miliarde de lei fata de estimarea initiala. Cresterea economica in primul trimestru din 2019 a fost de 5% fata de trimestrul I din 2018, s-a vazut in mod foarte clar pe datele macro. Acolo unde Guvernul a luat o serie de masuri, cifrele arata acest lucru, si am sa dau cateva exemple: in constructii - o crestere de 6,6%, in servicii - o crestere de 5,7%, in agricultura - de peste 3%. Exact cum spuneam, cateva exemple din sectoarele pentru care Guvernul a luat o serie de masuri in anii trecuti si se pot vedea astazi si efectele pozitive. Deficitul in mod clar nu este in pericol! Am auzit tot felul de astfel de discutii in ultima perioada. De asemenea, proiectul de rectificare bugetara prevede respectarea tintei asumate de 2,76 a deficitului bugetar pentru intreg anul in curs si s-a facut acest lucru avand in vedere si pastrarea echilibrelor macroeconomice, si pastrarea increderii investitorilor. Rectificarea bugetara asigura, ca sa fie si acest lucru foarte clar, plata in intregime a salariilor, pensiilor si, desigur, toate sumele necesare pentru proiectele de investitii aflate in derulare, dar si pentru cele care speram noi ca se vor incepe pana la final de an si care vor necesita si plati aferente. De asemenea, trebuie sa fie foarte clar ca nimeni, cum spuneam, nu trebuie sa isi faca niciun fel de grija, ma refer la cetateni vizavi de salarii, de pensii si nici asigurarea decontarii facturilor la timp pentru acele proiecte aflate in derulare sau pentru proiectele noi. Nu este vorba de taieri de fonduri sau de reduceri de finantare! Este vorba doar de a corecta poate anumite supradimensionari, unele supraestimari initiale facute la momentul la care s-a elaborat bugetul anului 2019, acele estimari provin de la ministerele de resort si, dupa sase luni, e adevarat, desigur, si luarea in calcul a executiei in anumite zone si atunci, cum si legea spune, trebuie luate masuri de realocare de fonduri”, a subliniat Eugen Teodorovici.
Anterior, proiectele de ordonanta privind rectificarea bugetara au fost discutate intr-o prima lectura, in sedinta, la Palatul Victoria, iar in ceea ce priveste Cartierul pentru Justitie, prin memorandum, in aprilie 2019, Guvernul a stabilit sa acceseze un avans de la BIRD, in valoare de 2,5 milioane USD, pentru sprijinirea activitatilor preliminare realizarii proiectului de dezvoltare Cartierul pentru Justitie, mai ales pentru executarea investigatiilor geotehnice ale amplasamentului (printre altele, lucrari de forare, studii de investigare a caracteristicilor solului, studiu geotehnic, analiza risc seismic, expertiza fundatie existenta). Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelCOVID-19ACADALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere