Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iunie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERN: Memorandum intre Executiv si constructori, aprobat la Alba Iulia
GUVERN: Memorandum intre Executiv si constructori, aprobat la Alba Iulia
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 29 Nov 2018 18:55
Acordul intre Guvernul Romaniei si Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), care are scopul sa sustina dezvoltarea sectorului constructiilor in Romania, a fost aprobat la data de 29 noiembrie 2018, prin memorandum, in sedinta solemna a Guvernului, desfasurata la Alba Iulia, informeaza un comunicat al Executivului.
Acordul a fost semnat la sfarsitul sedintei de premierul Viorica Dancila si presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, Valentin Petrescu.
Guvernul are in vedere masuri pentru sprijinirea acestui domeniu, tinand seama de faptul ca sectorul constructiilor este prioritar pentru realizarea obiectivelor prevazute in programul de guvernare si ca aceasta activitate este decisiva pentru realizarea proiectelor de investitii publice si private.
Astfel, sectorul constructiilor va fi declarat sector prioritar, de importanta nationala pentru economia romaneasca, pentru urmatorii 10 ani.
Pentru sectorul de constructii se va stabili un salariu minim brut lunar de 3000 de lei. Taxele datorate de angajator pentru forta de munca vor fi eliminate, iar cele ce revin angajatului se vor stabili astfel incat salariul minim net lunar sa depaseasca echivalentul in lei a 500 de euro.
Va fi introdusa certificarea profesionala facuta de un organism de certificare neutru, alcatuit din membri ai organizatiilor patronale reprezentative, organizatiilor profesionale, institutiilor de invatamant si specialistii din domeniu.
De asemenea, se vor introduce masuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru.
In domeniul legislatiei, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor in forma actualizata si se va perfectiona legislatia privind achizitiile publice.
O alta masura va consta in introducerea obligativitatii de acordare a avansului pentru contracte de lucrari in procent de 30%, in special pentru cele din fonduri europene si pentru contractele de interes national, si restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factura, pana la finalizarea proiectului.
In plus, in sprijinul finantarii sectorului de constructii, se va infiinta un fond de garantare pentru constructii, cu participarea statului in procent de 80% si a firmelor de constructii, cu 20%.
La inceputul sedintei solemne a Guvernului Romaniei, de la Alba Iulia, premierul Viorica Dancila a declarat: „Este o onoare sa fim aici, la sedinta solemna organizata pentru a celebra Ziua Nationala a Romaniei si Centenarul Marii Uniri. Sala Unirii in care ne aflam, un simbol si templu al Romaniei Mari, unde s-a hotarat si s-a semnat actul Marii Uniri, este locul in care oamenii simt cu adevarat mandria de a fi roman (...). Pe ordinea de zi a sedintei, figureaza aprobarea, prin memorandumuri, a doua acorduri in domenii prioritare pentru Romania: constructii si educatie, pe care le vom semna cu sindicatele si patronatele imediat dupa aceasta sedinta solemna. In ceea ce priveste acordul in domeniul constructiilor, Vom declara acest sector prioritar si de importanta nationala pentru economia romaneasca, pentru urmatorii 10 ani. Tot pentru sectorul constructiilor, vom stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, vom elimina taxele pe munca pentru angajator, iar pentru angajat le vom stabili astfel incat salariul minim net lunar sa depaseasca echivalentul in lei a 500 de euro. Vom introduce si alte masuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru in acest sector. O alta masura importanta va consta in introducerea obligativitatii de acordare a avansului pentru contracte de lucrari in procent de 30%, indiferent de sursa de finantare, si restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factura, pana la finalizarea proiectului. In sprijinul finantarii sectorului de constructii se va infiinta si un fond de garantare pentru constructii, cu participarea Statului in procent de 80% si a firmelor de constructii, cu 20% (...). Executivul pe care il conduc si-a asumat ca misiune principala, si rezultatele se vad deja, reducerea decalajelor la nivelul societatii. La 100 de ani de la Marea Unire trebuie sa ducem mai departe o Romanie si mai unita, in care toti cetatenii sa se simta in siguranta si sa beneficieze de drepturi egale pentru a-si construi un viitor mai bun”. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
Pentru a vizualiza imagini de la ceremonia de semnare a acordului, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelALLBIMC4E FORUMACADCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere