JLL: Volumul tranzactiilor imobiliare comerciale creste cu 21% in primele 6 luni |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 29 Iul 2020 13:38 |
Volumul tranzactiilor imobiliare comerciale din Romania - birouri, proiecte de retail, industriale si de logistica, hoteluri - a crescut in primul semenstru cu 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut, piata fiind alimentata de tranzactiile cu cladiri de birouri din Bucuresti.
Astfel, Bucurestiul a reprezentat aproape 90% din volumul total al tranzactiilor in primul semestru 2020, estimat la 410 milioane de euro.
Si, asa cum s-a intamplat in ultimii 5 ani, volumele de piata au fost dominate de tranzactiile cu birouri. Acestea au reprezentat 85% din total, in timp ce sectorul industrial a cumulat peste 8%.
”In Romania, 2020 a inceput cu un numar mare de tranzactii in derulare; si mai multe proiecte de birouri erau in stadii avansate de negociere. Chiar daca criza COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra pietei de investitii, volumul tranzactionat in prima jumatate a anului a fost totusi cu 21% mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada din 2019. Multe dintre tranzactiile in curs au fost oprite in perioada de izolare impusa de raspandirea COVID-19, respectiv intre 15 martie si 15 mai. Spre sfarsitul primului semestru insa, activitatea pe piata investitionala a inceput sa revina la normal, unele dintre tranzactiile mari fiind reluate.”, a declarat Andrei Vacaru, Head of Capital Markets JLL Romania.
De asemenea, in al doilea trimestru au fost inchise cateva vanzari de proiecte de birouri in Bucuresti, in conditiile in care acestea erau in stadii avansate inainte de Pandemie.
Majoritatea proprietarilor locali au fost nevoiti sa se axeze pe gestionarea activelor si sa implementeze noile reguli de adaptare a cladirilor la noua realitate.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, numarul tranzactiilor a ramas stabil, marimea tranzactiei medii crescand pana la 27 de milioane euro, in principal datorita semnarii mai multor tranzactii de dimensiuni mari, care includ un portofoliu Pan-CEE si alte active importante.
Cea mai mare tranzactie inregistrata in prima jumatate a anului 2020 a fost vanzarea a aproximativ 61,49% din portofoliul GTC.
Alte tranzactii de birouri notabile au fost achizitia de catre grupul Dedeman a celei de-a treia faze a The Bridge - o cladire de 21.100 mp care face parte dintr-un parc de birouri de 80.000 mp din partea de Centru-Vest a Bucurestiului, achizitia Global City Business Park, de 50.000 mp din zona Pipera Nord de catre Arion Green Investment si achizitia a 50% din Renault Business Connect in Vestul Bucurestiului de catre Globalworth.
Singura tranzactie de vanzare a unui proiect cu o componenta de retal inchisa in prima jumatate a anului a fost achizitia de catre Lotus Center, un grup local cu sediul in Oradea, a Oradea Plaza, un proiect mixt. Cea mai mare tranzactie pe piata industriala a fost cumpararea de catre CTP a parcului logistic Equest situat pe Autostrada A1, la Km 13, cea mai importanta sub-piata logistica din Bucuresti.
Prin aceasta achizitie, CTP si-a consolidat pozitia de cel mai mare proprietar de spatii industriale / logistice din Romania si unul dintre cei doi actori dominanti din zona de Vest, in apropiere de A1. De asemenea, a fost tranzactionat si un hotel in perioada analizata, Golden Tulip pe Calea Victoriei, care a marcat intrarea pe piata locala a Grupului Fatal.
Capitalul local incepe sa joace un rol din ce in ce mai mare pe piata de investitii din Romania
Cumparatorii romani au reprezentat 28% din volumul tranzactiilor in 2019 si 35% in primul semestru 2020. Cei mai activi jucatori au fost Dedeman, One United, Lotus Center sau Element Industrial.
Randamentele prime pe piata de birouri si pe cea de retail raman la 7,00%, in timp ce pe piata industriala acestea se situeaza la 8,00%. Randamentele pe retail si pe piata industriala sunt la acelasi nivel ca acum 12 luni, in timp ce randamentele de birouri s-au comprimat cu 25 bps in decursul anului.
”Romania este inca bine pozitionata din perspectiva randamentului, deoarece valorile actuale sunt inca in spatele ultimului varf inregistrat in perioada 2007 - 2008. Desi este dificil sa facem previziuni exacte in acest moment, mai multe tranzactii, in valoare de aproximativ 650 de milioane de euro, ar putea sa fie inchise in restul anului 2020”, a declarat Andrei Vacaru, Head of Capital Markets JLL Romania.
Romania s-a plasat pe locul patru in ECE dupa volumul tranzactiilor
Romania s-a plasat pe locul patru in Europa Centrala si de Est (ECE) dupa volumul investitiilor in proprietati imobiliare atras in prima jumatate a anului, dupa Polonia, Cehia si Ungaria, potrivit JLL CEE Investment Market H1 2020.
In total, in perioada analizata, in ECE s-au tranzactionat proprietati in valoare de 6,4 miliarde de euro. Peste 46% din volumul total din ECE a fost realizat de Polonia, cu 2,9 miliarde de euro.
Cehia a avut un volum de 1,95 miliarde de euro, in conditiile in care aici s-a realizat cea mai mare tranzactie inregistrata vreodata pe aceasta piata, in valoare de 1,3 miliarde de euro.
Valoarea tranzactiilor inchise in Ungaria a fost de 615 milioane de euro.
|