Agenda Constructiilor
Vineri, 18 Octombrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - INS: Activitatea de constructii a crescut in august, dar ramane sub nivelul din 2023
INS: Activitatea de constructii a crescut in august, dar ramane sub nivelul din 2023
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 18 Oct 2024 10:50
In luna august 2024, volumul lucrarilor de constructii a crescut, fata de luna iulie 2024, ca serie bruta, cu 8,6%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 4,7%, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS). Raportat la luna august 2023, in august 2024 indicatorul care reflecta activitatea din constructii a scazut cu 4,4% brut si cu 2% ajustat. In ansamblu, in primele opt luni ale anului in curs, volumul lucrarilor de constructii se mentine pe o traiectorie descrescatoare, marcata de o scadere bruta de 3,1% si una ajustata de 2,5% in raport cu perioada corespunzatoare din 2023.
In luna august 2024, fata de luna anterioara, volumul lucrarilor de constructii a crescut, ca serie bruta, cu 8,6%, evolutie evidentiata la lucrarile de constructii noi (+10,5%) si la cele de intretinere si reparatii curente (+9,1%). Lucrarile de reparatii capitale au scazut cu 1,1%. Pe obiecte de constructii, au avut loc cresteri la lucrarile de constructii ingineresti si la cladirile nerezidentiale, cu 12,5%, respectiv cu 5,8%. Cladirile rezidentiale au scazut cu 0,2%.
In acelasi interval, volumul lucrarilor de constructii a crescut, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 4,7%, evolutie inregistrata la lucrarile de constructii noi (+8,1%) si la cele de intretinere si reparatii curente (+4,9%). Lucrarile de reparatii capitale au scazut cu 5,4%.
Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la constructiile ingineresti (+7,6%) si la cladirile nerezidentiale (+6,8%). Cladirile rezidentiale au scazut cu 1,1%.
 
Piata ramane inca sub nivelul din 2023
In luna august 2024, raportat la august 2023, volumul lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a scazut, pe total, cu 4,4%. Pe elemente de structura, reduceri s-au inregistrat la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-10,7%) si la cele de constructii noi (-6%). Lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 19,6%. Pe obiecte de constructii, scaderi s-au inregistrat la cladirile rezidentiale (-29,9%) si la cladirile nerezidentiale (-2,8%). Constructiile ingineresti au crescut cu 4,3%.
 
 
Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul lucrarilor de constructii a scazut, pe total, cu 2%. Pe elemente de structura, diminuari de activitate au avut loc la lucrarile de reparatii curente (-10%) si la cele de constructii noi (-3,3%). Lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 21,8%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale si cladirile nerezidentiale cu 28,1%, respectiv cu 1,3%. Constructiile ingineresti au crescut cu 3,4%.
In ceea ce priveste activitatea din intervalul ianuarie - august 2024, volumul lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a scazut, pe total, cu 3,1% fata de perioada corespunzatoare din 2023, declin inregistrat la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-8%) si la cele de constructii noi (-2,9%). Lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 6,3%. Pe obiecte de constructii, s-au inregistrat scaderi la cladirile rezidentiale (-23,9%) si la cladirile nerezidentiale (-2,3%). Constructiile ingineresti au crescut cu 6,3%.
Tot in primele 8 luni, volumul lucrarilor de constructii a scazut, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 2,5%. Lucrarile de intretinere si reparatii curente si lucrarile de constructii noi au scazut cu 4,6%, respectiv cu 3,5%. Lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 7,1%.
Pe obiecte de constructii, scaderi s-au inregistrat la cladirile rezidentiale (-23,2%) si la cladirile nerezidentiale (-0,7%). Constructiile ingineresti au crescut cu 7,3%.
***
Indicii de volum in constructii se determina prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost in constructii pe elemente de structura si pe obiecte de constructii. Indicii de volum in constructii sunt calculati pe total ramura constructii (sectiunea F CAEN Rev. 2), pe elemente de structura (lucrari de constructii noi, reparatii capitale si lucrari de intretinere si reparatii curente) si pe obiecte de constructii (cladiri rezidentiale, cladiri nerezidentiale si constructii ingineresti).
Indicii lucrarilor de constructii pe total se calculeaza ca medie aritmetica ponderata a indicilor pe elemente de structura sau a indicilor pe obiecte de constructii.
Pe langa indicii de volum in constructii (serie bruta), se calculeaza lunar si indici ajustati cu numarul de zile lucratoare si de sezonalitate prin metoda regresiva, folosindu-se pachetul de programe JDEMETRA+ (metoda TRAMO/SEATS).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
noark
Ubitech
BogArt
rigips
MAKITA
DRS
concelex
konsent
ness project
viarom
SSAB
EDIT-Structural
theda mar
Arduro
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
leviatan
CDS
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
SIGM

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<