Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - M. Isarescu: Romania este preocupata de situatia geopolitica, energetica si de inflatie
M. Isarescu: Romania este preocupata de situatia geopolitica, energetica si de inflatie
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 24 Feb 2022 10:15
Romania, precum multe alte state membre UE, este preocupata de situatia geopolitica si energetica si de impactul lor considerabil asupra inflatiei, a declarat miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la o conferinta organizata de BNR si BEI.
"In prezent, ca multe alte state membre UE, Romania este preocupata de situatia geopolitica si energetica si de impactul lor considerabil asupra inflatiei. Socuri inflationiste asupra componentelor energetice ale cosului de consum au lovit in mod repetat pe parcursul celei de-a doua jumatati a anului 2021. Acestea au fost partial compensate de o schema de sprijin guvernamental, in vigoare din noiembrie 2021. Cu toate acestea, componenta energetica a reprezentat in continuare mai mult de jumatate din inflatia anuala globala pana la sfarsitul anului 2021.
Este un fapt acum ca aproximativ 85% din IPC are radacini in cresterea pretului energiei. Prin urmare, asteptarile inflationiste pe orizontul de un an au crescut brusc, reflectand evolutiile actuale. Pozitionarea asteptarilor de doi ani in apropierea benzii de variatie tinta sugereaza ca mecanismul de ancorare este inca in vigoare. Cu toate acestea, o masura specifica pentru a aborda situatia energetica este o necesitate", a spus Isarescu, la conferinta cu tema "Sprijinul politicilor si noua normalitate emergenta: cat de bine sunt pozitionate firmele romanesti?".
El a mentionat ca incertitudinile continua sa decurga si din evolutia pandemiei, avand in vedere valul actual, declansat de varianta mai contagioasa a coronavirusului Omicron, desi aceasta pare a fi mai putin virulenta. Acest lucru implica o severitate mai scazuta si atenuata a restrictiilor aferente, inclusiv in multe tari europene.
"Ca intotdeauna, BNR va continua sa foloseasca toate instrumentele de politica pentru a controla inflatia si pentru a sprijini redresarea activitatii economice", a spus Mugur Isarescu.
El a declarat ca se poate concluziona, impreuna cu sondajul BEI, ca pandemia Covid-19 a fost un soc economic masiv, contracarat cu un raspuns impresionant de masuri de sprijin.
"Sondajul de investitii al BEI arata ca firmele romanesti au devenit mai optimiste in 2021, mai multe firme asteptandu-se sa majoreze investitiile decat sa le reduca. Ne bucuram sa auzim asta, cu toate ca suntem constienti de eforturile suplimentare pe care Romania trebuie sa le depuna in mai multe domenii. Este cazul unor domenii precum inovarea sau accesul la finantare. Cu toate acestea, suntem bucurosi sa vedem ca o mare parte a firmelor din Romania au investit deja sau intentioneaza sa investeasca pentru abordarea impactului schimbarilor climatice, peste media la nivelul UE", a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Cu privire la responsabilitatile Bancii Nationale a Romaniei, el a mentionat ca, de la izbucnirea pandemiei in martie 2020, institutia a luat o serie de masuri proportionale cu situatia implicata.
Guvernatorul bancii centrale a precizat ca Romania si BEI impartasesc un parteneriat lung si fructuos care a favorizat investitii in sectoare importante din economia noastra si a mentionat ca exista spatiu ca acest parteneriat sa fie extins, de asemenea pe baza noilor provocari de pe agenda europeana.
Guvernatorul BNR a afirmat ca Sondajul de investitii al BEI este o excelenta analiza de tara, iar concluziile acestuia pot fi adaugate sondajului realizat de BNR despre accesul la finantare al corporatiilor nefinanciare din Romania. El a precizat ca sondajul BNR capteaza opinia companiilor din economia reala asupra celor mai presante probleme cu care firmele se confrunta in activitatea lor, perceptia asupra costului finantarii, perceptia asupra implicatiilor unei posibile aprecieri sau deprecieri a monedei nationale si perceptia asupra impactului schimbarilor climatice.
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
quadratum
SSAB
CDS
theda mar
SIGM
DRS
strabag nivel 1
Arduro
MAKITA
ness project
Acvatot 2019
rigips
noark
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
viarom
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
konsent
AED
Ubitech
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<