Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - INS: Piata de constructii a continuat sa creasca in aprilie, in plina pandemie
INS: Piata de constructii a continuat sa creasca in aprilie, in plina pandemie
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 16 Iun 2020 11:51
In aprilie 2020, prima luna in care masurile luate in contextul pandemiei de coronavirus si-au produs efectul in integralitate, piata de constructii si-a continuat cresterea, chiar daca la un nivel net inferior perioadelor anterioare. Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS), volumul lucrarilor de constructii a crescut, in aprilie, cu 2,5%, ca serie bruta, comparativ cu luna anterioara, insa, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 0,9%. Pentru primele patru luni din 2020, datele statistice indica o crestere de 26,5% atat ca serie bruta, cat si ajustata.
Cresterea bruta a fost evidentiata la lucrarile de reparatii capitale (+12,9%) si la cele de intretinere si reparatii curente (+8,6%), in timp ce lucrarile de constructii noi au scazut cu 1,3%. Pe obiecte de constructii, seria bruta indica o crestere a volumului constructiilor ingineresti si a cladirilor nerezidentiale cu 3,8%, respectiv cu 2,6%. Volumul cladirilor rezidentiale a scazut cu 0,4%.
Ca serie ajustata, volumul total al lucrarilor de constructii a scazut cu 0,9%, scadere evidentiata la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-8,3%) si la lucrarile de constructii noi (-1,6%). Volumul lucrarilor de reparatii capitale a crescut cu 14%.
Pe obiecte de constructii, seria ajustata indica o crestere a volumului cladirilor nerezidentiale cu 3,2%, dar si reduceri ale volumului lucrarilor de constructii ingineresti si cladirilor rezidentiale cu 2,5%, respectiv cu 1,4%.
 
Evolutie favorabila in aprilie 2020 fata de aceeasi luna din 2019
Volumul total al lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a crescut cu 12,1%. Pe elemente de structura au fost inregistrate cresteri la volumul lucrarilor de reparatii capitale (+62,1%)si al celor de intretinere si reparatii curente (+46,2%). Lucrarile de constructii noi au scazut cu 2,4%.
Pe obiecte de constructii, seria bruta evidentiaza cresteri ale volumului lucrarilor de constructii ingineresti (+29,2%) si cladirilor rezidentiale (+18,3%). Cladirile nerezidentiale au scazut cu 11%. Ca serie ajustata, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 10%. Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri la lucrarile de reparatii capitale (+56,2%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+46,1%). Lucrarile de constructii noi au scazut cu 3,4%.
Pe obiecte de constructii, seria ajustata indica cresteri ale volumului lucrarilor de constructii ingineresti (+27,6%) si cladirilor rezidentiale (+17,8%). Volumul lucrarilor de constructii la cladirile nerezidentiale a scazut cu 11,1%.
 
Crestere de 26,5% in primele patru luni ale anului
Volumul total al lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a crescut cu 26,5%. Pe elemente de structura au avut loc cresteri la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+66,2%), lucrarile de reparatii capitale (+57,3%) si la constructiile noi (+13,3%).
Pe obiecte de constructii, ca serie bruta, au avut loc cresteri astfel: lucrarile de constructii ingineresti (+45,7%), cladirile rezidentiale (+21,3%) si la cladirile nerezidentiale (+8,1%).
Ca serie ajustata, volumul total al lucrarilor de constructii a crescut cu 26,5%, crestere reflectata in volumul lucrarilor de intretinere si reparatii curente (+70,4%), al lucrarilor de reparatii capitale (+46,5%) si al lucrarilor de constructii noi (+13,8%).
Pe obiecte de constructii, seria ajustata evidentiaza cresterea volumului lucrarilor de constructii la constructiile ingineresti (+41,7%), cladirile rezidentiale (+21,3%) si la cladirile nerezidentiale (+12,1%).
 
Cateva concluzii
Avand in vedere cresterile lunare de aproape 50% din ianuarie si februarie fata de perioadele similare din 2019, sectorul de constructii a inceput anul cu perspective deosebit de favorabile.
Reducerea dinamicii de crestere din lunile martie si aprilie (atat ca serie bruta, cat si ajustata, si fata de luna anterioara si fata de martie 2019), confirma impactul pe care l-a avut decretarea starii de urgenta de la jumatatea lunii martie asupra sectorului.
Cresterea de 26,5% inregistrata in primele patru luni ale anului, din care o luna si jumatate au stat sub impactul starii de urgenta si al masurilor restrictive, indica un potential foarte mare al pietei, scaderea dinamicii fiind strict conjuncturala.
Efectele pandemiei s-au reflectat cu preponderenta in cazul lucrarilor de constructii noi, care au inregistrat scaderi in aprilie atat fata de luna anterioara, cat si comparativ cu aprilie 2019, reflectand atitudinea rezervata a dezvoltatorilor in ceea ce priveste startul de noi proiecte in perioada starii de urgenta, dar si reducerea volumului de lucru pe anumite santiere. Lucrarile de constructii noi au inregistrat si cel mai slab ritm de crestere in primele patru luni (+13,8%), mult sub nivelurile de +70,4% la reparatiile curente si de +46,5% la cele capitale.
Ca elemente de structura, impactul a fost mai mare in cazul cladirilor nerezidentiale, in timp ce constructiile rezidentiale au avut indicatori mai buni fata de cei din martie. Sectorul constructiilor ingineresti, reprezentat preponderent de lucrari de infrastructura publica, au sprijinit piata de constructii dupa decretarea starii de urgenta, in timp ce investitorii privati au fost mai precauti in continuarea activitatilor de constructii. Cresterea de 41,7% din primele patru luni este cea mai mare inregistrata la acest capitol in ultimii ani.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesSISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
BogArt
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
noark
Arduro
quadratum
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
rigips
VEGO
theda mar
concelex
SSAB
CDS
AED
konsent
DRS
SIGM
viarom
Ubitech
ness project
MAKITA
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<