Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERN: Ordonanta avizata pentru proiecte de investitii culturale
GUVERN: Ordonanta avizata pentru proiecte de investitii culturale
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 08 Mar 2018 07:15
In sedinta Guvernului din data de 7 martie a.c., membrii Executivului au aprobat o ordonanta de urgenta privind asigurarea masurilor necesare organizarii si desfasurarii unor proiecte culturale si pentru modificarea unor acte normative, care vizeaza, printre altele, stabilirea unui temei legal pentru plata fondurilor necesare, astfel incat lucrarile de consolidare si modernizare a Salii Palatului sa fie demarate la termenele prevazute, iar lucrarile sa se incheie la timp pentru desfasurarea Concursului International ”George Enescu” din 2018, cand se vor implini 60 de ani de la prima editie, precum si pentru pregatirea editiei din 2019, dupa cum sustin reprezentantii autoritatilor centrale.
„Anul trecut, mai precis spre finalul lui 2017, a fost data OUG nr. 109/2017, prin care s-a aprobat reinfiintarea Centrului Cultural Sala Palatului, ca institutie publica de spectacole si concerte, precum si transmiterea imobilului Sala Palatului din administrarea regiei autonome a administrarii patrimoniului de stat (RA-APPS) in administrarea Ministerului Culturii si Identitatii Nationale - MCIN, dand posibilitatea ca plata catre RA-APPS a contravalorii proiectului tehnic de consolidare, a investitiilor si modernizarilor sa se faca din bugetul MCIN pe anul 2017. Nu s-a intamplat asa, pentru ca OUG nr. 109/2017 a fost aprobata destul de tarziu si nu a mai fost timp suficient pentru asigurarea acelor operatiuni de trezorerie aferente. Prin ordonanta aprobata la 7 martie 2018, se rezolva aceasta problema, fiind precizat in mod clar modul de asigurare a finantarii”, a declarat, la finalul sedintei Executivului, purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu.
Valoarea de inventar a Salii Palatului s-a majorat considerabil
Astfel, potrivit noii ordonante, plata catre RA-APPS a contravalorii proiectului tehnic de consolidare, a investitiilor si modernizarilor realizate si receptionate se va face din bugetul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale pe anul 2018, nu din bugetul pe 2017 al ministerului, cum era prevazut. Masura se aplica si in cazul activelor fixe si a obiectelor de inventar, facilitand astfel parcurgerea la termen a tuturor celorlalte etape din cadrul proiectului. Plata cheltuielilor din cadrul proiectului se va face prin virari de credite, de la cheltuielile aferente programelor cu finantare rambursabila la active nefinanciare, aceasta fiind singura posibilitate de interventie legislativa care poate asigura in timp util temeiul legal pentru plata contravalorii proiectului tehnic, precum si a bunurilor din categoria activelor fixe si a obiectelor de inventar achizitionate de RA-APPS din fondurile proprii. Mai trebuie mentionat ca actul normativ aprobat in sedinta din 7 martie 2018 introduce ferm conditia semnarii protocolului de predare-preluare a imobilului Sala Palatului, sub rezerva achitarii prealabile de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale a sumelor datorate Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, mai sustin reprezentantii Executivului.
Potrivit ordonantei initiale aprobate de Cabinetul Tudose (si care a fost modificata), valoarea de inventar a Centrului Cultural Sala Palatului s-a majorat de la 13,61 milioane de lei la 34,96 milioane de lei (fiind preluata cu aceasta ultima valoare actualizata de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale), iar de la bugetul MCIN urmau sa se achite sume (inclusiv TVA) de 4,53 milioane de lei (pentru plata contravalorii proiectului tehnic al reabilitarii imobilului, investitie in curs de finalizare), de 221.000 de lei (pentru plata investitiilor si modernizarilor realizate si receptionate de catre RA-APPS, de 217.000 de lei (pentru plata valorii ramase de amortizat, inclusiv TVA, a bunurilor de natura activelor fixe si a obiectelor de inventar) etc. In aceeasi ordonanta a fostului Executiv se facea insa referire la un demers mai amplu de transformare a spatiului Salii Palatului intr-un centru cultural, iar in acest context o conditie sine qua non pentru accesarea unui imprumut extern, convenit cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, o constituie trecerea imobilului din administrarea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat in domeniul public al statului si in administrarea Ministerului Culturii si Identitatii Nationale.
Alte aspecte vizate de ordonanta, tot in domeniul cultural, se refera la stabilirea unui set de masuri pentru pregatirea si participarea Romaniei ca invitata de onoare la Festivalul International de Arta EUROPALIA 2019 si pentru desfasurarea Sezonului Cultural Romania-Franta 2018-2019, ambele obiective fiind asumate de Executiv prin Programul de Guvernare 2018-2020. „Masurile au fost aprobate de Guvern in regim de urgenta, avand in vedere termenele asumate in pregatirea si derularea celor doua proiecte, ambele cu un potential important de vizibilitate pentru Romania si care vor contribui la promovarea imaginii culturii nationale pe plan international, in 2019, ce reprezinta anul primului mandat al Romaniei la Presedintia Consiliului Uniunii Europene”, informeaza un comunicat al Guvernului. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro, iar pentru a descarca textul original al ordonantei modificate de Guvern, in care se face referire la planurile de modernizare a Salii Palatului, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTESISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
theda mar
EURO BUILD
leviatan
rigips
SSAB
quadratum
EDIT-Structural
strabag nivel 1
Arduro
SIGM
VEGO
concelex
konsent
AED
CDS
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
Acvatot 2019
GEWISS
ELECTROGRUP
MAKITA
DRS
ERBASU CONSTRUCT
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<