MDLPA: 80% din fondurile obtinute din exploatari minerale raman in bugetele locale |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 12 Ian 2022 15:36 |
La propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi,procedura privind incasarea redeventei obtinute prin concesionarea din activitati de exploatare a resurselor la suprafata ale statului.
”Era nevoie de acest act normativ intrucat, desi exista legislatie care prevede ca 80% din redeventele provenite din exploatarile de suprafata sa revina autoritatilor locale si judetene si 20% sa fie virate catre bugetul de stat, in lipsa unei metodologii, aceasta lege nu era aplicata. Conform prevederilor Codului Administrativ, aceste venituri vizeaza, in mare parte, autoritatile locale si judetene, iar masurile propuse prevad aplicarea acestui drept”, a precizat ministrul Cseke Attila.
Hotararea de Guvern va impune concesionarului sa vireze din redeventa pe exploatarea terenurilor agricole, respectiv a resurselor minerale de suprafata, inclusiv a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, exploatate pe teritoriul unei localitati, in proportie de 80%, autoritatilor locale si judetene, iar 20% la bugetul de stat.
”Asadar, sumele provenite din redeventa inseamna bani in plus la bugetul autoritatilor locale si judetene, bani care vor putea fi folositi pentru dezvoltarea comunitatilor. In anul 2021, de exemplu, au fost incasate 421.712.000 de lei din concesionarea activitatilor de exploatare a resurselor la suprafata, din care 337.370.000 de lei, reprezentand 80%, vor fi virate catre bugetele locale. In anul 2022, estimam ca peste 300 de milioane de lei sa intre in bugetele locale prin aceste tipuri de activitati”, a declarat ministrul.
Mai exact, conform Codului Administrativ, cota de 40% din redeventa obtinuta prin concesionarea terenurilor agricole va fi virata direct catre bugetul local, 40% catre bugetul judetean si 20% catre bugetul de stat, in fiecare luna, trimestru, semestru sau anual, conform contractului.
In ceea ce priveste redeventele obtinute prin exploatarea resurselor minerale, inclusiv a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, procentele de exploatare se distribuie astfel: 35% la bugetul judetului pe teritoriul caruia se face activitatea de exploatare, 45% la bugetul localitatii si 20% la bugetul de stat, in fiecare luna, trimestru, semestru sau anual, conform contractului.
De asemenea, avand in vedere faptul ca dreptul unitatilor administrativ-teritoriale de a incasa o parte din redeventele obtinute prin exploatarea resurselor de suprafata ale statului s-a constituit din momentul intrarii in vigoare a Codului administrativ (iulie 2019), respectiv de la data reglementarii procentelor din Legea minelor (ianuarie 2020), se prevede faptul ca sumele reprezentand cota din redeventa obtinuta prin concesionarea din activitati de exploatare a resurselor la suprafata ale statului si a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, dupa caz, cuvenita bugetelor locale si incasata la bugetul de stat in perioada cuprinsa de la intrarea in vigoare a celor doua acte normative mentionate si intrarea in vigoare a hotararii Guvernului, se acorda bugetelor locale incepand cu data de 1 septembrie 2022.
|