Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Mai 2020
 
Home - Stiri - Actualitatea interna - INS: Crestere a activitatii in constructii, comertul cu amanuntul si servicii
INS: Crestere a activitatii in constructii, comertul cu amanuntul si servicii
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 30 Mai 2018 08:57
Managerii celor 8.216 companii participante la cel mai recent sondaj stratificat simplu aleator initiat de Institutul National de Statistica - INS (in care variabilele de stratificare sunt date de activitatea principala si marimea intreprinderii) si-au modificat din nou anumite estimari comunicate anterior, in functie de contextul actual, preconizand astfel pe termen scurt - pana in luna iulie 2018 - o crestere a preturilor in doua dintre domeniile economice analizate. Acest aspect va influenta cu siguranta, intr-o anumita masura, evolutia cererii (cu precadere in urmatoarele trei luni), indicator de care depinde activitatea companiilor din tara noastra, dupa cum se arata in cadrul actualului studiu de conjunctura al institutiei, dat publicitatii la 29 mai 2018. In consecinta, pentru piata de constructii se prognozeaza o sporire a preturilor si o crestere moderata a numarului de salariati, iar in ceea ce priveste volumul productiei, se estimeaza o crestere fara echivoc a acestui indicator, pe baza unui sold conjunctural pozitiv. In acelasi timp, din punct de vedere al situatiei economice generale, de ansamblu (indice luat in considerare ca perspectiva pe termen scurt de INS), managerii din constructii continua sa fie optimisti si previzioneaza un trend ascendent. Insa, trebuie subliniat ca, potrivit statisticienilor, „soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic”.
Noi modificari conjuncturale in sens pozitiv
Totodata, exista noi modificari conjuncturale, cele mai multe in sens pozitiv pentru ramurile economice analizate, fata de cercetarea din ultima parte a lunii aprilie 2018 (cand s-au evidentiat estimarile pentru intervalul aprilie-iunie a.c.), mai ales ca, dupa cum se afirma anterior, scenariul de crestere a preturilor s-ar putea concretiza in cel putin doua domenii de baza ale economiei nationale, respectiv pe piata de constructii si in comertul cu amanuntul, intrucat in industria prelucratoare si in sectorul tertiar (al serviciilor) se previzioneaza o majorare ponderata a acestui indicator. „Pentru perioada mai-iulie 2018, se contureaza o tendinta de crestere moderata a activitatii intr-un singur domeniu al economiei (respectiv, in industria prelucratoare - din punct de vedere al volumului productiei, cu exceptia activitatii de fabricare a bauturilor, cu o tendinta de crestere accentuata, respectiv in activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, unde se va remarca o scadere). In schimb, cresteri ale activitatii ar putea avea loc in servicii - pentru indicele referitor la cererea specifica - si anume cifra de afaceri, precum si in constructii - pentru care se analizeaza volumul productiei si in comertul cu amanuntul - pentru activitatile economice, deoarece volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra o crestere, fata de cele trei luni anterioare, conform indicatorului de sold conjunctural. De asemenea, numarul de salariati se va majora intr-un ritm moderat in servicii si in sectorul de constructii (tendinta ce nu este urmata de industria prelucratoare si de comertul cu amanuntul, unde se va remarca o relativa stabilitate), in acelasi timp cu sporirea fara echivoc a preturilor de vanzare cu amanuntul din comert si a celor specifice lucrarilor de constructii, intrucat in ceea ce priveste preturile produselor industriale, respectiv vanzarea sau facturarea prestatiilor in servicii s-ar putea constata cresteri moderate”, se arata intr-un comunicat al INS.
In contextul actual, comparativ cu studiul anterior, cei 1.240 de manageri din bransa de constructii isi rectifica inca o data anumite previziuni date publicitatii in cercetarea precedenta, indicand, din nou, unele modificari de mai mare sau mai mica amploare ale perceptiei pe care o au in raport cu principalii indicatori analizati.
"Potrivit estimarilor centralizate la data de 29 mai 2018, in urmatoarele trei luni, in activitatea de constructii va fi constatata o crestere a volumului productiei (sold conjunctural de +29%, comparativ cu +30% in cercetarea anterioara), pe fondul unei tendinte de crestere moderata in ceea ce priveste numarul de salariati (sold conjunctural de +9%, reprezentand o apreciere a indicatorului fata de studiul precedent, cand s-a raportat un nivel de +8%). In acelasi timp, in ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, nu s-a constatat nicio modificare a opiniilor exprimate de manageri, astfel incat preturile ar putea sa se majoreze comparativ cu situatia anterioarelor trei luni, inscriindu-se, pana in luna iulie 2018, intr-un trend de crestere (sold conjunctural de +18%, similar celui care s-a mentionat in cercetarea anterioara)", se mai precizeaza in studiul INS. Astfel, dupa ce, anterior, au avut o parere negativa de cinci ori consecutiv, urmata de modificari pozitive in februarie, martie, aprilie, mai, iunie, iulie si august 2017, rectificate intrucatva in perioada septembrie-decembrie a anului trecut, respondentii isi exprima din nou (pentru a patra oara in acest an), pe fondul atenuarii impactului dat de factorul sezonier (si nu numai), perceptia optimista (in scadere cu doar un punct procentual fata de studiul anterior) cu privire la cel mai important indice de baza, respectiv cel referitor la volumul productiei (adica al lucrarilor sau cel specific fabricarii de materiale).
***
Conform institutului de statistica, rezultatele prezentate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Aceste anchete sunt calitative, scopul lor fiind reprezentat de analiza tendintei de evolutie a indicatorilor economici pe termen scurt si mediu, fiind de altfel complementare anchetelor statistice cantitative, de care difera prin metoda si utilizare.
„Specificitatea anchetelor de conjunctura este ca, in loc de cifre exacte, raspunsul obisnuit il constituie o apreciere a respondentului fata de nivelul “peste normal/ normal/ sub normal”, in cazul intrebarilor de nivel, sau de genul: “a crescut/ la fel/ a scazut” sau “va creste/ la fel/ va scadea”, in cazul intrebarilor care indica o evolutie in timp a unui fenomen. Managerii intreprinderilor din esantionul supus cercetarii statistice aleg o singura varianta de raspuns la acest tip de intrebari, raspunsurile respective fiind apoi prelucrate, iar rezultatul final se obtine sub forma unui sold conjunctural procentual, obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa”, sustin expertii institutiei.
Pentru clarificare, INS a convenit (stabilit) urmatoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale: pana la ±5% - relativa stabilitate; de la ±6% pana la ±15% - crestere moderata, respectiv scadere moderata; de la ±16% pana la ±40% crestere, respectiv scadere; peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.253 de agenti economici), constructiilor (1.240), comertului cu amanuntul (2.207) si serviciilor (2.516). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivelul total al sectorului. In ceea ce priveste esantionul selectat ca fiind semnificativ pentru piata de constructii, trebuie remarcat faptul ca, la inceputul anului 2017, acesta a fost modificat fata de 2016, in sens pozitiv, cel mai probabil ca urmare a numarului mai mare de firme importante ce sunt active in bransa. Momentan, in prima parte a lui 2018, nu se constata modificari privind esantionul firmelor de constructii, comparativ cu precedentele 12 luni. Astfel, in 2017, INS a recurs la anumite schimbari comparativ cu anul 2016, cand au fost chestionati 1.229 de manageri reprezentativi din ramura constructiilor, numarul acestora ramanand neschimbat din 2015. Totusi, trebuie precizat ca, la nivelul lui 2014, esantionul specific ramurii de constructii era format din 1.573 de manageri reprezentativi pentru acest domeniu de activitate. Anchetele de conjunctura sunt realizate in cofinantare, cu contributia Comisiei Europene, prin intermediul DGECFIN (Bruxelles). Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACADTeraSteelALLBIMCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere