Agenda Constructiilor
Vineri, 01 Iulie 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Actualitatea interna - MARKIT: Temperare a activitatii europene de constructii, in contextul razboiului
MARKIT: Temperare a activitatii europene de constructii, in contextul razboiului
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 06 Mai 2022 09:03
Markit Economics a comunicat ieri statisticile privind dinamica indicatorului PMI (Purchasing Managers’ Index) din constructii (sector intensiv in capital si forta de munca) din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei), in aprilie si primele patru luni ale anului curent. Indicatorul estimat pe baza unui sondaj la care participa aproximativ 650 de companii reflecta evolutia comenzilor noi, productiei, locurilor de munca, stocurilor, preturilor si perspectivelor, pragul de 50 de puncte separand cresterea de scadere.
Potrivit unei analize realizate de economistii de la Banca Transilvania (BT), datele confirma consolidarea procesului de relansare din sfera constructiilor la nivelul regiunii in a patra luna a anului curent, evolutie puternic sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de implementarea programelor lansate de Uniunea Europeana dupa incidenta crizei sanitare (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027). Cu toate acestea, se evidentiaza o temperare a ritmului de evolutie din sfera constructiilor din regiune in a patra luna din 2022, pe fondul suprapunerii socurilor din sfera ofertei si declansarii evenimentelor din Ucraina si consecintelor acestora (inclusiv accesul la materii prime, in contextul intensificarii distorsiunilor din sfera lanturilor de productie).
Astfel, conform datelor comunicate, sectorul de constructii din Zona Euro a crescut pentru a saptea luna consecutiv in aprilie, dar cu un ritm in decelerare: indicatorul PMI - scadere cu 2,4 puncte luna/luna la 50,4 puncte, inregistrand cel mai redus nivel din septembrie 2021.
In dinamica an/an acest indicator s-a majorat pentru a 14-a luna consecutiv in aprilie, cu un ritm de 0,3 puncte. Se evidentiaza ajustarea comenzilor noi pentru prima oara in ultimele noua luni in aprilie (spre cea mai slaba evolutie din februarie 2021), evolutie determinata si de dificultatea accesului la materii prime (mai ales in contextul evenimentelor din Ucraina).
In perioada ianuarie - aprilie 2022 indicatorul PMI din sectorul de constructii a consemnat un nivel mediu de 54 puncte, in crestere cu 14,2% an/an, evolutie determinata de redeschiderea economiei, nivelul redus al costurilor reale de finantare si implementarea programelor lansate de Uniunea Europeana dupa incidenta crizei sanitare (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027).
Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii se evidentiaza cresterea constructiilor de cladiri rezidentiale pentru a 14-a luna consecutiv in aprilie, dar cu un ritm in decelerare. Pe de alta parte, componentele constructii comerciale si constructii ingineresti au scazut in aprilie (pentru prima oara din septembrie, respectiv pentru prima oara in ultimele patru luni).
Analiza pe tari evidentiaza majorarea sectorului de constructii din Italia, dar cu un ritm in temperare spre minimul din ultimele sase luni. De asemenea, sectorul de constructii din Franta a continuat sa creasca in aprilie. Pe de alta parte, constructiile din Germania au scazut luna trecuta cu cel mai sever ritm din august 2021.
Conform celor mai recente previziuni macroeconomice agregate de Bloomberg economia Zonei Euro ar putea creste cu dinamici anuale in decelerare de la 5,3% in 2021 la 2,8% in 2022, 2,4% in 2023, respectiv 1,9% in 2024.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTERAPLASTVideoConfAC-iulAUTODESK
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MAI 2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CELCO 2020
rigips
hidroplasto
strabag nivel 1
hilti
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
FRONTALE
Ubitech
BMI_Icopal
MAKITA
Acvatot 2019
viarom
leviatan
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere