INS: Scadere bruta de 2,7% a volumului lucrarilor de constructii, in primele 7 luni |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 18 Sep 2024 09:17 |
In primele 7 luni din 2024, volumul lucrarilor de constructii a scazut fata de perioada corespunzatoare din 2023, ca serie bruta cu 2,7%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,5%, arata cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Ca serie bruta, scaderea de 2,7% a fost generata de reducerea inregistrata la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-7,2%) si la constructiile noi (-2,1%). Lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 3,5%. Pe obiecte de constructii, s-au inregistrat scaderi la cladirile rezidentiale (-22,7%) si la cele nerezidentiale (-2,2%), in timp ce volumul lucrarilor de constructii ingineresti a crescut cu 7%.
Ca serie ajustata, scaderea de 2,5% a fost rezultatul declinului consemnat pentru lucrarile de intretinere si reparatii curente (-3,6%) si cele de constructii noi (-3,4%). Lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 4,9%. Pe obiecte de constructii, ca serie ajustata, scaderi s-au inregistrat la cladirile rezidentiale (-22,3%) si nerezidentiale (-0,6%), iar constructiile ingineresti au crescut cu 8,1%.
Crestere usoara in iulie 2024, fata de luna anterioara
In luna iulie 2024, volumul lucrarilor de constructii a crescut, fata de luna iunie 2024, ca serie bruta, cu 0,1%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 0,9%. Ca serie bruta, cresterea a fost evidentiata la lucrarile de reparatii capitale (+17,7%). Lucrarile de constructii noi si cele de intretinere si reparatii curente au scazut cu 2,3%, respectiv cu 2%. Pe obiecte de constructii, au avut loc cresteri la lucrarile de constructii ingineresti si la cele rezidentiale, cu 0,1% fiecare. Cladirile nerezidentiale au scazut cu 0,1%.
Volumul lucrarilor de constructii a crescut, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,9%, evolutie inregistrata la lucrarile de reparatii capitale (+16,1%) si la cele de intretinere si reparatii curente (+2,5%). Lucrarile de constructii noi au scazut cu 3,8%.
Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut pe toate segmentele: cladiri nerezidentiale (-1,9%), cladiri rezidentiale (-1,6%) si constructii ingineresti (-1,2%).
Scadere bruta de 2,5% in iulie 2024 comparativ cu iulie 2023
Fata de luna iulie 2023, volumul lucrarilor de constructii a scazut ca serie bruta cu 2,5%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,3%.
Ca serie bruta, pe elemente de structura, scaderea de 2,5% este generata de reducerea volumului de constructii inregistrate la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-16,3%) si la cele de constructii noi (-1,6%). Lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 23,5%.
Pe obiecte de constructii, scaderi s-au inregistrat la cladirile rezidentiale (-23,6%) si la cele nerezidentiale (-1,2%). Constructiile ingineresti au crescut cu 5,2%.
Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul lucrarilor de constructii a scazut, pe total, cu 2,3%. Pe elemente de structura, scaderi au avut loc la lucrarile de reparatii curente (-14,9%) si la lucrarile de constructii noi (-3,6%). Lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 17,3%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la constructiile ingineresti (+1,7%). Cladirile rezidentiale si cladirile nerezidentiale au scazut cu 23,6%, respectiv cu 3,9%.
***
Indicii de volum in constructii se determina prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost in constructii pe elemente de structura si pe obiecte de constructii. Indicatorii sunt calculati pe total ramura constructii (sectiunea F CAEN Rev. 2), pe elemente de structura (lucrari de constructii noi, reparatii capitale si lucrari de intretinere si reparatii curente) si pe obiecte de constructii (cladiri rezidentiale, nerezidentiale si constructii ingineresti).
Potrivit INS, indicii lucrarilor de constructii pe total se calculeaza ca medie aritmetica ponderata a indicilor pe elemente de structura sau a indicilor pe obiecte de constructii. Pe langa indicii de volum in constructii (serie bruta), se calculeaza lunar si indici ajustati cu numarul de zile lucratoare si de sezonalitate prin metoda regresiva, folosindu-se pachetul de programe JDEMETRA+ (metoda TRAMO/SEATS).
|