MDRAPFE va modifica unele proceduri de achizitie publica |
Actualitatea interna Publicat de Simona Ene 06 Dec 2017 09:36 |
Consultarile reprezentantilor Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP) cu reprezentantii sectorului privat, care au avut loc la jumatatea lunii noiembrie 2017, au dat roade. Recent, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) a confirmat ca vor exista modificari in efectuarea achizitiilor publice in cadrul proiectelor cu finantare europeana implementate in parteneriat. Acestea nu se aplica autoritatilor cu competente in gestionarea fondurilor europene pentru programele aferente obiectivului "Cooperare teritoriala europeana", pentru Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 si pentru Mecanismul pentru Interconectarea Europei. Noile dispozitii se aplica beneficiarilor / partenerilor din cadrul proiectelor cu finantare europeana pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrari aferente:
a) programelor finantate din fonduri europene structurale si de investitii din perioada de programare 2014-2020, respectiv Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Fondul de Coeziune, Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime;
b) programelor finantate din mecanismele financiare ale Spatiului Economic European si norvegian;
c) programului de cooperare elvetiano-roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse - Obiectivul 1 al Ariei de Concentrare 4 - "Imbunatatirea mediului inconjurator".
Totodata, acestea se aplica proiectelor implementate in parteneriat intre entitati publice si private (pentru achizitiile publice si achizitii publice de servicii sociale si alte servicii specifice) si proiectelor implementate in parteneriat de entitati juridice fara calitatea de autoritate contractanta.
***
In intervalul ianuarie - iunie 2017, prin sistemul electronic de achizitii publice s-au atribuit contracte a caror valoare insumeaza aproape 1 miliard de euro (4,55 milioane de lei), potrivit datelor colectate de Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) de la operatorii publici. Cel mai mare investitor din primul semestru al acestui an a fost Compania Nationala de Cai Ferate „CFR” SA, care a alocat 3,45 miliarde lei. Pentru informatii suplimentare, www.anap.gov.ro
|